Ενεργειακή σήμανση ηλεκτρικών συσκευών


Κατηγορία: Περιβάλλον

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Οι ενώσεις καταναλωτών, στην Ευρώπη, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, της 30ης Μαρτίου 2009, που αφορούσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών. Η μορφή της γνωστής ενεργειακής σήμανσης, που εφάρμοζε την κλίμακα A – G, αλλάζει, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, αν οι καταναλωτές κατανοούν τη νέα μορφή.
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα πίσω, για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές, που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Επίσης, η αλλαγή της σήμανσης ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών, να γίνει γνωστή η σήμανση, στους καταναλωτές και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους.
 
Η νέα μορφή της σήμανσης κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν «πράσινες» επιλογές. Αντιθέτως, είναι παραπλανητική και ασαφής. Η κορυφαία κατηγορία, που, μέχρι σήμερα, ήταν η Α, θα παρουσιάζεται, με την πάροδο του χρόνου, ως Α-20%, Α-40% κ.λπ. Παλιότερες έρευνες κορυφαίων Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών, A.N.E.C. - Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση κ.λπ.) καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου κατέδειξαν ότι οι καταναλωτές κατανοούσαν, εύκολα, τη σημερινή σήμανση, με βάση την κλίμακα A – G.
 
Τα κράτη μέλη, στην ίδια ψηφοφορία, επίσης, αποφάσισαν, για τα πρότυπα οικολογικής σχεδίασης, για τις τηλεοράσεις και τα ψυγεία. Η απόφαση αυτή είναι θετική, γιατί οι ενεργοβόρες συσκευές θα αποσυρθούν, από την αγορά. Όμως, αυτή η θετική απόφαση αναιρείται και υποθηκεύεται, από την αλλαγή της ενεργειακής σήμανσης. Πως θα επιλέγουν οι καταναλωτές λιγότερο ενεργοβόρα προϊόντα, όταν δε θα καταλαβαίνουν τη σήμανση;
 
Η ANEC, η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιολογηθεί η νέα σήμανση, όσον αφορά την κατανόησή της, από τους καταναλωτές, μέσω έρευνας. Εφόσον, τα ευρήματα της έρευνας αποδείξουν ότι οι καταναλωτές δεν κατανοούν τη νέα σήμανση, πιστεύουμε και απαιτούμε να επανέλθει η παλαιά σήμανση, με βάση την κλίμακα A – G.
 
«Η απόφαση, που λήφθηκε, από τα κράτη – μέλη, καταστρέφει μια ευρέως γνωστή και αναγνωρίσιμη σήμανση. Η ενεργειακή σήμανση θα καταντήσει άχρηστη, μόλις «θολώσει» το μήνυμα ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουμε μόνο συσκευές κατηγορίας Α. Λυπόμαστε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε ότι η βιομηχανία υπαγόρευσε αυτή την απόφαση. Και ας μην ξεχνάμε ότι η σήμανση σκοπεύει, στην πληροφόρηση των καταναλωτών και όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της βιομηχανίας», σχολίασε ο Stephen Russel, Γενικός Γραμματέας της ANEC.
 
H Monique Goyens, Διευθύντρια της BEUC δήλωσε: «Τα κράτη – μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να υπολογίζουν στη βοήθεια των ενώσεων καταναλωτών, για να κάνουν γνωστή τη νέα σήμανση, που είναι τόσο δυσνόητη, για τους καταναλωτές».
 
Σημ.: Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε. συνεχίζουν, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: