Mε μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η διάλεξη του Καθηγητή Παν/μίου Κρήτης κ. Αντώνη Χουρδάκη με τίτλο « Ευγενής διαφθορά : Μικρά Μυστικά κοριτσιών από το Ρέθυμνο του Μεσοπολέμου», η οποία ήταν ενταγμένη στον κύκλο Διαλέξεων που συνδιοργανώνουν φέτος η Σχολή Επιστημών Αγωγής – Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Κ. και ο Δήμος Ρεθύμνης.
Οι Ρεθεμνιώτες που παρακολούθησαν την διάλεξη και συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε, «γύρισαν» τη σκέψη τους σε καιρούς πλέον αρκετά μακρινούς, όπου οι περισσότεροι δεν είχαν ακόμη γεννηθεί, γνώριζαν όμως είτε από οικογενειακές πηγές είτε από κοινωνική γνώση τα πράττοντα της εποχής του μεσοπολέμου, όπως λέγεται. Μέσα από τα λευκώματα των κορασίδων, του αστικού κυρίως περιβάλλοντος της εποχής εκείνης, ξεπήδησαν συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις διαχρονικές καθώς πρόκειται κυρίως για βασικά χαρακτηριστικά της γυναικείας ψυχοσύνθεσης ανά τους αιώνες. Επίσης, διαπιστώθηκαν διαφορές και ομοιότητες με την σύγχρονη εποχή των χειραφετημένων και απελευθερωμένων από κοινωνικές δεσμεύσεις κοριτσιών. Η παρουσίαση του θέματος από τον κ. Χουρδάκη ήταν πολύ γλαφυρή και η συζήτηση που ακολούθησε απέδειξε πόσο η μικροϊστορία των «ενθυμίων» κάθε λογής ξεδιπλώνει μπροστά μας παρελθόν και βιώματά του, που πέρασαν μεν αλλά τα ίχνη τους διακρίνονται συχνά πολύ αδρά στο παρόν.
Το ιδιαίτερα τρυφερό και νοσταλγικό θέμα της προηγούμενης διάλεξης έρχεται να διαδεχθεί ένα σπουδαίο θέμα έντονου προβληματισμού της σύγχρονης εποχής με τίτλο «Πώς θα συνεργαστώ με τον Εκπαιδευτικό του παιδιού μου;», το οποίο θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με το ρεθεμνιώτικο κοινό ο Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλης Οικονομίδης , σήμερα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010, στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκι»)
Σύμφωνα με τον Εισηγητή:
«Καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για την αγωγή του παιδιού, η μεταξύ τους συνεργασία αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τόσο την παιδαγωγική διαδικασία στο σχολείο όσο και την ολόπλευρη (γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική, αισθητική, κινητική) ανάπτυξη του παιδιού. Αν και σε θεωρητικό επίπεδο δίδεται πάντοτε έμφαση στη συνεργασία αυτή, σε επίπεδο εφαρμογής αρκετές φορές παρουσιάζονται δυσκολίες στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονέων και η ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων δυσχεραίνεται και αποτυγχάνει.
Στο πλαίσιο της διάλεξης αυτής θα προσεγγίσουμε τη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από την οπτική και των δύο συντελεστών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουμε μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο πλευρών, θέματα για τα οποία εφαρμόζεται ή ενδείκνυται η συνεργασία σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και απόψεις εκπαιδευτικών και γονέων για την αποτελεσματικότητά της. Παρουσιάζονται αναλυτικότερα οι κυριότερες πρακτικές συνεργασίας που εφαρμόζονται, εντοπίζονται οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή τους και διατυπώνονται προτάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών στο σχολείο.
![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: