Δ.Τ.: Εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) για την κατάργηση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Δελτίο Τύπου

Εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC)
για την κατάργηση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων, στα αντιβιοτικά σκοτώνει, 25.000 ανθρώπους, στην Ευρώπη, κάθε χρόνο. Η χρήση αντιβιοτικών δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη αντίδραση των ανθρώπων, όταν αρρωσταίνουν. Το ίδιο, όμως, πρέπει να ισχύσει και για τα εκτρεφόμενα ζώα.

Σήμερα, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης, για τα Αντιβιοτικά, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) ξεκινάει μια εκστρατεία, για να προτρέψει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιορίσουν τη χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα, έτσι ώστε να μειώσουν την ανθεκτικότητα των μικροβίων, σε αυτά.

Οι σημερινοί κανόνες της Ε.Ε., για τη χρήση των αντιβιοτικών, είναι ανεπαρκείς. Ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των εκτρεφόμενων ζώων, απαγορεύτηκε, το 2006, ακόμα χορηγούνται αντιβιοτικά, στα ζώα, για να προλάβουμε «υποτίθεται» ασθένειες, παρότι ολόκληρο το κοπάδι είναι υγιές.

Οι νομοθετικές προτάσεις, που συζητιούνται, αυτή τη στιγμή, στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές φαρμακευτικές ζωοτροφές, πρέπει, ξεκάθαρα, να απαγορεύσουν τη χρήση αντιβιοτικών, σε υγιή ζώα. Τα κράτη - μέλη μπορούν να θέτουν τους δικούς τους κανόνες, αλλά χρειαζόμαστε, πρώτα, πανευρωπαϊκούς κανόνες.

Αφορμή για την εκστρατεία της BEUC αποτέλεσαν έρευνες, που διεξήγαγαν Ενώσεις-μέλη της, σε νωπό κρέας, που πωλείται, σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, 72%-98% των δειγμάτων πουλερικών ήταν μολυσμένα, με βακτήρια, που παρουσίαζαν ανθεκτικότητα, στα αντιβιοτικά. Στις άλλες χώρες, μπορεί τα ποσοστά να ήταν χαμηλότερα, αλλά αυτά δεν πρέπει να τα παραβλέψουμε, γιατί, στη Γαλλία π.χ. τα δείγματα, που ελέγχθηκαν, περιείχαν βακτήρια ανθεκτικά, σε αρκετά αντιβιοτικά.

Τα ανθεκτικά βακτήρια αντέχουν, στα αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν ακόμα και ιώσεις ρουτίνας. Και συνεπώς, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ή η χημειοθεραπεία, που εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα της αντιβίωσης, έχουν, ήδη, καταστεί πιο επικίνδυνες.

Όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γίνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά, στα αντιβιοτικά. Η κακή χρήση και οι υπερβολικές δόσεις, που χορηγούνται, στα εκτρεφόμενα ζώα, πυροδοτούν την ανθεκτικότητα, η οποία "περνάει" στον άνθρωπο, με πολλούς τρόπους και σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα τρόφιμα.

Η Μονίκ Γκόγιενς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Όλοι χρειαζόμαστε αντιβιοτικά, που να είναι αποτελεσματικά, όταν αρρωσταίνουμε, ή όταν  υποβαλλόμαστε, σε μια εγχείριση. Για αυτό, λοιπόν, είναι βασικό να κρατήσουμε τα αντιβιοτικά μας αποτελεσματικά, εάν δε θέλουμε να ξαναγίνουν άκρως επικίνδυνα ένα απλό κόψιμο, στο δάχτυλο, ή μια ωτίτιδα.

Η καλύτερη πρακτική είναι να μειώσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών, στα εκτρεφόμενα ζώα, που καταλήγουν, στο πιάτο μας. Για παράδειγμα, η Δανία μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών, κατά 90%, τα τελευταία 13 χρόνια.

Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών, μόνο στα άρρωστα ζώα και να αποκλείσουμε τη χρήση τους, σε υγιή ζώα. Επίσης, τα αντιβιοτικά, που χρειαζόμαστε, οπωσδήποτε, για τη θεραπευτική αγωγή των ανθρώπων, δεν πρέπει να χορηγούνται, στα ζώα, εάν επιθυμούμε να «κάμψουμε» την ανθεκτικότητα.

Πολύ λίγα μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, για αυτό το πρόβλημα, όπως π.χ. να ψήνουμε πολύ καλά το κρέας. Έτσι, υπάρχει πραγματική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις προτάσεις της, οι οποίες, όπως είναι σήμερα, δεν είναι καθόλου φιλόδοξες.

Δεν είναι αργά να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα της ανθεκτικότητας, αλλά απαιτούνται αποφασιστικά και γρήγορα μέτρα.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: