Αυτό είναι το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, κλείσιμο συνόρων και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου προέβλεπε το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή που σύμφωνα με το Economist κατάρτιζε η τρόικα με την ΕΚΤ χωρίς να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσιογράφοι του Economist αποκάλυψαν, σε βιβλίο τους, πως στα μέσα του 2012 η τρόικα σε συνεργασία με την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα ετοίμασαν, κάτω από συνθήκες πλήρους μυστικότητας, σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Το μεγάλο δίλημμα εκείνη την περίοδο ήταν το τι θα ειπωθεί στις ελληνικές αρχές σχετικά με τις προετοιμασίες για την πιθανή επιστροφή της χώρας τους στη δραχμή. Η απάντηση ήταν: Σχεδόν τίποτα

 

Το σχέδιο αυτό, που δεν μπήκαν τότε καν στον κόπο να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε:

- Περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των τραπεζών

- Επιβολή ελέγχων κεφαλαίου

- Κλείσιμο των συνόρων

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Economist ''η πιο σκοτεινή στιγμή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ήρθε στα μέσα του 2012 όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ, καθώς η κρίση είχε αρχίσει να πλήττει και τον πυρήνα του ευρώ''.

η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ εργαζόντουσαν ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα πάνω στην κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης της αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ εργαζόντουσαν ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα πάνω στην κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης της αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Όλα ήταν ένας παράξενος χορός στο σκοτάδι. Εντός της Κομισιόν το προσωπικό της διεύθυνσης οικονομικών είχε ρητή εντολή να μην κάνει οποιαδήποτε εργασία σχετικά με την πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης, και παράλληλα μια μυστική ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και των επιτρόπων έκανε ακριβώς αυτό: Ετοίμαζε το σχέδιο εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη .

Ένα όμως από τα κορυφαία ζητήματα που προκύπτουν από την δημοσιογραφική αποκάλυψη ήταν πως ούτε η τρόικα ούτε η ΕΚΤ ενημέρωναν την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή στη δραχμή.

Το μεγάλο δίλημμα εκείνη την περίοδο ήταν το τι θα ειπωθεί στις ελληνικές αρχές σχετικά με τις προετοιμασίες για την πιθανή επιστροφή της χώρας τους στη δραχμή. Η απάντηση ήταν: Σχεδόν τίποτα .

Πηγή : newsit.gr

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: