Οι Καταναλωτές Απαιτούμε Απλουστευμένη Σήμανση Τροφίμων


Κατηγορία: Διατροφή

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Θέλετε να αγοράσετε τα «σωστά» τρόφιμα, για εσάς και την οικογένεια σας; Αγανακτήσατε προσπαθώντας να διαβάσετε τα «ψιλά» γράμματα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τροφίμων; Φτάσατε στα όρια σας, γιατί ακόμα και αν τα διαβάσετε, δε μπορείτε να καταλάβετε τόσους επιστημονικούς όρους; Τελικά, απογοητευτήκατε, γιατί χάσατε, άδικα, τόση ώρα προσπαθώντας και δεν τα καταφέρατε να διαλέξετε τα «σωστά» τρόφιμα; Δεν είστε μόνοι. Παλαιότερες έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ. αποδεικνύουν ότι 7 στους 10 καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συστατικά των τροφίμων και 8 στους 10 δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διατροφική σήμανση των τροφίμων.

Η Αρχή Ελέγχου Τροφίμων της Μ. Βρετανίας (FSA) έχει προτείνει μια καλή λύση, για το πρόβλημα μας. Ονομάζεται «χρωματιστός φωτεινός σηματοδότης». Είναι τρόπος σήμανσης των τροφίμων, ο οποίος χρησιμοποιεί το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο χρώμα, όπως οι φωτεινοί σηματοδότες, στις διαβάσεις πεζών στους δρόμους, για να καταδείξει, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, εάν, σε ένα τρόφιμο, τα λιπαρά, τα κεκορεσμένα λίπη, η ζάχαρη και το αλάτι είναι, σε υψηλά, μέτρια ή χαμηλά ποσοστά. Ήδη, στη Μεγάλη Βρετανία, πολλές εταιρίες τροφίμων έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα σήμανσης, στα τρόφιμα τους.

Οι καταναλωτές δικαιούμαστε απλή, πλήρη, ομοιόμορφη, σαφή και απόλυτα κατανοητή πληροφόρηση. Για αυτό, απαιτούμε:

  • Στο εμπρός μέρος της συσκευασίας, να υπάρχει σήμανση, με χρώματα 4 (τεσσάρων) βασικών στοιχείων: Ενέργεια, Αλάτι, Ζάχαρη, Κεκορεσμένα λιπαρά.
  • Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, να υπάρχει η σήμανση 9 διατροφικών στοιχείων: Ενέργεια, Αλάτι, Ζάχαρη, Λιπαρά, Κεκορεσμένα λιπαρά, Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Φυτικές Ίνες, Trans-λιπαρά οξέα.

Αλάτι - Ζάχαρη - Λιπαρά
Αυτά τα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι δημιουργούν προβλήματα, στην υγεία μας, (π.χ. παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα κ.λπ.) όταν τα λαμβάνουμε, σε μεγάλες ποσότητες.

Ένα κόκκινο σημάδι, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει υψηλά ποσοστά, κάποιου συστατικού, που πρέπει να καταναλώνουμε, σε περιορισμένες ποσότητες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει, ποτέ, να τρώμε τα τρόφιμα, που φέρουν κόκκινα σημάδια. Όμως, πρέπει να παρακολουθούμε πόσο συχνά τα καταναλώνουμε ή να προσπαθήσουμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες.

Ένα πορτοκαλί σημάδι, σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν περιέχει ούτε υψηλά, ούτε χαμηλά ποσοστά του συστατικού. Έτσι, αυτό το τρόφιμο είναι μια καλή επιλογή, τις περισσότερες φορές, όταν δεν επιθυμούμε μια «πράσινη» επιλογή.

Ένα πράσινο σημάδι σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει χαμηλά ποσοστά του συγκεκριμένου συστατικού. Όσο περισσότερα πράσινα σημάδια έχει ένα τρόφιμο στη συσκευασία του, τόσο πιο υγιεινή επιλογή τροφίμων κάνουμε.
Έτσι, όταν ψωνίζουμε και εφόσον θέλουμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να επιλέγουμε περισσότερα πράσινα και πορτοκαλί σημάδια και λιγότερα κόκκινα.

Τι σημαίνει υψηλά, μεσαία, χαμηλά ποσοστά συστατικών;

Συστατικό (ανά 100g)

Υψηλό

Μεσαίο

Χαμηλό

Σάκχαρα

Πάνω από 15g

5g ? 15g

Κάτω από 5g

Λιπαρά

Πάνω από 20g

3g ? 20g

Κάτω από 3g

Κεκορεσμένα λιπαρά

Πάνω από 5g

1,5g ? 5g

Κάτω από 1,5g

Αλάτι

Πάνω από 1,5g

0,3g ? 1,5g

Κάτω από 0,3g

Ημερήσιες Συνιστώμενες Δόσεις

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση (Η.Σ.Δ.) είναι η ποσότητα συγκεκριμένων συστατικών, τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε, σε καθημερινή βάση, ώστε να μένουμε υγιείς. Όμως, για τα κεκορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη, η Η.Σ.Δ. δεν πρέπει να θεωρείται στόχος, αλλά ανώτατο όριο και οι ποσότητες, που εμείς καταναλώνουμε, πρέπει να είναι χαμηλότερες, από την Η.Σ.Δ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα διαφορετικά συστατικά δεν τα παίρνουμε, από ένα μόνο τρόφιμο. Επομένως, πρέπει να προσθέσουμε την ποσότητα π.χ. άλατος όλων των τροφίμων, που καταναλώνουμε, μέσα σε μια μέρα και το σύνολο να είναι χαμηλότερο από την Η.Σ.Δ.

Ενήλικες

Άνδρες

Γυναίκες

Ενέργεια Θερμίδες

2500

2000

Πρωτεΐνες

55g

45g

Υδατάνθρακες

300g

230g

από τους οποίους ζάχαρα

120g

90g

Λιπαρά

95g

70g

από τα οποία κεκορεσμένα

30g

20g

Φυτικές ίνες

24g

24g

Νάτριο

2,4g

2,4g

ή το ισοδύναμο σε άλας

6g

6g

Πρέπει να επισημάνουμε ότι, για τα παιδιά ισχύουν άλλες ποσότητες. Για το αλάτι π.χ.

Παιδιά μικρότερα των 6μηνών

Λιγότερο από 1g/ημέρα (0,4g νάτριο)

Παιδιά 7 με 12 μηνών

Λιγότερο από 1g/ημέρα (0,4g νάτριο)

Παιδιά 1 με 3 ετών

Λιγότερο από 2g/ημέρα (0,8g νάτριο)

Παιδιά 4 με 6 ετών

Λιγότερο από 3g/ημέρα (1,2g νάτριο)

Παιδιά 7 με 10 ετών

Λιγότερο από 5g/ημέρα (2g νάτριο)

Παιδιά μεγαλύτερα των 11 ετών

Λιγότερο από 6g/ημέρα (2,4g νάτριο)

Βιομηχανία Τροφίμων

Αν και στη Μ. Βρετανία, αρκετές επιχειρήσεις τροφίμων εφάρμοσαν τη σήμανση, με τα χρώματα, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και μάλιστα πολυεθνικές, οι οποίες έχουν αρνηθεί αυτό τον τρόπο σήμανσης. Αυτές οι επιχειρήσεις επιμένουν, σε μια σήμανση χωρίς χρώματα, η οποία θα βασίζεται, στην ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Η σήμανση αυτή δείχνει το ποσοστό της αντίστοιχης Η.Σ.Δ., των συστατικών, που περιέχει το τρόφιμο. Έρευνες της Βρετανικής Οργάνωσης Καταναλωτών Which και της Βρετανικής Αρχής ασφάλειας τροφίμων, δείχνουν ότι οι καταναλωτές, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κατανοούν τη σήμανση «φωτεινός σηματοδότης» και προχωρούν, σε υγιεινές επιλογές τροφίμων εύκολα και γρήγορα. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Which δείχνουν ότι 97% των ερωτηθέντων καταναλωτών μπορούν να εντοπίσουν, «με την πρώτη ματιά», το φωτεινό σηματοδότη και επίσης να συγκρίνουν τα επίπεδα των ίδιων συστατικών, σε παρόμοια τρόφιμα, βασιζόμενοι στα χρώματα. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είχε τα ίδια αποτελέσματα, στη δική τους έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2600 καταναλωτές. Και οι δυο έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές κατανοούν τη σήμανση με τα χρώματα, ενώ δυσκολεύονται να καταλάβουν, εάν ένα τρόφιμο, που περιέχει π.χ. 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ενός συστατικού, είναι υγιεινό ή όχι. Η βιομηχανία πρέπει να πάψει να κρύβεται, πίσω από την Η.Σ.Δ. και να δηλώσει με ειλικρίνεια και εντιμότητα εάν τα προϊόντα της περιέχουν υψηλά, μέτρια ή χαμηλά ποσοστά, σε αλάτι, ζάχαρα ή λιπαρά. Η βιομηχανία πρέπει να ενδιαφερθεί, επιτέλους, για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τι ακριβώς περιέχουν τα τρόφιμα της και όχι μόνο το πώς «περνούν» αυτά τα τρόφιμα, στο μάτι του καταναλωτή. Εάν, λοιπόν, ένα τρόφιμο έχει πολλά «ανθυγιεινά» συστατικά, αυτό, για μας, πρέπει να έχει και πολλά κόκκινα σημάδια. Η υγεία των καταναλωτών είναι αγαθό πολυτιμότερο, από τις πωλήσεις, τα κέρδη, το χρήμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την αδυναμία των καταναλωτών να κατανοήσουν τη σήμανση των τροφίμων και κατόπιν πιέσεων των Ενώσεων Καταναλωτών, ξεκίνησε διαβούλευση, για την αναμόρφωση τις νομοθεσία, για τη σήμανση των τροφίμων. Στόχος της αναμόρφωσης ήταν να εφαρμόσει, μια πιο απλή, κατανοητή και εύκολο να εντοπιστεί σήμανση τροφίμων. Η διαβούλευση, για την αναμόρφωση ξεκίνησε, πριν από 3 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει, από τη βιομηχανία τροφίμων να απλοποιήσει τη σήμανση, ώστε ο καταναλωτής να παίρνει την πληροφόρηση, που χρειάζεται, γρήγορα και εύκολα. Όλη αυτή η καθυστέρηση, έχει, ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία να αρχίσει να εφαρμόζει τη σήμανση με βάση την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Φοβόμαστε ότι η όλη καθυστέρηση λειτούργησε, σε βάρος των καταναλωτών. Έδωσε, στη βιομηχανία το χρόνο να σημάνει τα τρόφιμα της, με έναν πιο απλό μεν αλλά το ίδιο ακαταλαβίστικο τρόπο. Και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σήμανση, με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, η βιομηχανία θα ισχυριστεί ότι έχει ήδη επενδύσει χρήματα και χρόνο, για τα νέα σήμανση και θα αρνηθεί το σύστημα, που είναι απλό και κατανοητό στον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές δικαιούμαστε απλή, πλήρη, ομοιόμορφη, σαφή και απόλυτα κατανοητή πληροφόρηση. Για αυτό, απαιτούμε:

  • Στο εμπρός μέρος της συσκευασίας, να υπάρχει σήμανση, με χρώματα 4 (τεσσάρων) βασικών στοιχείων: Ενέργεια, Αλάτι, Ζάχαρη, Κεκορεσμένα λιπαρά.
  • Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, να υπάρχει η σήμανση 9 διατροφικών στοιχείων: Ενέργεια, Αλάτι, Ζάχαρη, Λιπαρά, Κεκορεσμένα λιπαρά, Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Φυτικές Ίνες, Trans-λιπαρά οξέα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετέχει, στη διαμόρφωση τόσο της πρότασης, όσο και της δράσης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), η οποία υποστηρίζει τη σήμανση με τα χρώματα. Στις 16 Απριλίου 2008, το ΚΕ.Π.ΚΑ. έλαβε μέρος, σε σύσκεψη, που κάλεσε ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα γραφεία του, στην Αθήνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της βιομηχανίας, των επαγγελμάτων εστίασης και των καταναλωτών. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και η αρχική διαμόρφωση της εθνικής μας άποψης, για την απλουστευμένη σήμανση των τροφίμων. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έθεσε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των καταναλωτών, για τη δυσνόητη σήμανση, αγωνίζεται να επιβάλλει η βιομηχανία. Επίσης, έθεσε τα αιτήματα των καταναλωτών για τη σήμανση με τα χρώματα και όχι μόνον.

Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, μέχρι ο καταναλωτής να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς τρώει και να μπορεί να κάνει υγιεινότερες επιλογές, με βάση την πληροφόρηση και τη γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ. www.kepka.org
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα

Σχολιάστε:
Θέσεις & Απόψεις
Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους;
Ναι
Όχι

Δείτε αποτελέσματα

Έξυπνοι μετρητές


Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Ενημέρωση


...περί ομορφιάς


Καλοκαίρι...συμβουλέςγνώριζες ότι...

Choco lovers? Λατρεύεις τη σοκολάτα; Πολύ καλά κάνεις, αφού υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα (η dark) και το κακάο κάνουν καλό στην υγεία. Εχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και μην ξεχνάς: όσο πιο dark η σοκολάτα τόσο πιο healthy.

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: