Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του Νέου Ιού στα 151 τα κρούσματα στην


Κατηγορία: Υγεία

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Στο ξεκίνημα της ανακάλυψης αυτού του νέου ιού, που αποκλήθηκε αρχικά ιός των χοίρων και μετά «νέος ιός» (την ίδια ώρα κάποιοι στο διαδίκτυο τον αποκαλούν ιό συγκεκριμένης εταιρείας) και μαζί με τις οδηγίες υγιεινής, θέσαμε κάποια ουσιώδη ερωτήματα για τον ιό προς τις ελληνικές αρχές.

Απάντηση από τους αρμοδίους δεν υπήρξε.

Σήμερα, που πλέον ο ιός έχει εξαπλωθεί παντού και ξεπεράσαμε τα 140 κρούσματα στην Ελλάδα, πρέπει να τεθούν και πάλι κάποια ερωτήματα αλλά και διαπιστώσεις. 

90.000 ασθενείς

Kαθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολοκληρο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πολύ χρήσιμη τη δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου που θα επιτρέψει την παρακολούθηση, καταγραφή και πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας. Μάλιστα, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συναντήθηκαν στην Γενεύη είκοσι επιφανείς ειδικοί σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της νόσου και να αντιληφθούν για ποιο λόγο βλέπουμε να επεκτείνεται το νόσημα σε νέα κράτη, γιατί αυτή η αρρώστια σε σχετικά μικρό διάστημα από μία χούφτα κρούσματα μεταβλήθηκε σε πανδημία με χιλιάδες προσβεβλημένους και εκατοντάδες θανάτους. Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέρουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 90.000, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 337 άνθρωποι. 

Η αλήθεια, αυτή που μπορεί να αντιληφθεί και ο πιο ψύχραιμός θεατής, είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν μοιάζει να βελτιώνεται. Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα -παρότι δεν έχουν καταμετρηθεί- πρέπει να υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Η Αργεντινή βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου τουλάχιστον 43 άτομα, ενώ η πόλη και η επαρχία του Μπουένος Αϊρες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επιδημία. Οι αρχές, μάλιστα, καλούν τον κόσμο να αποφεύγει τα πολυσύχναστα μέρη και να εγκαταλείψει την παραδοσιακή συνήθεια κατανάλωσης «μάτε», ενός αφεψήματος παρόμοιου με το τσάι, το οποίο πάντα πίνεται από κοινό φλιτζάνι.

Μέτρα στη Βρετανία 

Η Ισπανία θρήνησε, πριν από μερικές ημέρες, την πρώτη νεκρή από τη νέα γρίπη, όπως εξάλλου και η Αγγλία, αν και παλαιότερα είχαν σημειωθεί θάνατοι στη Σκωτία. Μάλιστα οι βρετανικές αρχές, αντιμέτωπες με την αύξηση των κρουσμάτων, πρόκειται να μεταβάλουν την πολιτική αντιμετώπισης της νόσου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πρόσφατη ανακοίνωση των Βρετανών ειδικών που πιστεύουν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου στη χώρα μπορεί να καταγράφονται εκατό χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά. Όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμέτωπη με τέτοιους αριθμούς ασθενών, η χώρα μεταβάλλει τη στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν είναι αναγκαίο να υποβάλλονται σε εξέταση ανίχνευσης του νέου στελέχους της γρίπης όποιοι πολίτες έχουν συμπτώματα γρίπης. Αντιθέτως, οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν στους ασθενείς να μένουν στα σπίτια τους και να λαμβάνουν την αγωγή που τους χορηγείται, ενώ δεν θα χορηγούνται φάρμακα στους οικείους και σε όσους ήρθαν σε επαφή με τον άρρωστο.

 

1. Τα μέτρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο.

Με την κατάσταση συναγερμού στον ανώτατο βαθμό (6) εδώ και πολλές εβδομάδες, τα προβλεπόμενα μέτρα αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα και ο σχεδιασμός απέτυχε πλήρως. Τα μέτρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν απέδωσαν, άρα κρίνονται ανεπαρκή και πρέπει και παραιτήσεις να γίνουν και νέα μέτρα να σχεδιαστούν. Όσο σκληρό και εάν είναι και όσο αρκετά οικονομικά συμφέροντα δεν το θέλουν, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανώτερη από τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων και εν γένει από κάθε υλικό αγαθό. Τα μέτρα πρέπει να αφορούν και την πρόληψη της διάδοσης ανά τον πλανήτη, διότι η θεραπεία είναι κάτι που έπεται, κοστίζει ακριβά στις κοινωνίες (ακριβότερα από ό,τι η πρόληψη), κοστίζει σε ανθρώπους, διαχωρίζει και αδικεί. Οι μόνοι ευνοημένοι στις περιπτώσεις αυτές είναι οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι επί κέρδει παρέχοντες υπηρεσίες υγείας.   

Εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα (και ας χάσουν κάποιοι μερικά εκατομμύρια δολλάρια ή ευρώ) εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν.

           

2.  Απαντήσεις για την προέλευση του ιού και την εξεταζόμενη ανάμειξη ή σχέση φαρμακευτικών εταιρειών με αυτόν δεν πήραμε.

Το λόμπυ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ισχυρότατο. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και διορίζει διοικήσεις στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Mέχρι σήμερα σιγήν ιχθύος τηρούν οι αρμόδιοι και οι ερωτηθέντες. Είναι ο ιός κατασκεύασμα της φύσης ή των εργαστηρίων; Συνελήφθη φαρμακευτική εταιρεία να μεταφέρει δείγματα ιών σε άλλες χώρες; Επιβλήθηκαν κυρώσεις; Έχει σχέση το ξεκίνημα της νόσου από συγκεκριμένη περιοχή στο Μεξικό, με την ευρισκόμενη στην ίδια περιοχή θυγατρική της πιο πάνω εταιρείας.

Απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί η ταχύτατη ανάπτυξη εμβολίων μέσα σε μερικούς μήνες, ενώ ο υπολογιζόμενος χρόνος για την εύρεση εμβολίου γρίπης κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 ετών, το λιγότερο. Τι συμβαίνει; Προχώρησε ξαφνικά τόσο γρήγορα η επιστήμη ή κάποιοι δεν έφτιαχναν μόνο εμβόλια ;

Είναι τυχαίο ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη βρέθηκε από την ίδια εταιρεία που κατηγορείται για τα ανωτέρω;

 

3.         Μετάλλαξη του ιού

  

Υποστηρίζεται ότι ο ιός μεταλλάχθηκε, κάτι ακούστηκε για την Βραζιλία, κάτι είπε σήμερα για την Ιαπωνία διορισμένος από την κυβέρνηση σε ηγετικό πόστο του Ε.Σ.Υ. . Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια ; Θα αφήσουμε μήπως και τις μεταλλάξεις να εξαπλωθούν ελεύθερα, όπως έγινε με το ιό Η1Ν1 ;   

 Μήπως και πάλι τυχαία η μετάλλαξη της Βραζιλίας ονομάζεται H1N1 του Σάο Πάολο, όπου βρίσκεται η έδρα άλλης θυγατρικής της αυτής όμως εταιρείας.

           

Εν τέλει εάν κάποιοι ανά τον πλανήτη και την χώρα μας δεν μπορούν να ενεργήσουν προς το συμφέρον και την προστασία της κοινωνίας να πάνε άμεσα στα σπίτια τους. Οι κοινωνίες απαιτούν την προστασία τους και την αλήθεια, οι κοινωνίες απαιτούν την διερεύνηση για τυχόν ευθύνες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τους νομικούς μας συμβούλους

Σήλια Τσέκερη 6936922852 και Δημήτρη Καραμήτσα 6936000836. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα

Σχολιάστε:
Θέσεις & Απόψεις
Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους;
Ναι
Όχι

Δείτε αποτελέσματα

Έξυπνοι μετρητές


Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Ενημέρωση


...περί ομορφιάς


Καλοκαίρι...συμβουλέςγνώριζες ότι...

Choco lovers? Λατρεύεις τη σοκολάτα; Πολύ καλά κάνεις, αφού υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα (η dark) και το κακάο κάνουν καλό στην υγεία. Εχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και μην ξεχνάς: όσο πιο dark η σοκολάτα τόσο πιο healthy.

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: