Μετά τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τις διοξίνες στα πουλερικά, τη μελαμίνη στο γάλα, τα ορυκτέλαια στο ηλιέλαιο, και τι άλλο να θυμηθούμε, οι καταναλωτές βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι, με ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο, αυτό της διοξίνης, στα αυγά, στα πουλερικά και στα χοιρινά.
Το σκάνδαλο αυτό απέδειξε, για άλλη μια φορά ότι οι αυτοέλεγχοι της βιομηχανίας δεν επαρκούν. Ακόμα και στη Γερμανία, που επαίρεται, για τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρηματίες της, το κυνήγι του υπερβολικού κέρδους, προκάλεσε ένα ακόμα «σκάνδαλο».
Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. και χωρίς να αμφισβητούμε τις προσπάθειές του, υπάρχουν πολλά, ακόμα, αναπάντητα ερωτήματα:
Η μεταφορά του Ε.Φ.Ε.Τ., από Υπουργείο, σε Υπουργείο και η άρνηση των Κυβερνήσεων να τον αναβαθμίσουν, σε Ανεξάρτητη Αρχή, με διευρυμένες αρμοδιότητες, για ελέγχους, «από το χωράφι, μέχρι το ράφι», δημιουργούν προβληματισμό, στους καταναλωτές, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, νωπών και επεξεργασμένων, που καταναλώνουμε.
Απαιτείται, λοιπόν, ενδυνάμωση, των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και επιβολή παραδειγματικών κυρώσεων. Για να γίνει, όμως, αυτό δε μπορεί οι έλεγχοι των τροφίμων να είναι κατακερματισμένοι, σε διάφορους μηχανισμούς και Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.λπ).
Πριν ξεσπάσει και άλλο σκάνδαλο οι καταναλωτές απαιτούμε την υλοποίηση της πρότασης του ΚΕ.Π.ΚΑ. για τον Ε.Φ.Ε.Τ.![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: