Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συχνές Ερωτήσεις

1) Πού θα μείνω;
2) Πού θα διασκεδάζω;
3) Πού θα αγοράζω χαρτικά/βιβλία/φωτοτυπίες κλπ;
4) Πώς μπορώ να μετακινηθώ? (θέλει ίνφος)
5) Που μπορώ να κάνω αθλητισμό;
6) Που μπορώ να φάω ή να πιώ κάτι στο χώρο του πανεπιστήμιου;
7) Που θα πάω για τηλεφωνική γραμμή/internet;
8) Που μπορώ να μάθω ξένη γλώσσα;
9) Που θα βρω διάφορα είδη για το σπίτι;
10) Βλάβες; Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους κλπ;
11) Που υπάρχουν μεγάλα πολυκαταστήματα;
12) Πώς μπορώ να πάρω υποτροφία;
13) Πώς μπορώ να πάρω μεταγραφή;


Υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο το γραφείο διασύνδεσης όπου οι βασικές του υπηρεσίες είναι:

 • Η σύνδεση παραγωγής με την εκπαίδευση
 • Αποτελεί κεντρικό κρίκο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των παραγωγικών μονάδων
 • Αναπτύσσει μηχανισμούς συμβουλευτικού χαρακτήρα για τους σπουδαστές
 • Πληροφορεί τους τελειόφοιτους και απόφοιτους για διαθέσιμες θέσεις εργασίας
 • Ενημερώνει τους σπουδαστές και αποφοίτους για ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφίες και επαγγελματική κατάρτιση
 • Πληροφορεί τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς για διαθέσιμους αποφοίτους

Διεύθυνση Γραφείου Διασύνδεσης: Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, 74100 Ρέθυμνο, Τηλ/Fax: 28310 77726.

1) Πού θα μεινώ;

Φοιτητικές Εστίες

Στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, παρόλο που είναι από τα πιο σύγχρονα πανεπιστήμια της χώρας, δεν ύπαρχει κάποιος ιδιόκτητος χώρος από το πανεπιστήμιο που χρησιμοποιείται σαν εστία για τους φοιτητές του. Βέβαια η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών, όπου θα καλύψει μέρος των αναγκών του πανεπιστημίου. Επίσης το πανεπιστήμιο επιδοτεί κάποιους φοιτητές με ένα ποσό το οποίο προορίζεται να καλύψει ένα μέρος του ενοικίου τους. Η επιδότηση χωρίζεται σε 100 ευρώ για αυτους που δικαιούνται το επίδομα των 1.000 ευρώ και 150 ευρώ για εκείνους που δεν το δικαιούνται.

Για την παρούσα φάση, το πανεπιστήμιο μισθώνει πέντε ξενοδοχεία, όπου η στέγαση είναι δωρεάν. Τα ξενοδοχεία αυτά είναι:

1)'¶ρης': Καζαντζάκη 39

2) 'Αμάλθεια': Κονδυλάκη 55

3) 'Ιωνία': Γιαμπουδάκη 62

4) ' Logetta ': Καποδιστρίου

5) 'Ξενία': Σοφοκλή Βενιζέλου

Για να μπορέσει κάποιος φοιτητής να εξασφαλίσει στέγαση στις παραπάνω εστίες αλλά και να επιδοτηθεί, πρέπει να κάνει αίτηση στο Τμήμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 • 1 Φωτογραφία
 • Βεβαίωση Γραμματείας του Τμήματος του
 • Πιστοποιητικό της Οικογενειακής του Κατάστασης
 • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνει ότι 'δεν κατοικούν μόνιμα οι γονείς μου, ούτε διαθέτουν εκείνοι ή εγώ ιδιόκτητη κατοικία στην περιοχή του Ρεθύμνου, δεν έχω καταδικαστεί για αδικήματα του ποινικού νόμου και η μόνιμη κατοικία των γονέων μου είναι....'
 • Εκκαθαριστικό σημείωμα για τη φορολογία εισοδήματος
 • Ιατρικό πιστοποιητικό υγείας

Η επιτροπή που επιλέγει τους Φοιτητές που δικαιούνται στέγαση με κλήρωση δίνει τα δωμάτια στους Φοιτητές. Για να συγκατοικήσει κάποιος με κάποιο συγκεκριμένο άτομο, τότε πρέπει να το δηλώσει πριν από την κλήρωση ώστε να τους παραχωρηθεί κατάλληλο δωμάτιο.

Ενοικίαση Ιδιωτικής Κατοικίας

Η εύρεση ιδιωτικής κατοικίας για ενοικίαση είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν για κάθε φοιτητή, όπου κι αν βρίσκεται. Όταν κάποιος φοιτητής, που δεν γνωρίζει καλά την αγορά ακινήτων του Ρεθύμνου ψάχνει να βρει κατοικία σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε σαφώς αυξάνεται το ρίσκο να κάνει λάθος επιλογή στον τομέα αυτό. Αυτό ισχύει για όλους τους φοιτητές που ζουν στο Ρέθυμνο, αλλά κυρίως ισχύει για τους πρωτοετής που έρχονται στο Ρέθυμνο για πρώτη φορά, και δεν έχουν καθόλου άποψη για τις περιοχές της πόλης και τον τρόπο διαβίωσης. Κάποια από τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνει κάποιος φοιτητής υπόψη του κατά τη διάρκεια του ψαξίματος είναι τα παρακάτω:

 • Να είναι είτε σε κεντρική περιοχή του Ρεθύμνου(Καλλιθέα, Κέντρο, Παλιά Πόλη), είτε σε κοντινή απόσταση (να πηγαίνει με τα πόδια) από το πανεπιστήμιο. Οι περιοχές που είναι μακριά και από τα δύο αυτά σημεία καλό θα είναι να αποφεύγονται, ειδικά εάν δεν υπάρχει η πολυτέλεια ενός αυτοκινήτου.
 • Εάν ο Φοιτητής θέλει να μείνει μέσα στο Ρέθυμνο και όχι κοντά στο Πανεπιστήμιο, τότε θα πρέπει να ξέρει που είναι η κοντινότερη στάση του λεωφορείου που εξυπηρετεί τα δρομολόγια για το πανεπιστήμιο. Καλό θα είναι να είναι σε κοντινή απόσταση για να αποφεύγεται το χάσιμο χρόνου.
 • Θα πρέπει να θεωρείται θετικό εάν υπάρχει κοντά ένα καλά οργανωμένο κατάστημα όπου ειδικεύεται σε εκτυπώσεις, φωτοτυπίες, βιβλιοδεσίες κτλ. Δεν θέλει κανείς να τρέχει τελευταία στιγμή για να βρει τέτοιο κατάστημα σε άλλα σημεία της πόλης, όταν πρέπει να παραδώσει για παράδειγμα μια σημαντική εργασία.
 • Το σπίτι πρέπει να μην έχει υγρασία και κατά προτίμηση να έχει αυτόνομη θέρμανση ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται ο ίδιος την θέρμανση του (και τα έξοδα του).
 • Το σπίτι είναι προτιμότερο να είναι επιπλωμένο, για να μην υπάρχει στο μέλλον το πρόβλημα της μετακόμισης πολλών επίπλων, το οποίο είναι δαπανηρό και συνοδεύεται με κόπο.
 • Είναι σημαντικό το σπίτι που θα επιλέξει ο φοιτητής να του αρέσει, γιατί οι μετακομίσεις αργότερα σε άλλα σπίτια είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να σκεφθεί ότι θα ζήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στo Ρέθυμνο και καλό θα είναι να μένει σε ένα χώρο που θεωρεί ευχάριστο και οικείο.
 • Το πιο σημαντικό είναι το ενοίκιο που θα πληρώνετε κάθε μήνα. Πρέπει να έχει δει και κάποιες άλλες κατοικίες προτού αποφασίσει να κλείσει κάτι, ώστε να μπορεί να συγκρίνει. Κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του ενοικίου τους λογαριασμούς. Θα πρέπει να εξετάζει ο φοιτητής εάν τον συμφέρει μια τέτοια συμφωνία ή όχι.

Φυσικά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός από κτηματομεσίτες, που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα.

...κορυφή
2) Πού θα διασκεδάζω;

Το Ρέθυμνο είναι μια μικρή πόλη, αλλά έχει ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, αφού έχει αρκετά πράγματα να κάνει κανείς σε σχέση με το μέγεθος της. Η ιστορία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι οι φοιτητές στο Ρέθυμνο στηρίζουν την νυχτερινή διασκέδαση το χειμώνα, και είναι σαν να επικρατεί μονίμως ένα φοιτητικό πάρτι στα μαγαζιά της πόλης. Έτσι οι περισσότεροι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου περνάνε αξέχαστες στιγμές διασκέδασης στο Ρέθυμνο.

Υπάρχουν διάφορες μορφές διασκέδασης που μπορεί κάποιος να επιλέξει. Ξεκινώντας από το Clubbing , υπάρχουν διάφορα clubs και bars στο Ρέθυμνο τα οποία προσφέρουν διασκέδαση για όλα τα γούστα. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάλογα με το είδος μουσικής που του αρέσει ή ακόμα και με το στυλ μαγαζιού που προτιμά. Η πλειοψηφία πάντως των clubs προσφέρει καθημερινά ένα συνοθήλευμα μουσικών ακουσμάτων για όλα τα γούστα (π.χ. ελληνικά, ξένα). Φυσικά υπάρχουν και τα μαγαζιά που παίζουν συγκεκριμένα είδη μουσικής και διατηρούν το αντίστοιχο στυλ. Τα clubs έχουν φυσικά ψηλότερες τιμές από τα bars . Στα clubs το ποτό κοστίζει από 6-9 ευρώ και η φιάλη κοστίζει από 70-90 ευρώ ενώ στα bars είναι ελαφρώς φτηνότερα.

Στους κάτοικους του Ρεθύμνου, όπως και στην πλειοψηφία των Ελλήνων, τους αρέσει να απολαμβάνουν καθημερινά τον καφέ τους σε κάποιο από τα πολλά cafe - bars της πόλης. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολλά καλά και ιδιαίτερα προσεγμένα cafes που μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του. Επίσης τα cafes που λειτουργούν στο Ρέθυμνο μπορούν να ικανοποιήσουν τις ορέξεις όλων αφού άλλες προσφέρονται για καφέ με τάβλι και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, και άλλες προσφέρονται για ήσυχες ή ζωντανές στιγμές. Ο καφές στο Ρέθυμνο κοστίζει στα πιο πολλά από 2,5-3,5 ευρώ.

Κάποιος ο οποίος ζει στο Ρέθυμνο πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολύ αξιόλογα μαγαζιά σε θέματα φαγητού. Το Ρέθυμνο άλλωστε φημίζεται για την καλή ποιότητα που προσφέρουν η πλειοψηφία των εστιατορίων και ταβερνών του. Όπως και στις άλλες κατηγορίες διασκέδασης η επιλογή μπορεί να βασισθεί στο γούστο του καθενός. Η πόλη έχει πολύ καλές ταβέρνες που σερβίρουν πολύ καλό και παραδοσιακό φαγητό και σίγουρα είναι από τις αγαπημένες μορφές διασκέδασης για πολλούς κατοίκους της πόλης. Υπάρχουν στην πόλη και αρκετά εστιατόρια τα οποία προσφέρουν πολύ καλό φαγητό αλλά και έχουν δώσει αρκετή προσοχή στο χώρο τους που τα κάνει πιο κατάλληλα για ιδιαίτερες στιγμές. Επίσης το Ρέθυμνο διαθέτει κάποια εστιατόρια τα οποία προσφέρουν φαγητό διεθνής κουζίνας, όπως για παράδειγμα κινέζικο, μεξικάνικο, ινδικό κτλ. Οι τιμές είναι σε λογικά επίπεδα αλλά μερικά εστιατόρια είναι φτηνότερα και άλλα ακριβότερα. Μια λογική τιμή αυτή την περίοδο είναι γύρω στα 15 ευρώ/άτομο.

Η αγαπημένη μορφή διασκέδασης για τους φοιτητές της πόλης στο Ρέθυμνο είναι τα ρακάδικα-ουζερί . Αυτά τα μαγαζιά τα οποία βρίσκονται κυρίως μέσα στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης κατακλύζονται κάθε βράδυ από φοιτητές οι οποίοι διασκεδάζουν με συνδυασμό φαγητού και άφθονου ποτού. Τα ρακάδικα-ουζερί της πόλης προσφέρουν στην πλειοψηφία τους πολύ ζεστό περιβάλλον το οποίο δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για καλή παρέα. Οι τιμές αυτών των μαγαζιών είναι σχετικά χαμηλές αλλά σε ορισμένους πιο 'εμπορικούς' δρόμους οι τιμές έχουν αυξηθεί αισθητά. Έτσι καλό είναι να υπάρχει μέτρο σύγκρισης στις τιμές για να γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή. Μια λογική τιμή αυτή την περίοδο είναι στα 10-15 ευρώ/άτομο.

Το σινεμά είναι ένα είδος διασκέδασης που μπορεί κάποιος να επιλέξει για μια ήσυχη βραδιά. Υπάρχουν 3 σινεμά στο Ρέθυμνο τα οποία προβάλουν ταινίες σε πρώτη προβολή. Όλες οι ταινίες που παίζονται στα υπόλοιπα μέρη της χώρας σίγουρα θα παίζονται και στο Ρέθυμνο. Η τιμή για μια παράσταση είναι περίπου στα 7 ευρώ/άτομο.

Κάποιοι προτιμούν να μείνουν σπίτι νοικιάζοντας και βλέποντας DVD και παραγγέλνοντας φαγητό από κάποιο delivery . Υπάρχουν πολλά video clubs που μπορεί κανείς να νοικιάσει ταινίες όλων των ειδών. Μερικά από τα video clubs είναι 24ωρα που βοηθάει πολύ στο lifestyle των φοιτητών. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια delivery που προσφέρουν νόστιμο φαγητό κατευθείαν στο σπίτι.

...κορυφή
3) Πού θα αγοράζω χαρτικά/βιβλία/φωτοτυπίες κλπ;

Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες γραφικής ύλης. Είναι πολύ σημαντικό ο φοιτητής να βρει ένα τέτοιο κατάστημα ώστε να προμηθεύεται ότι χρειάζεται στις καθημερινές του ανάγκες στο πανεπιστήμιο. Επίσης θα μπορεί να κάνει βιβλιοδεσίες και άλλες βελτιώσεις στις εργασίες του που πραγματικά χρειάζονται σε αυτό το επίπεδο. Επίσης κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, θα βρεθεί πολλές φορές η μέρα όπου θα πρέπει να βγουν αμέτρητες φωτοτυπίες από σημειώσεις άλλων συμφοιτητών που θα είναι χρήσιμες είτε για εξεταστική είτε για κάποια άλλη εργασία κάποιου μαθήματος. Οπότε καλό θα είναι να ξέρει ο φοιτητής που μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή γρήγορα και αξιόπιστα. Φυσικά ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή ενός τέτοιου καταστήματος, είναι οι τιμή. Πρέπει να έχει δει τιμές από διάφορα καταστήματα και να μπορεί να συγκρίνει που τον συμφέρει πιο πολύ. Αν σκεφτεί κανείς το ολικό κόστος που ξοδεύει ένας φοιτητής σε τέτοιου είδους εργασίες, τότε είναι αυτονόητο ότι η επιλογή ενός φτηνού και αξιόπιστου καταστήματος μπορεί να του εξοικονομήσει πολλά χρήματα μέσα στο χρόνο. Τέτοια καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες γραφικής ύλης είναι:

Εδώ βάζουμε το link με τα μαγαζιά γραφικής ύλης/βιβλιοπωλεία από κατηγορίες

Φυσικά και το πανεπιστήμιο προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες και ίσως συμφέρουν περισσότερο από άποψη τιμής.

...κορυφή
4) Πώς μπορώ να μετακινηθώ?

Το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου βρίσκεται στη περιοχή του Γάλλου το οποίο είναι λίγο έξω από την πόλη, στην νοτιοδυτική της πλευρά. Η μεταφορά των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, αφού στη παρούσα φάση δεν υπάρχουν ιδιόκτητα λεωφορεία του πανεπιστημίου, για να παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Πάντως γίνεται προσπάθεια και ίσως στο μέλλον το πανεπιστήμιο να έχει την ευθύνη της μεταφοράς των φοιτητών του με ιδιόκτητα λεωφορεία.

Εδώ θα μπει λινκ με χάρτη των στάσεων

Εκτός της αστικής συγκοινωνίας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετακίνησης μέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτή. Υπάρχει η υπεραστική συγκοινωνία, η οποία γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ και εξυπηρετεί τις πόλεις και τα χωριά που συνδέονται με το Ρέθυμνο. Το ΚΤΕΛ βρίσκεται στο τέλος του περιφερειακού δρόμου, την οδό Κεφαλογιάννηδων, και εκεί είναι η αφετηρία όλων των διαδρομών.

Πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν ταξί για να εξυπηρετήσουν κάποιες φορές τις ανάγκες τους, κυρίως για δρομολόγια εντός πόλεως. Τα ταξί στο Ρέθυμνο δεν θεωρούνται ακριβά αφού οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Το κόστος για μια διαδρομή μέσα στη πόλη κυμαίνεται στα 3 ευρώ ενώ η χρέωση με τηλέφωνο είναι συν 1.50 ευρώ . Το τηλέφωνο για την κλήση ταξί στο Ρέθυμνο είναι 28310-25000 και η ιδιωτική επιχείρηση του κ. Κακλειδάκη με τηλ 28310-26000

Το Ρέθυμνο είναι μια τουριστική πόλη και υπάρχουν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών. Η Κρήτη έχει πολλά όμορφα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Έτσι πολλοί φοιτητές νοικιάζουν αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες και κάνουν εκδρομές σε διάφορα μέρη της Κρήτης, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Η ενοικίαση μέσων μεταφοράς είναι πολύ συχνή στο Ρέθυμνο διότι δυστυχώς ορισμένα μέρη του νησιού που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, δεν συνδέονται με το Ρέθυμνο με κάποιο δημόσιο μέσο μεταφοράς (λεωφορείο).

...κορυφή
5) Που μπορώ να κάνω αθλητισμό;

Το πανεπιστήμιο έχει την τύχη να έχει μέσα στο χώρο του ειδικά διαμορφωμένους αθλητικούς χώρους, των οποίων η χρήση είναι ελεύθερη για τους φοιτητές. Οι αθλητικοί χώροι που υπάρχουν είναι, μπάσκετ, τέννις, κλπ. Για να αθληθεί κανείς στους χώρους αυτούς πρέπει να πάρει άδεια ώστε να είναι ανοιχτά.

Το Ρέθυμνο παρόλο που είναι μια μικρή πόλη έχει αρκετά αθλήματα τα οποία καλλιεργούνται και υπάρχουν οργανωμένα αθλητικά σωματεία που εξειδικεύονται πάνω σε αυτά. Πολλοί φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα σε πιο οργανωμένο και απαιτητικό επίπεδο, ψάχνουν να βρουν κάποια ομάδα και προσπαθούν να ενσωματωθούν σε αυτή. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση φοιτητών είναι ότι μπορούν και μπαίνουν πολύ πιο γρήγορα μέσα στη κοινωνία του Ρεθύμνου, αυξάνουν το κύκλο ανθρώπων που συναναστρέφονται και σίγουρα έχουν πιο πολλά ενδιαφέροντα που τους κάνει να περνάνε καλύτερα.

Υπάρχουν όμως και τα ιδιωτικά γυμναστήρια που μπορεί κάποιος να γραφτεί και να γυμνάζεται με το δικό του ελαστικότερο πρόγραμμα. Τα γυμναστήρια που υπάρχουν στο Ρέθυμνο προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτούς που απαιτούν συγκεκριμένα είδη γυμναστικής. Έτσι ο φοιτητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του για να εξασκήσει ή να γνωρίσει διάφορες μεθόδους σωματικής άσκησης.

...κορυφή
6) Που μπορώ να φάω ή να πιώ κατι στο χώρο του πανεπιστήμιου;

Μέσα στο πανεπιστήμιο λειτουργεί μια καλά οργανωμένη φοιτητική λέσχη στην οποία τρώνε οι φοιτητές. Για δωρεάν σίτιση γίνονται αιτήσεις για μοριοδότηση μετά τις εγγραφές των φοιτητών. Όσοι δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση τρώνε κανονικά στη λέσχη καταβάλλοντας το αντίτιμο στο ταμείο. Διαβάστε πως γίνεται η μοριοδότηση και τους κανονισμούς.

Εκτός από τη φοιτητική λέσχη, ένα μέρος του πανεπιστημίου που θεωρείται από τα αγαπημένα των φοιτητών είναι το κυλικείο. Στο κυλικείο οι φοιτητές πίνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και επίσης μπορούν να φάνε κάτι γρήγορο. Το πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με διαχείριση των ίδιων των φοιτητών. Έτσι αφού είναι ένα στέκι που ο φοιτητής θα περνάει πολλές ώρες εκεί, καλό είναι να ξέρει πως λειτουργεί και τι προσφέρει. Τα έσοδα του κυλικείου χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ταμείου της φοιτητικής μέριμνας που δίνει τα χρήματα για να υπάρχει δωρεάν σίτιση και στέγαση για όσο το δυνατόν παραπάνω φοιτητές γίνεται.

 

...κορυφή

7) Που θα πάω για τηλεφωνική γραμμή/ internet;

Οι φοιτητές στο Ρέθυμνο έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο internet είτε με απλή dial - up , σύνδεση που το μόνο που χρειάζεται είναι γραμμή τηλεφώνου και μια αίτηση στην εταιρεία που επιθυμεί (παροχέας ISP ) ο καθένας για την παραλαβή των κωδικών πρόσβασης. Για όσους χρειάζονται πιο γρήγορες συνδέσεις ( ADSL , ISDN ) οι εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες είναι η otenet , η forthnet η HellasOnline κ.α. Η γραμμή φυσικά μπορεί να είναι μόνο μέσω του ΟΤΕ αφού ο ΟΤΕ είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να τοποθετήσει τηλεφωνικές γραμμές για DSL και ISDN . Οι επιλογές που έχει κάποιος είναι είτε να πάρει ένα πακέτο ADSL in a box ' το οποίο περιέχει μέσα ότι χρειάζεται κανείς για τη σύνδεση ( modem , splitters κλπ.) και επίσης περιέχει και την σύνδεση για τηλεφωνική γραμμή. Το πλεονέκτημα σε αυτά τα πακέτα είναι ότι γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία γιατί εμπλέκεται μόνο μια εταιρεία αλλά το μειονέκτημα τους είναι ότι αν διακοπή η σύνδεση με το internet ( ADSL , ISDN ), τότε διακόπτεται και η τηλεφωνική γραμμή. Η δεύτερη επιλογή είναι να γίνει ξεχωριστά η τηλεφωνική γραμμή με τον ΟΤΕ, και μετά να γίνει η επιλογή της εταιρείας - παροχέα ( ISP ) που θα παρέχει την πρόσβαση στο internet . Αυτή η επιλογή είναι για μεγαλύτερη ευελιξία αφού αν κάποιος επιθυμεί να αλλάξει την εταιρεία παροχής internet , τότε μπορεί να το κάνει γρήγορα και χωρίς να διακοπεί η τηλεφωνική του γραμμή. Η διαδικασία φυσικά είναι πιο χρονοβόρα.

...κορυφή
8) Που μπορώ να μάθω ξένη γλώσσα;

Πολλοί φοιτητές εκμεταλλεύονται τα φοιτητικά τους χρόνια, είτε για να μάθουν μια νέα ξένη γλώσσα, είτε για να βελτιώσουν μια γλώσσα που είδη ξέρουν και έχουν κάνει μαθήματα στο παρελθόν. Στο Ρέθυμνο μπορεί κανείς να βρει αρκετά φροντιστήρια ξένων γλωσσών για διάφορες ξένες γλώσσες. Φυσικά οι γλώσσες που είναι πιο δημοφιλής και υπάρχει πιο πολύ προσφορά σε φροντισ τήρια είναι τα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και τα Ιταλικά. Τα περισσότερα από τα φροντιστήρια που λειτουργούν, προσφέρουν τμήματα για ενήλικες στα οποία μπορεί να ενταχθεί ένας φοιτητής. Το Ρέθυμνο είναι μια τουριστική πόλη και σίγουρα είναι ένα νησί όπου μπορεί κάποιος να εξασκήσει και να βελτιώσει μια ξένη γλώσσα. Έτσι πολλοί φοιτητές μένουν στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δουλεύουν σε τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις με αυτό το σκοπό. Ειδικά για τις τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες που αναφέρθηκαν νωρίτερα οι τουρίστες, που τις μιλάνε και επισκέπτονται την πόλη είναι πάρα πολλοί και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό για να τους εξυπηρετήσουν. Πάντως την τελευταία διετία παρατηρείται με τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία, έλευση τουριστών από αναδυόμενες χώρες (π.χ. Ρώσοι, Κινέζοι) και μπορεί κάποιος που τις μαθαίνει να τις εξασκήσει στην πόλη του Ρεθύμνου.

...κορυφή
9) Που βρώ διάφορα είδη για το σπίτι;

Όταν ένας νέος φοιτητής έρχεται σε μια καινούργια πόλη, σίγουρα προσπαθεί να φτιάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το σπίτι που θα μένει ώστε να εγκατασταθεί και να γνωρίσει την πόλη και νέους φίλους. Όμως, ακόμα και οι παλαιότεροι φοιτητές που ζουν στην πόλη για κάποια χρόνια ψάχνουν να βελτιώσουν την εικόνα του σπιτιού τους. Είναι σημαντικό το σπίτι που διαμένει ένας φοιτητής να είναι όσο το δυνατόν πιο οικείο για αυτόν, γιατί θα περνάει αρκετές ώρες σε αυτό με φίλους, αλλά και μόνος, ειδικά σε περίοδο εξετάσεων. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν αρκετά καταστήματα που μπορούν να προσφέρουν είδη για τη διακόσμηση ή γενικά τη διαμόρφωση του σπιτιού (έπιπλα, κουρτίνες κλπ).

...κορυφή
10) Βλάβες; Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους κλπ;

Ένας νέος φοιτητής σε μια πόλη που δεν έχει ξαναζήσει πρέπει να ξέρει που μπορεί να απευθυνθεί σε περίπτωση βλάβης σε κάποιο από τον εξοπλισμό του σπιτιού. Ειδικά για ορισμένους φοιτητές που διαμένουν σε σχετικά παλιά διαμερίσματα, οι βλάβες είναι πιο πιθανές και καλό θα είναι να είναι ενήμερος για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καθυστέρηση. Επίσης είναι σημαντικό να έχει την πολυτέλεια να τσεκάρει τις τιμές που χρεώνουν οι τεχνικοί παίρνοντας τηλέφωνο και εξηγώντας το πρόβλημα. Φυσικά κάποιες από τις βλάβες δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΡ κλπ) οφείλονται σε δικό τους σφάλμα και δεν θα υπάρχει χρέωση για την αποκατάσταση τους. Όμως σε περίπτωση ηλεκτρολογικής, υδραυλικής κλπ . βλάβης θα πρέπει να έρθει κάποιος ιδιώτης τεχνικός και αυτό θα επιφέρει κάποιο κόστος στο φοιτητή. Είναι προτιμότερο πάντως να γίνει μια έρευνα τις αγοράς προτού κληθεί κάποιος τεχνικός στο σπίτι γιατί δεν θα μπορεί να γίνει σύγκριση για να ξέρει ο φοιτητής εάν πληρώνει τα χρήματα που θα έπρεπε.

...κορυφή
11) Που υπάρχουν μεγάλα πολυκαταστήματα;

Σε όλες τις γειτονιές του Ρεθύμνου υπάρχουν τα συνοικιακά μαγαζιά όπου μπορεί κανείς να βρει τρόφιμα και άλλα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Υπάρχουν τα mini - Markets όπου έχουν όλα τα απαραίτητα είδη, αλλά υστερούν στην ποικιλία. Επίσης υπάρχουν αρτοποιία που προμηθεύουν την περιοχή με τρόφιμα φούρνου (ψωμί, γλυκά κλπ). Εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα μαγαζιά όπως κρεοπωλεία , μανάβικα , ανθοπωλεία κλπ. Όμως λόγω του μικρού τους μεγέθους, στα περισσότερα από τα συνοικιακά μαγαζιά οι τιμές είναι λίγο πιο ανεβασμένες από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που έχουν ανοίξει στην πόλη. Έτσι κάποιοι προτιμούν να πηγαίνουν να ψωνίζουν από πιο μεγάλα καταστήματα κάποιες φορές το μήνα για να επωφεληθούν από τις καλύτερες τιμές και την ποικιλία προϊόντων που έχουν. Φυσικά κάποιοι είναι τυχεροί και μένουν κοντά σε πολυκαταστήματα και έχουν την επιλογή να ψωνίζουν καθημερινά, αλλά άλλοι μένουν μακριά και πρέπει να πάνε με κάποιο μεταφορικό μέσο.

...κορυφή
12) Πώς μπορώ να πάρω υποτροφία;

Για τις προπτυχιακές σπουδές υπάρχουν δυο κατηγορίες που μπορεί κάποιος φοιτητής να ενταχθεί για να διεκδικήσει υποτροφία:

 • Πρωτοετείς που παίρνουν υποτροφία με βάση την σειρά εισαγωγής τους στο Α.Ε.Ι ή στο Τ.Ε.Ι.
 • Φοιτητές οι οποίοι παίρνουν την υποτροφία του ΙΚΥ που σχετίζεται με τη βαθμολογία στα έτη σπουδών.

Επίσης υπάρχουν και άλλες υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο από διάφορα ιδρύματα ή ιδιώτες. Υπάρχει η υποτροφία του Βαρδινογιάννειου ιδρύματος το οποίο να μπουν λεπτομέρειες μετά το τηλ ,

Το βραβείο Louis Robert που απονέμεται στις δύο καλύτερες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές αρχαιογνωστικές εργασίες των τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Το έπαθλο για τους επιτυχόντες είναι χρηματικό και ίσο με 3.000 γαλλικά φράγκα για κάθε έναν από αυτούς.

Το βραβείο Δρεττάκη που απονέμεται σε αυτούς που τελειώνουν κανονικά την σχολή (π.χ. 8 εξάμηνα) και έχουν τον καλύτερο βαθμό πτυχίου. Το χρηματικό έπαθλο χορηγείται από τον κ. Εμμανουήλ Δρεττάκη στους φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το 1990. Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων είναι την 31/12 του τρέχων έτους.

Το βραβείο Στέλλας Παναγοπούλου χορηγείται σε κάθε διακριθέντα μεταπτυχιακό φοιτητή 2 ου κύκλου ή σε μεταπτυχιακό φοιτητή 1 ου κύκλου που συνολική του βαθμολογία συμπεριλαμβανομένου τής διπλωματικής του εργασίας κρίθήκαν με άριστα., με το ποσό των 1,500 ευρώ. Αυτό το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια.

Η υποτροφία Ιωάννη Καμίτση που χορηγείται στον πρωτεύοντα φοιτητή στις εξετάσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών 1 ου κύκλου σε τομέα κλασικών σπουδών. Το ποσό που χορηγείται είναι περίπου 1500 ευρώ και γίνεται κάθε εξάμηνο. Η υποτροφία αυτή παραμένει στον ίδιο φοιτητή και τον δεύτερο χρόνο αν μπορέσει να έχει ικανοποιητική επίδοση (μέσο όρο 7). Εάν δεν τη διατηρήσει τότε απονέμεται στον πρωτεύοντα μεταπτυχιακό φοιτητή 1 ου κύκλου.

Οι προϋποθέσεις για να έχει κάποιος το δικαίωμα να διεκδικήσει κάποια υποτροφία είναι:

 • Να έχει Ελληνική ιθαγένεια
 • Να έχει διαγωγή κοσμιοτάτη
 • Να έχει μπει στο πανεπιστήμιο με την πρώτη συμμετοχή στις γενικές εξετάσεις
 • Το εισόδημα του να μην ξεπερνά τα 8.900 ευρώ και της οικογένειας του τα 41.000 ευρώ
 • Τα δικαιολογητικά να είναι πλήρης και να έχουν κατατεθεί πριν την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία καταβολής τους.
...κορυφή
13) Πώς μπορώ να πάρω μεταγραφή;

Ο αριθμός των φοιτητών που παίρνουν μεταγραφές κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός και γι αυτό καλό θα είναι να υπάρχει σοβαρός λόγος εάν αποφασίσει κάποιος να κάνει αίτηση. Επίσης η τελική απόφαση για την έγκριση ή όχι της μεταγραφής μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, γι αυτό ο φοιτητής που κάνει την αίτηση θα ήταν προτιμότερο να μην σπαταλήσει χρόνο περιμένοντας την να βγει, αλλά να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα και να προετοιμάζεται για τις εξετάσεις. Αν τελικά γίνει αποδεκτή η αίτηση του, θα έχει είδη παρακολουθήσει κάποια μαθήματα και δεν θα χρειάζεται να τα παρακολουθήσει στο νέο πανεπιστήμιο που θα μεταφερθεί.

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να πάρει μεταγραφή είναι:

 • Υγείας-Αναπηρίας
 • Οικονομικοί-Οικογενειακοί

Προηγούνται οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για λόγους της πρώτης κατηγορίας και μετά ακολουθούν οι αιτήσεις αυτών με λόγους της δεύτερης κατηγορίας.

Το κράτος θέλοντας να δώσει κίνητρα σε οικογένειες πολυτέκνων συνήθως εγκρίνει τις αιτήσεις που προέρχονται από φοιτητές τέτοιων οικογενειών, ειδικά εάν η οικογένεια αυτή έχει και άλλο ένα από τα παιδία σε πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Τα Δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν είναι:

 • Βεβαίωση Σπουδών από το τμήμα που είναι εγγεγραμμένος
 • Επικυρωμένο Εκκαθαριστικό Φορολογικό Σημείωμα
 • Λογαριασμό ΔΕΗ για αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας
 • Δελτίο Επιτυχίας
 • Επικυρωμένο Δελτίο Ταυτότητας
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να υποβάλλονται από την 1 η έως την 15 η Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις μεταγραφών των πολυτέκνων παιδιών εξετάζονται από τις 15 έως τις 30 Νοεμβρίου. Στις αιτήσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από ένα τμήματα, υποψήφια για μεταγραφή.

...κορυφή

Φιλοσοφική Σχολή

Κοινωνικών Επιστημών

Επιστημών Αγωγής


Άρθρα

Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Τι θα θέλατε να αλλάξετε/βελτιώσετε στη φοιτητική σας ζωή
Φοιτητική εστία
Μετακίνηση
Εστιατόριο
Βιβλιοθήκη

Δείτε αποτελέσματα
Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: