Oσπρια: Η τροφή του φτωχού που γιατρεύει χοληστερίνη και καρδιά


Κατηγορία: Υγεία-Ομορφιά

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η κατανάλωση, καθημερινά, μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και έτσι να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και τα άλλα όσπρια, όταν τρώγονται τακτικά, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλ'ς του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα (130 γραμμάρια ή τρία τέταρτα του φλιτζανιού). Η επίδραση των διαφορετικών ειδών οσπρίων φαίνεται να είναι περίπου η ίδια, οπότε δεν έχει τόση σημασία ποιά όσπρια τρώει κανείς.

Τα όσπρια φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο στους άνδρες, που εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή γενικά οι άνδρες κάνουν χειρότερη διατροφή από τις γυναίκες και έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Η LDL είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες στον ίδιο άνθρωπο. Τα όσπρια δεν μεταβάλλουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές χώρες παραμένει σχετικά χαμηλή και έχει περιθώρια να αυξηθεί. Από την άλλη, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, τα όσπρια μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους (φούσκωμα στομαχιού, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια κ.α.), όμως αυτά τα συμπτώματα μειώνονται, όσο τα όσπρια εντάσσονται συχνότερα στη διατροφή.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι καλές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι και άλλα τρόφιμα, όπως η βρώμη και το κριθάρι, μειώνουν κατά 5% την «κακή» χοληστερόλη. Από την Ημερησία


Πηγή: Oσπρια: Η τροφή του φτωχού που γιατρεύει χοληστερίνη και καρδιά | Ειδήσεις και νέα με άποψηhttp://www.iefimerida.gr/node/150473#ixzz2z8s2A0o6
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα

Σχολιάστε:




Θέσεις & Απόψεις




Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους;
Ναι
Όχι

Δείτε αποτελέσματα

Έξυπνοι μετρητές


Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Ενημέρωση


...περί ομορφιάς


Καλοκαίρι...συμβουλές



γνώριζες ότι...

Choco lovers? Λατρεύεις τη σοκολάτα; Πολύ καλά κάνεις, αφού υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα (η dark) και το κακάο κάνουν καλό στην υγεία. Εχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και μην ξεχνάς: όσο πιο dark η σοκολάτα τόσο πιο healthy.

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: