Το βράδυ της Τετάρτης 8 Αυγούστου 2012, ο Δήμος Ρεθύμνου, η Δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου, το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιποπούλου «Ο Άγιος Ελευθέριος» οργάνωσαν μια επετειακού χαρακτήρα ιστορική εκδήλωση για τη μάχη του Ατσιποπούλου, που έγινε στις 2 Αυγούστου 1905, την περίοδο της Θερισιανής Επανάστασης του 1905.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι γειτονικών χωριών και πολύς κόσμος.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο κ. Γεώργιος Εμμ. Περπιράκης, επίτιμος Σχ. Σύμβ. Π/θμιας. Παρέμβαση έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης.
Την εκδήλωσε συντόνισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου κ. Δ. Αγγελιδάκη Πετσαγγουράκη, η οποία στη μικρή εισαγωγή της τόνισε τη σημαντικότητα της ανδρείας και του θάρρους των αγωνιστών, που, ακόμα και κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και παρόλο που δεν είχαν την επιθυμητή έκβαση στον αγώνα τους, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τη δύσκολη σύγχρονή μας πραγματικότητα. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου κ. Αλ. Αντ. Παπαλεξάκης, υποστράτηγος ε. α., αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Ατσιποπούλου με το Εθνικό Ίδρυμα και έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εξασφάλιση του χώρου στον οποίο θα ανεγερθεί το μνημείο των πεσόντων κατά τη σύγκρουση με τους Ρώσους και ότι η πίστωση των 50.000 €, που χορηγήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων από τον τέως Πρόεδρο κ. Δημ. Σιούφα, είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαρινάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε, με λόγο μεστό και άρτια οργανωμένο στο χρονικό της μάχης και την πολιτική της τσαρικής Ρωσίας πάνω στο κρητικό ζήτημα. Από την μια μεριά ήσαν οι ισχυρές δυνάμεις του ρώσικου στρατού και της κρητικής χωροφυλακής και από την άλλη οι θερισιανοί επαναστάτες που μάχονταν για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ιδανικό που φλόγιζε τις ψυχές τους και χαλύβδωνε το χαρακτήρα τους. «Ήταν η μάχη», τόνισε, «που ανέδειξε το συντηρητισμό, την αυστηρότητα και τη βάναυση καταπίεση που βίωναν οι Ρεθυμνιώτες από το καθεστώς της υψηλής προστασίας της πόλης από τους Ρώσους…». Ότι η μάχη «δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, ασύνδετο με την ιστορική περίοδο, αλλά μια οργανωμένη συνειδητή αντίσταση». Σε αυτή τη μάχη έπεσαν οι: Σταυριανός Μπίρης, οπλαρχηγός από το Ζουρίδι, ο Ταξίμ Οσμανάκης, οθωμανός πρώην χωροφύλακας, ο Μαυρομουστακάκης από τους Κάμπους Κυδωνίας, ο Γεώργιος Τρουλιτάκης από το Βαφέ Αποκορώνου και ο Πέτρος Κόκκινος από την Ασή Γωνιά. Επίσης, υπήρξαν και έξι τραυματίες. Οι επαναστάτες υποχώρησαν γιατί ήταν αδύνατον να αντέξουν τις υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, ο αντίκτυπος όμως της μάχης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είχε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις του θερισιανού αγώνα.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι υπάρχει σοβαρός λόγος οι νέοι να διδάσκονται και να γνωρίζουν την ιστορία μας και να εμβολιάζονται από τη δύναμη που εκπορεύεται από τον αγώνα.
Ο κ. Γεώργιος Περπιράκης αναφέρθηκε στις σχέσεις της τοπικής Εκκλησίας με τη Ρώσικη Διοίκηση του Ρεθύμνου και τον τότε Επίσκοπο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονύσιο Καστρινογιαννάκη. Ο ομιλητής ανέφερε γεγονότα και συμπεριφορές άγνωστα εν πολλοίς στο ευρύ κοινό που εντυπωσίασαν πραγματικά το ακροατήριο. Η κακοποίηση του Διονυσίου, οι συλλήψεις και οι εξορίες των κληρικών στο Ηράκλειο – ο παπα-Βασίλης Παπαβασιλείου, από τον Άγιο Κων/νο Ρεθύμνου, ο παπα-Μανώλης Ζαχαράκης από τον Πρινέ Ρεθύμνου, ο παπα-Βασίλης Πασπαράκης και ο παπα-Νίκος Ανδρεαδάκης από τα Ανώγεια- με την κατηγορία ότι είχαν επαναστατική δράση.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο ημερολόγιο της εξορίας του παπα-Βασίλη Παπαβασιλείου, και χαρακτηριστικά είπε πως «μέσα από τις εγγραφές βιώνουμε όλη την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων». Τελικά ο Διονύσιος τους αθώωσε και τους απάλλαξε από κάθε κατηγορία.
Την εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβασή του ο κ. Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ο οποίος τόνισε ότι «το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου μπορεί να μην πέτυχε το στόχο του, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, δρομολόγησε όμως τις εξελίξεις. Και αυτό γιατί η κρητική ηγεσία, ο Ελ. Βενιζέλος, είχε απόλυτη αίσθηση των ορίων, γνώριζε μέχρι πού μπορούσε, και την κατάλληλη στιγμή προέβη στους αναγκαίους συμβιβασμούς με τις Δυνάμεις». Ακόμη, ότι «ο αγώνας αυτός οδήγησε σε πολιτικές αλλαγές και -το κυριότερο- απάλλαξε τον τόπο από την απολυταρχία και ανέδειξε το άστρο του Ελ. Βενιζέλου».
Η εκδήλωση ήταν εμπλουτισμένη με οπτικοακουστικό υλικό που είχε επιμεληθεί ο Στ. Γαγάνης, Φυσικός.
Επίσης, νεαρά αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωναν τους ομιλητές και το αυθεντικό λάβαρο του οπλαρχηγού Χαράλαμπου Μιχ. Λιανδρή, που κρατούσε με δικαιολογημένο καμάρι ο απόγονός του νεαρός Χαρ. Ευαγγ. Λιανδρής. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικό υλικό με κρητικές σημαίες που είχε φέρει ειδικά για την εκδήλωση ο κ. Νικ. Αγγελάκης.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος με αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκειά της, η οποία είχε πολύ καλά οργανωθεί ως και την τελευταία λεπτομέρεια. Η ευχάριστη νυχτερινή δροσούλα που επικρατούσε στην αυλή του όμορφου κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, κτίριο για το οποίο υπερηφανεύονται οι Ατσιπουλιανοί -και δικαιολογημένα-, ήταν ένας καλός σύμμαχος. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους οργανωτές της ωραίας και ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
Σχολιάστε: