ΤΤΙΡ και χημικές ουσίες


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙΡ και χημικές ουσίες

Επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται, σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, με τα οποία οι καταναλωτές έρχονται σε πολύ κοντινή, συχνή και παρατεταμένη επαφή, όπως ρούχα, κουζινικά, παιχνίδια, καλλυντικά κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την πιο φιλόδοξη "συνταγή", σε όλον τον κόσμο, για να ελέγξει τους χημικούς κινδύνους και να μειώσει την έκθεσή μας, σε επικίνδυνες ουσίες. Δυστυχώς, όμως, η φύση και ο σκοπός της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας θα μπορούσε να αδυνατίσει αυτό το προστατευτικό δίχτυ. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (Κ.Ε.Π.ΚΑ.) παρακολουθούν, από κοντά, τις διαπραγματεύσεις, για να διασφαλίσουν ότι, σε καμιά περίπτωση, η ΤΤΙΡ, δε θα καθυστερήσει, ούτε θα υποβαθμίσει την πρόοδο, για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών, σε τοξικές χημικές ουσίες.

Μια διατλαντική συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία να διορθώσει ελλείψεις, στο ισχύον πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών και να πυροδοτήσει την εφαρμογή αυστηρότερων νόμων, για τις χημικές ουσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για να προωθήσουν μια μειωμένη έκθεση των καταναλωτών, σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι διαπραγματευτές, που εμπλέκονται, στην ΤΤΙΡ, πρέπει να συμπεριλάβουν στη συμφωνία, σύμφωνα με την έκκληση της BEUC και του ΚΕ.Π.ΚΑ., τα παρακάτω:

  • Η συμφωνία θα θέτει τη υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, στο κέντρο της.
  • Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας.
  • Η συμφωνία θα προωθεί τη διαχείριση των χημικών ουσιών, με βάση την επικινδυνότητά τους και την αντικατάσταση των επικίνδυνων, με πιο ασφαλείς ουσίες.
  • Η συμφωνία θα αναγνωρίζει την Αρχή της προφύλαξης, ως καθοριστικό κριτήριο, για να δρομολογήσει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σε περίπτωση επιστημονικής αβεβαιότητας.
  • Η συμφωνία θα επιτρέπει, στα ενδιαφερόμενα μέρη, να υιοθετούν πρωτοβουλίες, που θα στοχεύουν, σε βελτίωση της ασφάλειας.
  • Η συμφωνία θα επιτρέπει αυστηρή ρύθμιση, για τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους, για την υγεία.
  • Η συμφωνία θα βελτιώνει την ενημέρωση, για τους κινδύνους των χημικών ουσιών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, για τις επικίνδυνες ουσίες, στα καταναλωτικά αγαθά.
  • Η συμφωνία θα διευρύνει το θεσμοθετημένο δικαίωμα των καταναλωτών να πληροφορούνται, για την παρουσία των επικίνδυνων υλικών, στα καταναλωτικά προϊόντα.

Η καλύτερη διατλαντική συνεργασία, για τη διαχείριση των χημικών ουσιών, πρέπει να στοχεύει, σε αμοιβαία γνώση και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Κάθε συμφωνία πρέπει να εδράζεται, στη διασφάλιση ότι ο διμερής διάλογος, ανάμεσα στους ρυθμιστές, δεν προκαλεί συμβιβασμούς ή καθυστερήσεις, στην εφαρμογή φιλόδοξων μέτρων, για τη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και να επιτρέπεται η δημόσια κριτική. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αόριστες προφορικές διαβεβαιώσεις, από τους διαπραγματευτές, δεν είναι αρκετές. Η εμπιστοσύνη μας θα αναπτυχθεί, από τη διαφάνεια, τις αποτελεσματικές νομικές διασφαλίσεις, στα διαπραγματευτικά κείμενα και από τη βελτίωση της επικοινωνίας. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση και των δύο μερών ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι, πραγματικά, διαφανείς και ανοιχτές σε δημόσια σχόλια. Πρέπει, επίσης, να στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να δώσουν ένα θαρραλέο και φιλόδοξο όραμα, για τη διατλαντική συνεργασία, για τις χημικές ουσίες, η οποία θα φέρει πραγματικά οφέλη, στους καταναλωτές και στο περιβάλλον. Αντίθετα, βλέπουμε ότι οι προτάσεις της ΤΤΙΡ θα καθυστερήσουν ή θα ακυρώσουν την πρόοδο, που έχει γίνει, για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών, σε τοξικές χημικές ουσίες.

Ζητούμε, λοιπόν, η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ., από τα δύο μέρη των διαπραγματεύσεων, να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους, στον τομέα των χημικών. Η υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον έχουν μεγαλύτερη αξία, από τους οικονομικούς υπολογισμούς. Εάν οι διαπραγματευτές δεν αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους, επιμένουμε να εξαιρεθούν οι χημικές ουσίες, από την ΤΤΙΡ, ώστε να διατηρηθούν οι φιλόδοξες και βασικές δεσμεύσεις της Ε.Ε., για τις χημικές ουσίες.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: