Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επίτροπο Αλιείας και Ναυτικών Υποθέσεων:
Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80 έως 90 χρόνια. Αυτό την κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ρύπανση και τη μόλυνση. Εάν συνυπολογίσουμε πως η θάλασσα αυτή αν και αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων περιέχει το 6% του συνόλου των θαλασσίων ειδών, αντιλαμβανόμαστε καθαρά το μέγεθος της ανάγκης, για την προστασία της. Πρέπει να πετύχουμε αισθητή και μετρήσιμη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, στη Μεσόγειο.
Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης είναι αρνητικές σε όλο το ενάλιο οικοσύστημα. Οι περιπτώσεις των θαλασσίων ειδών που απειλούνται, από τα πλαστικά θαλάσσια απόβλητα, είναι καταγεγραμμένες. Η βλάβη, που προκαλεί η βιολογική διάσπαση των πλαστικών, στην τροφική αλυσίδα του θαλασσίου οικοσυστήματος και η απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι, επίσης, προφανείς.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι σε ότι αφορά τη ρύπανση από πλαστικά, το προσφορότερο μέτρο θα ήταν ο περιορισμός ή η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο, στα διάφορα κράτη μέλη. Στην Ιταλία η πλαστική σακούλα απαγορεύτηκε διά νόμου.
Στην Ιρλανδία από το 2002 επιβάλλεται δασμός στις σακούλες (σήμερα είναι 22 σεντς). Στο Βέλγιο, υπάρχει εθελοντική συμφωνία του κλάδου της λιανικής πώλησης να μην χορηγούνται, ή να χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Στη Γερμανία και στη Δανία, υπάρχει χρέωση της σακούλας, από τα καταστήματα, χωρίς να προβλέπεται αυτό από αντίστοιχη νομοθεσία.
Επίσης, σε πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση της σακούλας περιορίζεται διά νόμου, ή απαγορεύεται: Σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική, στη Νέα Ζηλανδία, στο Μπαγκλαντές νομοθετικά ή εθελοντικά σχήματα έχουν τεθεί, σε εφαρμογή, ή βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης.
Όπως τονίζουν σχετικές έρευνες περιβαλλοντολόγων και ειδικών, το σημαντικό είναι η τσάντα που θα επιλέξει ο καταναλωτής είτε είναι πλαστική, είτε υφασμάτινη, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά κι όχι μια μόνο φορά.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 διοργανώνει ενημερωτική δράση με στόχο να ευαισθητοποιήσει νέους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Από 2 έως 6 Ιουνίου 2014, το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Με σύνθημα «Ανταλλάζω και αλλάζω» θα πλησιάζει νέους, που θα έχουν στα χέρια τους, πλαστικές σακούλες, με ψώνια και θα τους ζητά να ανταλλάξουν την πλαστική σακούλα, με μια επαναχρησιμοπιούμενη.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα της ειδικής δράσης:
![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: