Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη στην εκδήλωση μνήμης για τους Ήρωες Πεσόντες Μυλοποταμίτες στη Μάχη τη Κρήτης στην περιοχή Λατζιμά.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γρ. Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πρίνος Ρεθύμνης, 21 Μαΐου 2011

Αγαπητοί φίλοι

Τις τελευταίες μέρες περιδιαβήκαμε σε μέρη που κουβαλούν μεγάλο ιστορικό φορτίο.Περιοχές όπου συμπατριώτες μας και σύμμαχοι πολέμησαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους άλλοικατάφεραν να ζήσουν και να απολαύσουν τα αγαθά της ελευθερίας για την οποία τόσο γενναίαπάλεψαν.

Σήμερα, βρισκόμαστε σένα εξίσου σημαντικό τόπο, εδώ στον Πρίνο όπου οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου έδωσαν τη δική τους μάχη.

Με αισθήματα συγκίνησης λοιπόν και υπερηφάνειας αποτίνουμε σήμερα, με ταπεινότητα και περισυλλογή, τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμήςστους Ηρωες πεσόντεςσε τούτη την αιματοβαμμένη γη, στη Μάχη της Κρήτης.

Η πολυσέλιδη Ιστορία της Κρήτης αριθμεί πολλούς αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία. Το μεγαλείο της Μάχης της Κρήτης έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου και συνιστά ίσως την πιο ηχηρή και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση του αδάμαστου χαρακτήρα της κρητικής ψυχής.

Η Ελευθερία, η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Αλληλεγγύη, η Αυτοθυσία, η Πίστη στην Ειρήνη, η Αγάπη είναι ιδανικά που οι Κρήτες αγωνιστές τίμησαν με κόστος την ίδια τους τη ζωή.

Η δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία τους είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα ιδανικά, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας μεταγγίζοντας τα ανόθευτα στα παιδιά μας.

Ειδικά σήμερα που η χώρα μας δέχεται συνεχείς προκλήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, διέρχεται μια πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ίδια την εθνική μας υπόσταση και ταυτότητα, ζει σε συνθήκες ανασφάλειας και συνεχούς υποβίβασης της αξιοπρέπειας μας ως λαός, έχουμε ανάγκη την επικαιροποίηση των μηνυμάτων που η θυσία των προγόνων μας οριοθέτησε. Έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε πως δεν είναι μακριά οι εποχές που δοκιμαστήκαμε ξανά σε μια άλλη μορφή σκλαβιάς και υποδούλωσης και καταφέραμε να βγούμε νικητές. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας, στην ιστορικά επιβεβαιωμένη γενναιότητα μας να κάνουμε υπερβάσεις ως έθνος και να αναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας.

«Είναι κακοτράχαλος ο ανήφορος της Λευτεριάς» έλεγε ο Καζαντζάκης στην «Αναφορά στο Γκρέκο». « Να λευτερωθείς πρώτα από τον εχθρό, αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Και μετά αρχίζει ο καινούριος αυτός αγώνας,να λευτερωθείς από το μέσα εχθρό – από την αμάθεια, από την κάκητα, από το φθόνο, από το φόβο από την τεμπελιά, από τις φανταχτερές ψεύτικες ιδέες».

Συνεχής και αδιάκοπος είναι ο αγώνας μας λοιπόν. Περιθώρια για μικρόψυχες και εγωκεντρικές αποφάσεις δεν υπάρχουν. Η αυτοθυσίατων προγόνων μας ας είναι η πυξίδα του προσανατολισμού μας. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι,όπως τα Μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών και μεταλαμπαδεύουν άσβεστη τη φλόγα της αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή υποδούλωσης και βίαιης κυριαρχίας, θα παραμένει ζωηρή η ελπίδα ότι όλα μπορούμε να τα διορθώσουμε αρκεί να έχουμε επίγνωση του ιστορικού αλλά και του προσωπικού μας χρέους απέναντι στην Πατρίδα μας και το Μέλλον που θα εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτής της προσφώνησης θα ήθελα να καταθέσω τα αισθήματα της βαθιάς ευγνωμοσύνης μας προς τους συμμάχους μας που αγωνίστηκανμαζί μας για τα ίδια ιδανικάκαι ιδιαίτερα τους Βετεράνους της Μάχης της Κρήτης που μας έκαναν την ξεχωριστή τιμή να ταξιδέψουν και φέτος από τη μακρινή Αυστραλία για να παραστούν στις εκδηλώσεις ενεργοποιώντας σε όλους μας αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, εκτίμησης και αγάπης.

Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Και του χρόνου λοιπόν να είμαστε όλοι καλά να συναντηθούμε ξανά για να τιμήσουμε αυτή την Ιστορική Επέτειο και τη μνήμη όσων την καθιέρωσαν πιστοί στη δέσμευσή μας να δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στη θυσία τους όχι μία φορά το χρόνο αλλά κάθε μέρα με το δικό μας έντιμο, προσωπικό αγώνα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: