Φυσική καλλιέργεια


Κατηγορία: Περιβάλλον

Αποστολέας:

οι ΦΙΛΟΙ του ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 

Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε την γή…

 

χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βοτάνισμα, ζιζανιοκτόνα !!!

 

Παρουσίαση – Ομιλία:

           *  Τι είναι η Φυσική Καλλιέργεια  (Μέθοδος FUKUOKA)

           *  Φυσική αναδάσωση βοσκοτόπων, άγονων βουνών

*  Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων: «Λαχανόκηποι της αυτάρκειας»                               *  Αντιμετώπιση διάβρωσης εδαφών

          *   Βελτίωση γονιμότητας εδαφών

 

Ομιλητής: Πάνος Μανίκης, υπεύθυνος Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας

 

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου, ώρα 20:30  (είσοδος ελεύθερη)

 

ΜΕΡΩΝΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Παλιό Δημοτικό Σχολείο Μέρωνα, ώρα 19:00 (είσοδος ελεύθερη)

 

 

Βιωματικό Εργαστήριο στο ΜΕΡΩΝΑ ΑΜΑΡΙΟΥ:

 ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

 

*  Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σβώλους

*  Δημιουργία Λαχανόκηπου – Φυσικού αγροκτήματος

 

Παλιό Δημοτικό Σχολείο Μέρωνα,   ώρα     09:00 – 18:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής – Συμμετοχή με ρούχα εργασίας….

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής:  Μιχάλης   Καλοεϊδάς  6973 38 13 24

                                                   Αλέξανδρος Σημαντήρης   6946 28 47 85

 

Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε την γή…

 

Τι είναι η φυσική καλλιέργεια;

 

Είναι μια μέθοδος καλλιέργειας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανοκτονία.

 

Εμπνευστής της ο Ιάπωνας MASANOBOU FUKUOKA, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, την ονομάζει και μέθοδο «του να μην κάνεις τίποτα».

 

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

 

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική αυτάρκεια.

Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με την φύση γκρεμίζοντας τη χωριστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

 

Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά, να πρασινίσουμε τις ερήμους και να μετατρέψουμε την γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από 100 και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη – φθινόπωρο).

 

Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

 

Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας:

 

Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1999 από μια ομάδα εθελοντών και φιλοξενείται στο Κλησοχώρι Έδεσσας σε μια έκταση 55 στρεμμάτων.

 

Λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εθελοντών, δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα ούτε δέχεται χρηματοδοτήσεις.

Οι στόχοι του είναι:

  1. Σπορές για αναβλάστηση των γυμνών βουνών και ερήμων.
  2. Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  3. Πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  4. Συστηματική συλλογή σπόρων σε συνεργασία με άτομα και ομάδες με στόχο την υλοποίηση σπορών.
  5. Λαχανόκηποι της αυτάρκειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες και πρακτική στήριξη αυτών των δράσεων.

 

Οι προσπάθειες αναβλάστησης στην Ελλάδα ξεκίνησαν την άνοιξη του 1993 από ομάδα εθελοντών και μέχρι το 1998 πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, σε μικρή κλίμακα και με επιτυχή αποτελέσματα. Το Μάρτη και  τον Οκτώβρη του 1998, με την συμμετοχή και του ίδιου του FUKUOKA, υλοποιήθηκαν οι δύο πιο μεγάλες σπορές στον πλανήτη σε έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας.

 

Έχουν γίνει σπορές στην Κίνα, με επίσημη συμμετοχή του Κινέζικου Υπουργείου Δασών, στην Ινδία με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Raman Rao, στην Τανζανία, Πορτογαλία, Αργεντινή κλπ. Το 2008 έγινε σπορά 3.000 στρεμμάτων στην Κερατέα Αττικής.

 

Οι σπορές διενεργούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με Δήμους και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι η προστασία του χώρου σποράς από την βόσκηση των ζώων. Όπου αυτή ήταν εφικτή τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας κατά τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εθελοντές παρασκευάζουν σβώλους σε μεγάλες ποσότητες για τις σπορές που πραγματοποιούνται κυρίως το μήνα Οκτώβρη.

 

Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τις δράσεις του  Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας δείτε το : www.naturalfarming.eu , σχετικό μέιλ :  info@naturalfarming.eu

 

Πιστεύουμε ότι ο απλός καθημερινός άνθρωπος είναι το αλάτι της γης. Ο καθένας από μας είναι ο κόσμος και ο κόσμος είναι ο καθένας μας. Αν αλλάξουμε εμείς ολόκληρη η κοινωνία θα αλλάξει.

 

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές τόσο για τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα είναι ανάγκη να δράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η δράση μας είναι απαραίτητο να γεννηθεί μέσα από την κατανόηση του προβλήματος, αλλιώς θα είναι μια απλή σπασμωδική αντίδραση.

Η καταστροφή της φύσης θα σημάνει και το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Μαζί με εθελοντές από όλο τον κόσμο δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε φυσικά αγροκτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λαχανόκηπους της αυτάρκειας, για να πρασινίσουμε τα άγονα βουνά και τις ερήμους. Η απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά την άποψή μας, είναι η αυτάρκεια σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο υγείας και ακόμη σε νοητικό επίπεδο.

 

Ας γίνουμε λοιπόν σπορείς σπόρων για να μετατρέψουμε ξανά τον πλανήτη μας σε ένα νέο κήπο της Εδέμ. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενεές.

 

Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μανίκης

Κλησοχώρι Έδεσσας – ΤΚ 58 200 Τ.Θ. 139

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα

Σχολιάστε:
Θέσεις & Απόψεις
Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Ποιά πιστεύετε είναι η πιο κερδοφόρα εκμετάλευση της γής;
Αμπελουργία
Ελαιουργία
Οπωροκηπευτικά
΄Αλλη
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα

Καιρός

Καιρός Ρέθυμνο

Στατιστικά Καιρού

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: