Φυσικό αέριο


Κατηγορία: Περιβάλλον

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Απαντήσεις για το φυσικό αέριο
 
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δέχεται πολλές καταγγελίες καταναλωτών, που αφορούν την «απογείωση» της τιμής του φυσικού αερίου.
 
Από το Δεκέμβριο του 2008, όταν δεχτήκαμε τα πρώτα παράπονα, αρχίσαμε να διερευνούμε το πρόβλημα. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι υπήρχαν δυο τρόποι υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου:
·         Η ΕΠΑ Αττικής υπολογίζει την τιμή του φυσικού αερίου, με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του προηγούμενου, από το λογαριασμό μήνα, κάνοντας 20% έκπτωση, στην τιμή αυτή.
 
·         Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η ΕΠΑ Θεσσαλίας διαμορφώνουν την τιμή καταναλωτή, με βάση την τιμή, που οι ίδιες προμηθεύονται το φυσικό αέριο, από τη ΔΕΠΑ, τη δημόσια εταιρεία παροχής αερίου.
·         Η ΔΕΠΑ διαμορφώνει τις τιμές, με τις οποίες πουλά το φυσικό αέριο, στις δύο ΕΠΑ, με βάση τις συμβάσεις, που έχει υπογράψει, με τους διεθνείς προμηθευτές της. Η τιμή, που αγοράζει η ΔΕΠΑ διαμορφώνεται, με βάση τη διεθνή τιμή των πετρελαιοειδών του προηγούμενου, από το λογαριασμό, εξαμήνου. Δηλαδή, η τιμή του φυσικού αερίου, που αφορά τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιόδου Νοέμβριος 2008 - Ιανουάριος 2009 διαμορφώθηκε, με βάση τις τιμές πετρελαιοειδών του εξάμηνου Απρίλιος 2008 – Σεπτέμβριος 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου άγγιζαν τα 140 δολάρια το βαρέλι. 
 
Οι τρόποι υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου έχουν αποφασιστεί, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η οποία δεν πραγματοποίησε καμιά διαβούλευση, με τους καταναλωτές, πριν λάβει την απόφασή της, το 2005.
 
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 16 Ιανουαρίου 2009, απέστειλε, στον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε., κ. Μιχάλη Καραμανή, την παρακάτω επιστολή, την οποία κοινοποίησε, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο και στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Ιωάννη Οικονόμου:
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έλαβε καταγγελίες, από καταναλωτές, για τη μεγάλη διαφορά τιμολογίων φυσικού αερίου, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, το Δεκέμβριο του 2008, η τιμή Κwh για οικιακή χρήση, στην Αθήνα ήταν 0,04551 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη (οικιακό Τ2), 0,05977192 ευρώ. Δηλαδή, 31% ακριβότερα, στη Θεσσαλονίκη.
 
Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασής σας Ο-09364/02.02.2005, ώστε να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση των ελλήνων καταναλωτών, με εξομοίωση των τιμολογίων, στη χαμηλότερη τιμή.
 
Επιπλέον, θα πρέπει να αναρτηθεί, στην ιστοσελίδα σας, το αρχείο, με τις τιμές βάσει των οποίων υπολογίζεται η τιμή του φυσικού αερίου, από όλες τις εταιρείες παροχής του.
 
Ο ρόλος της Ρ.Α.Ε. είναι να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, της οποίας βασικός πυλώνας είναι η εύκολη, γρήγορη και κατανοητή πληροφόρηση, στους καταναλωτές. Είμαστε, στη δυσάρεστη θέση, να σας ενημερώσουμε ότι τα παράπονα των καταναλωτών, που αφορούν την αδιαφάνεια της διαμόρφωσης της τιμής του φυσικού αερίου, είναι πολλά και, με αυξανόμενο ρυθμό».
 
Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Ιδιαίτερο Γραφείο Πρωθυπουργού απέστειλε την επιστολή - διαμαρτυρία του ΚΕ.Π.ΚΑ., στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.
 
Στις 24 Φεβρουαρίου 2009, επειδή διαπιστώσαμε ότι οι διαμαρτυρίες μας, απλά, διαβιβαζόντουσαν, αλλά, λύση δεν υπήρχε, θέσαμε, δημόσια, το πρόβλημα, στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς, στην Αθήνα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, έπειτα από επανειλημμένα ερωτήματά μας, ότι θα σκύψει, πάνω στο πρόβλημα.
 
Καλέσαμε την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στην απολογιστική συνέλευση του ΚΕ.Π.ΚΑ., την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, για να δοθούν εξηγήσεις, για το πρόβλημα, να διερευνηθούν λύσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα των καταναλωτών. Ο κ. Μπακούρας Λεωνίδας, Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ, αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, δόθηκαν εξηγήσεις, για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου. Μετά από αίτημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. ο κ. Λ. Μπακούρας δεσμεύτηκε ότι θα γίνεται διακανονισμός της οφειλής όσων καταναλωτών το ζητήσουν. Θέσαμε, στον κ. Μπακούρα, το σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, με χαμηλά εισοδήματα. Πολλοί από αυτούς, πρέπει να δώσουν όλο τους το μισθό ή τη σύνταξή τους, για να πληρώσουν το λογαριασμό του φυσικού αερίου. Ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο 2009, θα υπάρχει μείωση της τιμής, κατά 14% και από τον Απρίλιο, κατά 35%.
 
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα συνεχίσει να πιέζει τη Ρ.Α.Ε. για να αλλάξει την απόφασή της, που χωρίζει τους καταναλωτές της χώρας μας, σε «πατρικίους και πληβείους». Το φυσικό αέριο είναι καθολική υπηρεσία και το κράτος πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων, σε προσιτές τιμές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν να αισχροκερδεί μια δημόσια υπηρεσία, δηλαδή το ίδιο το κράτος, σε βάρος των καταναλωτών και μάλιστα, μέσα σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης και εξάντλησης των εισοδημάτων των καταναλωτών, εξαιτίας της ακρίβειας των προηγούμενων χρόνων.
 
Απαιτούμε διαφάνεια, στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επισημαίνουμε ότι οι διαφημίσεις τους φυσικού αερίου, πριν από χρόνια, οι οποίες ανέφεραν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν 20% χαμηλότερη αυτής του πετρελαίου θέρμανσης, παραπλανητικές, για τους καταναλωτές, που κατοικούν, από τη Θεσσαλία και βορειότερα, γιατί αφορούσαν, μόνο την περιοχή της ΕΠΑ Αττικής.
 
Απαιτούμε άμεση αλλαγή νομοθετικού πλαισίου.
Απαιτούμε άμεση μείωση της τιμής.
 
 
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.
 
Σημ.: Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε. συνεχίζουν, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: