Στις αρχές του 2005, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έλαβε μέρος στο Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών, στις επίσημες δηλαδή συνομιλίες της Κυβέρνησης των Η.Π.Α., με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για θέματα καταναλωτών. Αισθανθήκαμε υπερήφανοι γιατί ήμαστε Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Η.Π.Α. πίεζαν την Ευρώπη να καταργήσει τη νομοθεσία της, για τη σήμανση των τροφίμων και ειδικά τη σήμανση, για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, γιατί η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων, δεν ήθελε να συμμορφωθεί, με τη δική μας νομοθεσία, ενώ ήθελε να εξάγει τα τρόφιμά της στην Ευρώπη. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα των Η.Π.Α. λέγοντας ότι η προστασία των καταναλωτών έχει προτεραιότητα απέναντι στα κέρδη της βιομηχανίας και αν ήθελε η αμερικάνικη βιομηχανία να εξάγει, στην Ευρώπη, έπρεπε να σεβαστεί τη νομοθεσία μας.
Σήμερα, μαθαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια της Γ.Τ. πατάτας αμφλόρα, για βιομηχανική χρήση και τη χρήση του αμύλου της, για ζωοτροφές. Επίσης, επέτρεψε την κυκλοφορία, στην ευρωπαϊκή αγορά, τριών ποικιλιών Γ.Τ. καλαμποκιού, για ανθρώπινη τροφή και ζωοτροφή.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει, μέχρι το καλοκαίρι, πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα κράτη – μέλη θα είναι ελεύθερα να αποφασίζουν, αν θα επιτρέψουν, στο έδαφός τους, την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι ζητήθηκε, από το νέο Επίτροπο, για την Προστασία των Καταναλωτών, κ. Ντάλλι, η κατάθεση αυτής της πρότασης, η οποία είναι σύμφωνη, με τις πολιτικές οδηγίες του Προέδρου Μπαρόζο, το Σεπτέμβριο του 2009.
Οι δηλώσεις του ίδιου του κ. Ντάλλι είναι τουλάχιστον προκλητικές:
«Η υπεύθυνη καινοτομία θα είναι η αρχή, που θα με καθοδηγεί, όταν θα ασχολούμαι με τις νέες τεχνολογίες. Μετά από έλεγχο των πέντε εγκρίσεων, που εκκρεμούσαν, είναι ξεκάθαρο, για μένα, ότι δεν υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα, που να απαιτούν περαιτέρω εξέταση. Όλα τα θέματα ασφάλειας εξετάστηκαν. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν αδικαιολόγητη. Με αυτές τις αποφάσεις, η Ευρ. Επιτροπή εκπληρώνει το ρόλο της, με υπευθυνότητα.»
Αυτός είναι ο Επίτροπος, ο οποίος έχει αναλάβει την προστασία των καταναλωτών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως ισχυρίζεται. Υπάρχουν, όμως, παλιά. Την επιμόλυνση των υπόλοιπων καλλιεργειών, από Γ.Τ. καλλιέργειες δε τη σταματούν ούτε τα σύνορα, ούτε η «υπευθυνότητα» της καινοτομίας, όπως τη θεωρεί ο κ Ντάλλι.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα:
· Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμορφώσει την οδηγία, για τα συμβατικά δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία θεσμοθετεί όλα τα βασικά μας δικαιώματα και τον τρόπο, με τον οποίο αυτά υλοποιούνται. Η πρόταση της Επιτροπής, αν υιοθετηθεί, θα υποβαθμίσει την προστασία μας, κάτω από τα επίπεδα, που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80.
· Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσμοθετήσει τη διατροφική σήμανση των τροφίμων, με βάση την Η.Σ.Δ. και όχι το φωτεινό σηματοδότη, δηλαδή με τρόπο ακατανόητο, στους καταναλωτές.
· Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμορφώσει την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών, με τρόπο δυσνόητο, στους καταναλωτές.
· Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα, υπέρ των καταναλωτών, που πλήττονται, από την οικονομική κρίση.
· Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει νομοθεσία, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που ευθύνεται, για την οικονομική κρίση.
Και δυστυχώς, πολλά άλλα.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση του κ. Μπαρόζο, της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί, δεν έχει καμιά σχέση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση του κ. Μπραντ, του κ. Μιτεράν, του κ. Πρόντι. Εκείνη η Ευρώπη βασιζόταν, στην αλληλεγγύη των λαών, την κοινωνική συνοχή, την ενότητα. Είχε όραμα την ευημερία των πολιτών της και δημιουργούσε, με νομοθεσία, ένα δίχτυ ασφαλείας και προστασίας όλων των πολιτών της και όλων των καταναλωτών της.
Σήμερα, φοβάται μήπως χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας και έχει ξεχάσει τις αρχές της, της ρίζες της, τον πολιτισμό της, την ίδια την ουσία της δημιουργίας και ύπαρξής της.
Λυπόμαστε, για αυτή την κατάντια. Εμείς, που ήμασταν περήφανοι, ως Ευρωπαίοι, σήμερα δηλώνουμε:
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμασταν.
![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: