Το Φεβρουάριο του 2010, ανακοινώθηκε η «συνεργασία»της Olympic Air, με την Aegean.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με δελτίο τύπου, εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του, για την «συνεργασία» των δύο σχεδόν μοναδικών αερομεταφορέων της χώρας μας.
Θέσαμε, κατ’ αρχάς, το ερώτημα τι σημαίνει ή τι κρύβεται, πίσω από τη λέξη συνεργασία. Κοινές πτήσεις, για να μην πετούν τα αεροπλάνα, με άδειες θέσεις; Συμφωνίες, για ίδιες, ή παρόμοιες τιμές εισιτηρίων; Συγχώνευση των δύο εταιριών; Η πικρή μας εμπειρία, λίγους μήνες νωρίτερα, όταν, στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, είχε μείνει μόνο μια αεροπορική εταιρεία, ήταν ότι δεν έβρισκες εισιτήριο κάτω από 200-220 ευρώ. Μέσα σε μια νύχτα, θα μπορούσαμε να πούμε, η τιμή των εισιτηρίων «πέταξε», μέχρι και 50 ευρώ, επάνω. Με την ενεργοποίηση της δεύτερης εταιρείας, στο ίδιο δρομολόγιο, υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια και με 173 ευρώ.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ήταν κάθετα αντίθετο, στην δημιουργία ενός μονοπωλίου και μάλιστα ιδιωτικού, στη χώρα μας.
Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση και την Επιτροπή Ανταγωνισμού:
Οι καταναλωτές, με αφορμή και άλλοθι την οικονομική κρίση, καλούμασταν να πληρώσουμε τις ζημιές της οικονομικής κρίσης, για την οποία, κάθε άλλο, παρά φταίξαμε. Με αυτή τη «συνεργασία» θα καλούμασταν να πληρώσουμε και επιχειρηματικές αποφάσεις και ζημίες. Το σύστημα, τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται, που ισχύει, εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα, έπρεπε να σταματήσει, αμέσως. Δεν είμαστε διατεθειμένοι οι καταναλωτές να πληρώνουμε, εσαεί.
Στις 25 Ιουνίου 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ζήτησε από το ΚΕ.Π.ΚΑ., τις απόψεις μας, για το θέμα αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο έγγραφό της, αναφερόταν, ξεκάθαρα, σε συγχώνευση των δύο εταιριών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ελέγχου συγχωνεύσεων, είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση οποιασδήποτε προτεινόμενης συγκεντρώσεως, στην Επιτροπή των Κοινοτήτων. Η πολιτική ελέγχου των συγκεντρώσεων, μεταξύ επιχειρήσεων, αποσκοπεί, στην πρόληψη σημαντικής παρεμπόδισης αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα, ως αποτέλεσμα δημιουργίας ή ενδυνάμωσης μιας δεσπόζουσας θέσης, στην αγορά, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των χρηστών και κυρίως των καταναλωτών.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε τις παρακάτω, απόψεις στην Επιτροπή:
Η Ε.Ε. «πάγωσε», αρχικά, τη συγχώνευση, ζητώντας κάποια μέτρα, από τις εταιρείες, για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός. Οι εταιρείες πρότειναν να αφήσουν κάποιες πτήσεις ελεύθερες, ώστε να τις αναλάβουν άλλες εταιρείες, που θα ενδιαφέρονταν. Αυτή η λύση δεν κάλυπτε τους προβληματισμούς μας και το καταστήσαμε, σαφές, στην Ε.Ε. Η αλληλογραφία συνεχίστηκε, επί μήνες, με το ΚΕ.Π.ΚΑ., σταθερά, να απορρίπτει την πρόταση της συγχώνευσης.
Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση των δύο εταιριών, για συγχώνευση, γιατί θα οδηγούσε, σε μονοπώλιο, που θα έβλαπτε τους καταναλωτές.
![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: