Η ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γρ. Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ αποτελεί  μια σημαντική πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού SLOW FOOD  για την καταγραφή  παραγωγών μικρής κλίμακας και εξαιρετικής ποιότητας  που αντανακλούν τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις  των λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Η Κιβωτός δημιουργήθηκε για να επισημάνει την ύπαρξη αυτών των προϊόντων, να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο εξαφάνισής τους μέσα σε λίγες γενιές και να καλέσει την ενεργοποίηση για την προστασία τους.

Το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ Αγροτικής Ζωής  Ορεινής Ρεθύμνης ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ  αποτελεί μια πολιτιστική πρωτοβουλία στην περιοχή του ΒΔ Ψηλορείτη με στόχο την έρευνα, τεκμηρίωση και την προώθηση μιας βιωματικής σχέσης με τον τόπο και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Συνδέει λειτουργικά  αρχαιολογικούς τόπους, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς, που συνιστούν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σύνολο με τις παραδοσιακές πρακτικές, τις δράσεις και ασχολίες των κατοίκων και τις ιστορικές παρακαταθήκες τους, έχοντας δημιουργήσει  ένα σημαντικό υπόβαθρο για μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.   

Η συνάντηση των δύο πρωτοβουλιών στο συνέδριο των Αργονησιών Slow Food Islands το φθινόπωρο στην Κύπρο, που είναι ήδη μέλος τους, αποτέλεσε την αφορμή για την πρόταση δημιουργίας  τοπικού φορέα  και στην Κρήτη στην περιοχή του Ψηλορείτη, όπου το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ έχει δημιουργήσει ήδη τις συνέργειες που απαιτεί μια τέτοια διεργασία.

Οι αρχές του slow food για καλή, καθαρή και δίκαια τροφή, εστιάζουν στη γαστρονομία σαν μια ενιαία μορφή ευχαρίστησης και ευθύνης, στηρίζουν τις Αγορές της Γης που ενισχύουν τα τοπικά δίκτυα τροφίμων, συμπληρώνουν την Κιβωτό των Γεύσεων  για προστασία της παραγωγής μικρής κλίμακας και υψηλής ποιότητας, υπερασπίζονται τα τρόφιμα της βιοποικιλότητας και την παραδοσιακή τους γνώση, συμπράττουν σε  Σύμφωνα Ποιότητας για τη διατήρηση παραδοσιακών παραγωγών που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, συνδέοντας όλα αυτά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινοτήτων της Terra Madre για μια νέα δύναμη πολλαπλάσια της κάθε μοναδικής συμμετοχής.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Το Σπίτι των Κουρήτων παρουσιάζει την ελληνική εμπειρία στη ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ με ομιλητές την Αναστασία Φρυγανάκη, Φιλόλογο Δραματουργό, τη Βιβιάννα Α.  Μεταλληνού, Αρχιτέκτονα Ιστορικό Περιβάλλοντος, τον Αλέξανδρο Στεφανάκη, Δρ Κτηνίατρο, Πρ. ΓΕΩΤΕΕ-Τμ Κρήτης, παρακαταθήκη για τη δημιουργία Τοπικού Τμήματος SLOW FOOD  στην Κρήτη για προώθηση των πρωτοβουλιών προστασίας της βιωσιμότητας του αγροτικού χώρου. 

Εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης  χαιρετίζει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη.

Η ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ – ΚΙΒΩΤΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ
Δευτέρα 17 Μαρτίου                    Ώρα: 19.00-21.00
Αίθουσα: Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EΚΔΗΛΩΣΗΣ
19.00   Χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πολιτισμού Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη
19.15-19.30     Βιβιάννα Μεταλληνού, PhD αρχιτέκτων – ιστορικός περιβάλλοντος

«Από την ευφορία της Terra Madre στη συλλογικότητα του SLOW FOOD:  Ένα παγκόσμιο κίνημα για την επαναφορά της ανθρώπινης κλίμακας στην τροφή μας”
19.30-19.45     Αναστασία Φρυγανάκη, φιλόλογος – δραματουργός

«Ο δρόμος των γεύσεων του Ψηλορείτη»
19.45-20.00     Αλέξανδρος Στεφανάκης, Δρ  κτηνίατρος, Πρόεδρος Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. Τμ Κρήτης

«Προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης, Περιβάλλον,  Πολιτισμός»

20.00 – 20:50  Προβολή του ντοκιμαντέρ «Στη Γη του Ψηλορείτη» Μια παραγωγή του Προγράμματος «Θάλασσες Πολιτισμού», Επιμέλεια – Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αναστασία Φρυγανάκη, Βιβιάννα Μεταλληνού, Ελισάβετ Λαλουδάκη.

20:55-21:15     ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: