25% αύξηση των καταγγελιών, για τον τουρισμό!


Κατηγορία: Τουρισμός

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, από την 1η Ιουλίου 2009 έως και το Δεκαπενταύγουστο, δέχτηκε 230 καταγγελίες - παράπονα των καταναλωτών, που αφορούσαν τις τουριστικές υπηρεσίες. Οι καταγγελίες, φέτος, είναι αυξημένες, κατά 25%, σε σχέση με πέρυσι (184 καταγγελίες).

Η πλειοψηφία των παραπόνων των καταναλωτών αφορούσε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα (98 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:

 • Ιδιοκτήτες καταλυμάτων απαιτούσαν το 100% του ποσού, που αντιστοιχούσε, σε ολόκληρη τη διαμονή, ως προκαταβολή, παραβιάζοντας το νόμο, που προβλέπει ότι η προκαταβολή αντιστοιχεί, στο 25% του συνολικού ποσού.
 • Ιδιοκτήτες καταλυμάτων αρνούνταν ή ανέβαλαν την επιστροφή της προκαταβολής, σε καταναλωτές, που είχαν ακυρώσει την κράτησή τους, έγκαιρα, ή λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. μετάθεση στρατιωτικού).
 • Καταλύματα, για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις, δεν ανταποκρινόταν, στις υποσχέσεις παρoχών, που έδωσαν οι ιδιοκτήτες τους. Π.χ. «Το δωμάτιο διαθέτει θέα στη θάλασσα». Το δωμάτιο έβλεπε τοίχο. «Το ξενοδοχείο είναι 4 αστέρων». Η ποιότητα του καταλύματος ήταν πολύ χαμηλότερη.
 • Η παραπάνω περίπτωση ήταν πολύ συχνή, όταν η κράτηση γινόταν, μέσω διαδικτύου. Τα όσα οι καταναλωτές έβλεπαν ή διάβαζαν, στην ιστοσελίδα του καταλύματος, δεν ανταποκρίνονταν, στην πραγματικότητα. Π.χ. «Όλα τα δωμάτιά μας βλέπουν το λιμάνι του νησιού», Το δωμάτιο ήταν ημιυπόγειο, στο πίσω μέρος του ξενοδοχείου και έβλεπε ένα τοίχο, από χώμα. «Όλα τα δωμάτιά μας διαθέτουν φούρνο, κουζίνα, τηλεόραση, κλιματιστικό κ.λπ.». Τα δωμάτια δεν είχαν αυτές τις ανέσεις. Υπήρξε περίπτωση, που ο ξενοδόχος ζήτησε, επιπλέον, χρήματα, για το κλιματιστικό.
 • Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων απέφευγαν να δεχτούν κρατήσεις, από κατόχους δελτίων κοινωνικού τουρισμού.
 • Σε αρκετά καταλύματα, οι συνθήκες υγιεινής και η καθαριότητα ήταν υποβαθμισμένες. Π.χ. «Τα σεντόνια δεν είχαν αλλαχτεί, από τον προηγούμενο ένοικο». «Όλο το βράδυ κυνηγούσαμε κατσαρίδες» κ.λπ.
 • Ιδιοκτήτες καταλυμάτων ακύρωσαν κρατήσεις, από δική τους υπευθυνότητα, αλλά αρνήθηκαν να κάνουν αυτά, που προβλέπει ο νόμος, για τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, να βρουν οι ίδιοι ανάλογο κατάλυμα, για τους καταναλωτές.
 • Ιδιοκτήτες κάμπινγκ χρέωναν, πολύ ακριβά, το ρεύμα.
 • Ιδιοκτήτες κάμπινγκ χρέωναν τη χρήση ντουζ, επιπλέον, χωρίς να το αναγράφουν, στον τιμοκατάλογό τους.
 • Ιδιοκτήτες κάμπινγκ δεχόντουσαν πελάτες, αν και το κάμπινγκ ήταν γεμάτο και τους «βόλευαν», σε κοινόχρηστους χώρους.

 

Επόμενη κατηγορία είναι τα αεροπορικά ταξίδια (62 προβλήματα). Καταναλωτές κατήγγειλαν :

Οι αεροπορικές εταιρείες, αυθαίρετα, ακύρωναν τις πτήσεις τους, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

 • Μεγάλες καθυστερήσεις, στην αναχώρηση των πτήσεων.
 • Απώλεια ή καταστροφή (μερική ή ολική) αποσκευών.
 • Μεγάλες καθυστερήσεις (ακόμα και 3 μήνες), για την επιστροφή των χρημάτων, από ακύρωση εισιτηρίων.
 • Παρακράτηση υψηλών ποσών, για ακυρωτικά εισιτηρίων.

 

Η τρίτη κατηγορία αφορά τα οργανωμένα ταξίδια (26 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:

 • Ελλιπή ενημέρωση, για τους όρους της σύμβασης, για τις προϋποθέσεις ακύρωσης συμμετοχής, για τα χρονικά περιθώρια της υπαναχώρησης, για το συνολικό κόστος, για τις επιπλέον επιβαρύνσεις.
 • Άρνηση επιστροφής της προκαταβολής, για ακύρωση της συμμετοχής, από τους καταναλωτές, λόγω σοβαρών και επιβεβαιωμένων προβλημάτων υγείας.
 • Κακή παροχή υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 •  Μη παράδοση των συμβολαίων και των γενικών όρων συμμετοχής, στον καταναλωτή.
 • Αθέτηση προγράμματος ταξιδιού.
 • Αθέτηση υποσχέσεων, που αφορούσαν κατηγορίες ξενοδοχείων, ποιότητα μεταφοράς μέσων κ.λπ.

 

Φέτος, οι καταναλωτές ζητούσαν, επίσης, πληροφόρηση, για τη νέα γρίπη. Δηλαδή, τυχόν, απαγορεύσεις εισόδου, σε άλλες χώρες, προληπτικά μέτρα κ.λπ.

Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα των καταναλωτών για την ακτοπλοΐα. (20 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:

 • Μεγάλες καθυστερήσεις, στην αναχώρηση των πλοίων.
 • Έγκαιρη ακύρωση εισιτηρίων, από τους καταναλωτές και άρνηση των εταιρειών να επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.
 • Αγορά εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου, σε τιμή διπλάσια της κανονικής.
 • Υποχρεωτικές, επιπλέον, χρεώσεις, σε κρουαζιερόπλοια, οι οποίες «βαφτίζονταν» φιλοδώρημα.

 

Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα, για ενοικιάσεις αυτοκινήτων (6 καταγγελίες). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:

 • Χρεώσεις, σε πιστωτικές κάρτες, μετά την επιστροφή του αυτοκινήτου, στην εταιρία, γιατί οι εταιρίες ισχυρίζονταν ότι τα οχήματα είχαν υποστεί ζημιές.
 • Διαφορετικές πραγματικές χρεώσεις, από αυτές, που ανακοινώνονταν, στην ιστοσελίδα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές είχαν ενοικιάσει τα οχήματα.
 • Αυτοκίνητα, σε κακή κατάσταση ή αυτοκίνητα διαφορετικά, από αυτά, που ενοικιάστηκαν, μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας. Κάποιοι καταναλωτές έκαναν κράτηση αυτοκινήτου, από απόσταση. Όταν πήγαν να παραλάβουν το αυτοκίνητο, πληροφορήθηκαν ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν διαθέσιμο. Τους προσφέρθηκαν άλλες λύσεις, που, όμως, ήταν πολύ ακριβότερες. Σε άλλους καταναλωτές, παραδόθηκαν αυτοκίνητα, που ήταν, σε κακή κατάσταση, είτε μηχανολογικά, είτε από πλευράς καθαριότητας. 

Οι υπόλοιπες 18 περιπτώσεις αφορούν καταγγελίες, για υπερβολικές τιμές (σαλάτες, ξαπλώστρες, ποτά, αναψυκτικά, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), επιβολή «μεταλλαγμένου» κουβέρ, παραβίαση αγορανομικών διατάξεων, σε χώρους εστίασης και «μονοπωλιακών» κυλικείων, καταπάτηση του αιγιαλού και δυσκολίες, στην πρόσβαση των καταναλωτών, στη θάλασσα καθώς και διάφορα ερωτήματα καταναλωτών, για τα δικαιώματά μας, στις τουριστικές υπηρεσίες. 

Όσες καταγγελίες κατατέθηκαν, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., από μέλη της οργάνωσής μας, έχουν είτε επιλυθεί, είτε βρίσκονται, σε διαδικασία επίλυσης. Όσα ερωτήματα δεχτήκαμε και από τα μέλη μας και από μη μέλη, απαντήθηκαν όλα.

Πρέπει, όμως, να τονίσουμε τη μεγάλη ευθύνη των Υπουργείων, που πρέπει να εποπτεύουν τις τουριστικές υπηρεσίες:

 • Πότε το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα εφαρμόσουν το νόμο, για την προστασία του αιγιαλού;
 • Πότε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα επιβάλλει την πιστοποίηση των καταλυμάτων, ώστε να εναρμονιστεί, επιτέλους, η χώρα μας, με τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού;
 •  Πότε, επιτέλους, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα αποφασίσει να προστατέψει και τους επιβάτες – καταναλωτές και όχι μόνον τους εφοπλιστές;
 • Πότε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα βάλει μια τάξη, στις αεροπορικές εταιρίες;
 • Πότε, επιτέλους, όλα τα Υπουργεία θα ελέγχουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, έγκαιρα και με αυστηρότητα, επιβάλλοντας κυρώσεις;

Αν δε σκύψουμε, με προσοχή και ευαισθησία, πάνω στον τουρισμό, τότε θα χάσουμε και αυτή τη «βιομηχανία», από τη χώρα μας. Δεν αρκούν βαρύγδουπες δηλώσεις, πανάκριβες διαφημίσεις και όμορφα ακρογιάλια, για να προσελκύουμε τουρίστες. Και πέρυσι είχαμε προειδοποιήσει, για τα ίδια θέματα. Δεν εισακουστήκαμε. Φέτος, αν και είχε ξεσπάσει, η οικονομική κρίση και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί, για την ποιότητα του τουρισμού μας, οι καταγγελίες και τα παράπονα των καταναλωτών αυξήθηκαν, κατά 25% Απαιτείται, λοιπόν, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και όχι παροχή υπηρεσιών της «αρπαχτής και της αισχροκέρδειας». 

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: