Έκθεση ιστορικού υλικού 1770-1913,πορεία προς την ένωση.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γρ. Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου, η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και το  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος  διοργανώνουν έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα  «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση».

Η  Έκθεση ξεκινάει στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 από το Ρέθυμνο  και στους επόμενους μήνες θα ταξιδέψει στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης  και στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην  Ένωση.

Ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και, χαράσσοντας μία χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Ξεχωριστά προβάλλονται οι πόλεις της Κρήτης και η μορφή τους που αλλάζει με το χρόνο και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο στη μνήμη του τόπου και της ιστορίας του.

Την Παγκρήτια  Έκθεση συνδιοργανώνουν εκτός από το Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και οι παρακάτω φορείς: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ –Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων  & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι του Πολιτισμού,   τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2013.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: