Σύντομη παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την ανακατασκευή του ενετικού Ρολογιού και πρόταση για την πρόβλεψη χωροθέτησής του στην υπό μελέτη νέα πλατεία 4ων Μαρτύρων.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 16.06.2010 και κατά την συζήτηση του έργου κατασκευής χώρου στάθμευσης, κτηρίων και διαμόρφωση της νέας πλατεία των 4ων Μαρτύρων, παραβρέθηκαν μέλη της πρωτοβουλίας μας και διένειμαν στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου την παρακάτω συνημμένη επιστολή. Προηγουμένως, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, είχαν καταθέσει στον πρόεδρο του Δ.Σ. την πρότασή τους μετά την ανάρτηση των τευχών δημοπράτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνου.

          Στις τοποθετήσεις οι οποίες ακολούθησαν, μέσα σε γενικά πολιτισμένο κλίμα, επί του συγκεκριμένου θέματος διαφάνηκε τόσο από τον κ. Δήμαρχο κ. Γ. Μαρινάκη, όσο και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ.Μαν. Λίτινα η πολιτική βούληση για την προώθηση του αιτήματός μας κατά τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, οπότε και θα είναι περισσότερο συγκεκριμένα τα δεδομένα που θα δοθούν στους μελετητές. Αναφορά στο ενετικό Ρολόι έγινε επίσης και από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Δερεδάκη. Η πρωτοβουλία μας πλέον περνάει σε επόμενο στάδιο και επιθυμία μας είναι να παρακολουθήσουμε ενεργά τη φάση μελέτης των αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων της πλατείας, ενσωματώνοντας σε αυτή τεχνικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία από την προμελέτη του Ρολογιού που έχουμε ως τώρα εκπονήσει.

 

Ακολουθεί η επιστολή που διανεμήθηκε

ΠΡΟΣ:Τιςκαιτουςκ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣΔΗΜΟΥΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΘΕΜΑ:Σύντομη παρουσίασητης πρωτοβουλίαςγιατηνανακατασκευήτουενετικούΡολογιού και πρότασηγιατην πρόβλεψηχωροθέτησήςτουστηνυπόμελέτηνέα πλατεία 4ωνΜαρτύρων.

 

ΑξιότιμαμέλητουΔημοτικούΣυμβουλίουΡεθύμνου,

            Όπως ίσως γνωρίζετε, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία μας για την ανακατασκευήτουΒενετσιάνικουΡολογιούτουΡεθύμνου (βλ. και σχετική ιστοσελίδα roloistorethymno.wordpress.com). Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκει θετικό έδαφος στην κοινωνία και τους φορείς της πόλης μας, κάτι που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστεσεεσάς.

            ΤοΡολόιτουΡεθύμνου, ήταν ένας πέτρινος ψηλός πύργος τετραγωνικής περίπου κάτοψης, βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, στον οποίο βρισκόταν ανάγλυφος δίσκος περίτεχνα διακοσμημένος με τις ώρες και τις παραστάσεις του ζωδιακού κύκλου. Κατασκευάστηκε περίπου το 1600, αποτελούσε μοναδικόκτίσμαστοείδοςτουσεόλητηνΚρήτη, κόσμημαγιατην πόληκαικαμάριτωνκατοίκωντης, όπως μαθαίνουμε από τα κείμενα. Ηαρχικήτουθέση ήταν στην οδό Αρκαδίου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μπαρ Ρολόι. Αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συνθήκες της εποχής οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε απόφασηγιατηνκατεδάφισήτου, κάτι που έγινε εσπευσμένα, παρόλο που το κτίσμα είχεχαρακτηριστείδιατηρητέο! Σήμερα, η πρωτοβουλία μας έχει σκοπό την ανακατασκευή του μνημείουαυτού, ωςορόσημοκαισύμβολοτης πόλης, καθώςκαι πόλοέλξηςεπισκεπτών.

            ΓιατηνανακατασκευήτουΠύργουτουΡολογιού, βασικά στοιχεία είναι ημελέτηκαιηχωροθέτησήτου. Για το πρώτο, βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία συλλογήςτωνστοιχείωναπόΕλλάδακαιΒενετία, ώστε μετά την προμελέτη να ολοκληρώσουμε την οριστική μελέτη μεόσοτοδυνατόνμεγαλύτερηλεπτομέρεια. Όσον αφορά τον χώρο, εξαντλήσαμε τις δυνατότητες για την ανακατασκευή του περί την αρχική του θέση, καθώς δεν επιτρέπεται οπουδήποτε εντός Παλιάς Πόλης από την αρμόδια εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Για το λόγο αυτό αντιπροτείνεται ητοποθέτησήτουστηΝέαυπόμελέτη πλατείατων 4ωνΜαρτύρων.

            Γιατους παραπάνωλόγους, σας προτείνουμεναλάβετεαπόφασηώστε, κατάτηδιαδικασίατελικής διαμόρφωσηςκαιέγκρισηςτωντευχώνδημοπράτησης, ναενσωματωθείστημελέτη, πρόβλεψηγιαχωροθέτησητουΠύργουΡολογιού, κάτιδηλαδήανέξοδογιατονανάδοχο, όμωςσημαντικότατογιατοεγχείρημάμας. Σύμφωνα με την προμελέτη μας, η μορφή του Πύργου προκύπτει να είναι τετραγωνικής κάτοψης διαστάσεων περίπου 6,5Χ6,5μ και ύψους περίπου 15μ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: