Ιδανικό θα ήταν η ανακατασκευή του Ρολογιού να γίνει στην αρχική του θέση, πράγμα όμως πρακτικά δύσκολο για τα σημερινά δεδομένα. Θέσεις για την ανακατασκευή του Ρολογιού μέσα στην Παλιά Πόλη, προτείνουμε τις οι εξής:
1) Τη Νέα Πλατεία της Παλιάς πόλης που σήμερα διαμορφώνεται στην αυλή του Τούρκικου Δημοτικού. Διατηρείται έτσι ιστορική συνάφεια με την Piazza των ενετικών χρόνων, μιας και η πλατεία της Παλιάς Πόλης θα είναι κεντρικός χώρος συνάθροισης και θα μπορούσε κι εκείνη να έχει το Ρολόι της, όπως τα Ενετικά χρόνια.
2) Το χώρο στο τέρμα δεξιά της οδού Αρκαδίου, μπροστά από το Τελωνείο, που σήμερα χρησιμεύει ως πάρκινγκ για δίκυκλα. Ο χώρος αυτός έχει επαφή με τη θάλασσα, όπως είχε και το Ρολόι τότε, είναι ανοικτός στον ορίζοντα και απέχει μόνο λίγα μέτρα από την αρχική θέση του Ρολογιού. Αν π.χ. η τότε Δημοτική αρχή «μετακινούσε» παρακάτω αντί να κατεδαφίσει το Ρολόι, εκείνο θα είχε βρεθεί κάπου στο τέρμα της οδού Αρκαδίου. Και ποιος ξέρει- αν αλλάξουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα, να μπορέσουμε κάποτε να «ξαναμετακινήσουμε» το Ρολόι στην αρχική του θέση.
Οι γνώσεις μας είναι αρκετές για τις διαστάσεις [Εικ. 12], την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά του και θα ψάξουμε ακόμα περισσότερες, ίσως ακόμη και στη Βενετία, με τη συνδρομή ειδικών. Η σημερινή τεχνολογία σχεδίασης και δομικής επιτρέπει την επακριβή ανακατασκευή σχετικά οικονομικά, γρήγορα και με αντισεισμική επάρκεια.
Εικ. 12 Διαστάσεις του Πύργου Ρολογιού σε κάτοψη και όψη κατά τον Ν.Α.Κοκονά [1].
Γράφει ο Νίκος Γ. Δασκαλάκης
Πολιτικός Μηχ., Master GiS, Ε.Μ.Π.
Πηγές_____________
[1]. Ν.Α. Κοκονάς, (1995), «Το Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου – Ένα μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης στην πορεία του χρόνου».
[2]. Λευτέρης Σ. Κρυοβρυσανάκης, (2006), «Πανόραμα Ρεθύμνου».
[3]. Μιχάλης Τρούλης, (1998), «Ρέθυμνο, Ιστορία – Περιήγηση – Σύγχρονη Ζωή». Μίτος.
[4]. Εύα Λαδιά, (2008), «Πώς σώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο κατά την Κατοχή». Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 12/13.01.08, σ. 4