Αγαπητοί Φίλοι
Ο ΣΕΔΗΚ, βρίσκεται ήδη στο 9ο χρόνο της πραγματικής λειτουργίας του.
Το παρόν ΔΣ του ΣΕΔΗΚ που είναι το 3ο κατά σειρά, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες θητεία του και σύμφωνα με το Καταστατικό, πρέπει να κάνει την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση για απολογισμό Δραστηριοτήτων και Διαχείρισης καθώς και Προγραμματισμό για το μέλλον.
Η περίοδος των 4 ετών που πέρασε από την εκλογή του παρόντος ΔΣ στις 9 Μαρτίου 2007 ήταν γενικά μια περίοδος παραγωγική αλλά και δύσκολη για τον ΣΕΔΗΚ.
Η παραγωγή έργου ήταν όπως και τα προηγούμενα χρόνια πολύ αξιόλογη και εκτιμήθηκε θετικά από του ελαιοπαραγωγούς και τους παράγοντες του νησιού
Η ασάφεια όμως γύρω από το θεσμικό πλαίσιο με τις υποχρεώσεις που δημιουργεί ο νέος Κώδικας Δήμων (αρθ. 267 του Ν 3463/2006) για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες των Δήμων όπως είναι ο ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι Εταιρείες αυτές πρέπει να λειτουργούν περίπου όπως και οι Δήμοι, χωρίς όμως να διαθέτουν ανάλογο προσωπικό και πιστώσεις, αποτελεί οπωσδήποτε μια σημαντική δυσκολία.
Και η δυσκολία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με την συνεχιζόμενη μειωμένη ανταπόκριση των Δήμων στην τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Επομένως είναι αναγκαίο να γίνει ένας πραγματικός απολογισμός των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου αλλά και μια ρεαλιστική θεώρηση της σκοπιμότητας της ύπαρξης και λειτουργίας του. Είναι αναγκαίο να αποφασίσουμε σήμερα αν το έργο που επιτελέστηκε είναι αρκετό, αν είναι αυτό που περιμέναμε, αν είναι ανάλογο της προσφοράς και συνδρομής των Δήμων στον Σύνδεσμο και κυρίως αν οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ελαιοκομία της Κρήτης επιβάλλουν την συνέχιση της ύπαρξης του Φορέα και με ποια ακριβώς μορφή.
Σε ότι αφορά το έργο που έγινε στην4/ετία 2007/10 είναι αναμφισβήτητο ότι και πλούσιο και αξιόλογο ήταν, ανάλογα πάντα με τα διατιθέμενα μέσα.
Δράσεις στον τομέα της παραγωγής.
Στον τομέα της παραγωγής ο ΣΕΔΗΚ ασχολήθηκε με τα σημαντικά προβλήματα που απασχόλησαν τον κλάδο κατά την 4/ετία που πέρασε όπως τα προβλήματα της Δακοκτονίας και των ζημιών από Χιονοπτώσεις για τα οποία υπέβαλε σχετικά Υπομνήματα στο ΥΑΑΤ. Ασχολήθηκε όμως και με το θέμα της Βελτίωσης της ποιότητας στους ελαιώνες των Ορεινών Δήμων που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα με την οργάνωση Ημερίδας στην Κάντανο και υποβολή Υπομνήματος στο ΥΑΑΤ.
Εκστρατείες Προβολής του Ελαιόλαδου
Κύρια όμως πλευρά προς την οποία ο Σύνδεσμος ανάπτυξε περισσότερο την δράση του, ηταν ο τομέας της διάθεσης του ελαιολάδου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, παρουσιάζει αρκετά και σοβαρά προβλήματα.
Έτσι οι δράσεις του ΣΕΔΗΚ κινήθηκαν στην προβολή του προϊόντος και στην υποστήριξη των παραγωγών και Φορέων Εμπορίας με διάφορους τρόπους
Κατά το διαστημα της 4/ετιας συνεχίστηκαν και στις 7 οι Εκστρατείες Προβολής του Κρητικού Ελαιόλαδου που είχαν αρχίσει από το 2005 με την Εκστρατεία Προβολής στην Αυστρία. Το 2007 και 2008 οργανωθήκαν Εκστρατείες Προβολής στα Χανιά και Ρέθυμνο, απευθυνόμενες στους ξένους Τουρίστες που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Η επισκεψιμότητα των Εκθέσεων που οργανωθήκαν στο Γιαλι Τζαμι στα Χανιά και στο ΞΕΝΙΑ στο Ρέθυμνο έφρασε στους 1000 έως 1500 επισκέπτες την ημέρα.
Κατά τις εκστρατείες αυτές έγιναν Έρευνες αγοράς, Διαγωνισμοί Γευσιγνωσίας, Έρευνες για την εμφάνιση των συσκευασιών καθώς και Ημερίδες ενημέρωσης του κοινού και τοπικών παραγόντων σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Προώθησης των Εξαγωγών.
Αναγνώριση Ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη
Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την αναγνώριση ελαιόλαδου ΠΟΠ Κρήτη, με οργάνωση παγκρήτιων συναντήσεων στις οποίες μετείχαν οι Νομαρχίες και οι Φορείς των Συν/σμων όπως ο ΣΠΑΚΕ που έχει ιδρύσει ο ΣΕΔΗΚ καθώς και επισκέψεις εκπροσώπων των Φορέων της Κρήτης στο ΥΠΑΑΤ. Παρα το ότι όμως υπήρξε δέσμευση της τοτε ηγεσίας του ΥΑΑΤ για προώθηση του Φακέλου, τελικα η αιτηση μας για το ΠΟΠ Κρητη απορρίφτηκε με απόφαση του Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλο στις 13 Μάιου 2009 με αστήρικτες και εξωπραγματικές αιτιάσεις περί ανομοιομορφίας του Κλίματος της Κρήτης κ.α .
Έτσι σαν μονή διέξοδος έμεινε η Προσφυγή στο ΣτΕ που έγινε με αιτηση που υποβλήθηκε στις 18-9-2009,
Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς
Σημαντικές ήταν οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου «Ο Πολιτισμός της Ελιάς από την Κρήτη στην Κύπρο» που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν την συγκέντρωση και επεξεργασία υλικού σχετικού με την πολιτισμική κληρονομιά της ελαιοκομίας στην Κρήτη, την δημιουργία Ιστοσελίδας, την παραγωγή Ντοκιμαντέρ και την εγκατάσταση συστήματος χωρικής προβολής με κατασκευή και τοποθέτηση Ενημερωτικών και Οδικών πινακίδων στα κυριότερα Αρχαιολογικά σημεία και Μνημειακά ελαιόδεντρα που επισημάνθηκαν στο νησί.
Από το υλικό του έργου και με δαπάνες του ΣΕΔΗΚ εκδόθηκε ένα πολύ αξιόλογο με τίτλο « Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» το όποιο διανεμήθηκε δωρεάν σε Νομαρχίες, ΤΕΔΚ, Δημους, Εκπαιδευτικούς και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα.
Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών
Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και της νεολαίας για την Ελιά και το ελαιόλαδο. που οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Νομαρχίες, Δήμους και Εκπ/κους στα τέλη του 2009 και αρχές του 2010
Μέσα από επαφές και συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Αγωγής-Υγείας και Πολιτιστικών της Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης κάθε Νομού, οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών και στους 4 Νομούς της Κρήτης στις οποίες μετείχαν εθελοντικά 80-100 Εκπαιδευτικοί από κάθε Νομό.
Στα Χανιά η περιήγηση περιέλαβε επισκέψεις στις Μνημειακές Ελιές Βουβών, Π. Ρευμάτων και Καντάνου, ημερίδα που έγινε στο Αμφιθέατρο του Δήμου και παρακολούθηση του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στην Κάντανο .
Στο Λασίθι η περιήγηση περιέλαβε επισκέψεις στην Μνημειακή Ελιά στο Καβούσι, ξεναγήσεις στους Μινωικούς Οικισμούς στην Ψείρα και το Μόχλος, Ημερίδα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καβούσι και παρακολούθηση Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στο Μόχλος.
Στο Ρέθυμνο η περιήγηση περιέλαβε επισκέψεις στο Μουσείο Ελιάς και την Μνημειακή Ελιά στο Χρωμοναστήρι, στα Ελαιοτριβεία 16ου -18ου αιώνα στον Μαρουλά, στο Ρωμαϊκό Ελαιοτριβείο στο Χαμαλεύρι και στο Μουσείο Ελιάς στα Καψαλιανά.
Στο Ηράκλειο η περιήγηση περιέλαβε επισκέψεις στις Μνημειακές ελιές στην Γόρτυνα, Παλιάμα (Δ. Ζαρού) και Πανασό (Δ. Ρούβα), στο Μουσείο Ελιάς στην Γέργερη και παρακολούθηση του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στην Γέργερη
Εκδηλώσεις ανάδειξης Μνημειακών Ελαιοδέντρων.
Ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας τις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των 10 Ελαιοδέντρων που ανακήρυξε ως Μνημειακά μέσα από σχετική ερευνά και μελέτη που έγινε στα πλαίσια ειδικού προγράμματος, οργάνωσε το 2009 Ομαδικές Επισκέψεις σε Μνημειακά Ελαιόδεντρα στα Χανιά και Ηράκλειο με παράλληλες ειδικές Ημερίδες που έγιναν στις περιοχές των επισκέψεων.
Οι επισκέψεις αυτές , στις οποίες έλαβαν μέρος περίπου 80 ενδιαφερόμενοι σε κάθε Νόμο που μετακινηθήκαν με πούλμαν και ΙΧ, οργανώθηκαν σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Χανίων και Ηρακλείου καθώς και τους Δήμους Βουκολιών, Καντάνου και Κολυμβαρίου στα Χανιά και τους Δήμους Ρούβα, Ζαρού και Γόρτυνας στο Ηράκλειο
Ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής
Ο ΣΕΔΗΚ εκτιμώντας ότι η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή αποτελει πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης που πρέπει να προστατευτεί και αναδειχτεί προς όφελος των προϊόντων και των κατοίκων της Κρήτης οργάνωσε σχετικούς Διαγωνισμούς σε διαφορές περιοχές του νησιού όπως στο Σέλινο, την Σητεία και Ιεράπετρα, τον Ψηλορείτη και την Μεσσαρά , το Ρέθυμνο και το Αμάρι. Στους διαγωνισμούς αυτούς έλαβαν μέρος με συγκινητικό ενδιαφέρον πάνω από 250 Οικοκυρές της Κρήτης που παρουσίασαν κοντά στις 300 συνταγές παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.
Οι συνταγές αυτές με φωτο των φαγητών και τα ονόματα των οικοκυρών πρόκειται να περιληφθούν σε Βιβλίο του όποιου η έκδοση βρίσκεται σε εξελιξη, ενώ σύντομα σε ειδική εκδήλωση θα γίνει η απονομή των Βραβείων και άλλων διακρίσεων στις συνθέσεις που πήραν τις καλύτερες βαθμολογίες.
Έκδοση Δελτίου Τιμών Ελαιολάδου
ο ΣΕΔΗΚ συνέχισε τις βασικές λειτουργίες που επί χρόνια έχει δρομολογήσει, όπως την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών Ελαιόλαδου αποστέλλοντας κάθε εβδομάδα σε όλους τους Δήμους για ενημέρωση των παραγωγών Δελτίο με τις Τιμές παραγωγού που λαμβάνει από 15 επιχειρήσεις και Συν/σμους της Κρήτης της Πελοποννήσου, της Λέσβου αλλά και από Ιταλία και Ισπανία. Το ίδιο Δελτίο δημοσιεύεται και στην Ιστοσελίδα ΣΕΔΗΚ.
Συμμετοχή ΣΕΔΗΚ σε Εκδηλώσεις Δήμων
Ο ΣΕΔΗΚ όμως εκτός από τις δράσεις που ο ίδιος οργάνωσε συμμετείχε ενεργά σε δράσεις σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο που οργάνωσαν Δήμοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Υπηρεσίες όπως στην Νεάπολη, την Βαγιωνιά, τις Καρές Κισάμου, την Κάντανο κ.α
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Β΄ Εξαμήνου 2010.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Β Εξάμηνο του 2010 θα κυριαρχείται από το βάρος των εκλογών του Καλλικράτη οι δραστηριότητες που μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ο ΣΕΔΗΚ πρέπει να είναι μόνο εκείνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί καθώς και εκείνες που σχετίζονται με την σύνταξη και υποβολή προτάσεων σε Εθνικά η Κοινοτικά Προγράμματα που έχουν προκηρυχτεί η θα προκηρυχθούν σε αυτό το διάστημα.
Έτσι, οι δράσεις που αυτή την ώρα εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνουν είναι:
1.Έκδοση Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, σε 2000 αντίτυπα στα Ελληνικά και σε 1000 αντίτυπα στα Αγγλικά. Το κόστος εκτιμάται σε 15.000 για κάθε έκδοση
2.Οργάνωση Εκδήλωσης Βράβευσης των διακριθέντων στους Διαγωνισμούς Π.Κ.Δ. Σελινιώτικες Γεύσεις, Στειακές και Γεραπετρίτικης Γεύσεις, Ψηλορείτικες και Μεσσαρείτικες Γεύσεις
3.Προεργασίες Οργάνωσης Διαγωνισμών Π.Κ.Δ. σε άλλες Περιοχές π.χ. Μεραμπέλλο, Μαλεβίζι, Βιάννος, Μυλοπόταμος, Ανώγεια, Αποκόρωνας κ.α.
4. Υποβολή Προτάσεων στο Πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη»
5.Σχεδιασμός Ενεργειών για Θέση ΣΕΔΗΚ στο νέο Αυτοδιοίκητο σχήμα «Καλλικράτης»
Αγαπητοί Φίλοι
Όλες αυτές οι δράσεις που αναφέραμε περιληπτικά και θα σας παρουσιαστούν αναλυτικότερα και με προβολή διαφανειών θα πρέπει να κριθούν και αξιολογηθούν ανάλογα με την συνδρομή που είχε ο ΣΕΔΗΚ στην διάθεση του από την Πολιτεία , τους Δήμους Μέλη του αλλά και τον αγροτικό κόσμο γενικότερα. Τι του προσφέραμε δηλαδή και τι ελάβαμε από αυτόν.
Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε αβίαστα να καταλήξουμε στις εξής διαπιστώσεις:
1. Το έργο που έχει επιτελεστεί από τον ΣΕΔΗΚ, μέσα στα 9 χρόνια της λειτουργίας του και συγκεκριμένα στα 4 τελευταία έτη που παρακολουθήσαμε από κοντά την λειτουργία του, παρά τα πενιχρά μέσα και τις δυνατότητες που του διατέθηκαν είναι κατά κοινή ομολογία πολύ σημαντικό και δικαιώνει πλήρως την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της ίδρυσής του.
2. Η κοινή γνώμη στην Κρήτη θεωρεί πλέον τον ΣΕΔΗΚ σαν ένα φορέα καταξιωμένο και αξιόπιστο και πολλοί Ελαιοπαραγωγοί στηρίζουν πλέον πολλές ελπίδες σε αυτόν για την από κοινού αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων που τους απασχολούν
3. Η υποχρέωση των Δήμων της Κρήτης να συμβάλουν μέσα από ένα κοινό Φορέα όπως ο ΣΕΔΗΚ στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελαιοπαραγωγοί Δημότες τους, έχει καταστεί πλέον φανερή και αναμφισβήτητη.
4. Από την πλευρά των Δήμων υπήρξαν ευτυχώς πολλοί που αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον την ύπαρξη και λειτουργία του ΣΕΔΗΚ και συνέδραμαν σοβαρά το έργο του με διαφόρους τρόπους ενώ παράλληλα αξιοποίησαν τα μέσα και τις δυνατότητες του για την προβολή διαφόρων αιτημάτων, την επίλυση προβλημάτων η την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων .
Υπήρξαν όμως και Δήμοι που δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον και παράλληλα αμέλησαν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους ώστε να καταστήσουν πλέον την βιωσιμότητα του Φορέα προβληματική.
Από τις γενικές αυτές διαπιστώσεις συνάγεται το γενικό συμπέρασμα ότι ο ΣΕΔΗΚ παρήγαγε μεν αξιόλογο έργο αλλά παρά την προσφορά τους αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για την παραπέρα πορεία του
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ΣΕΔΗΚ μπορεί να επιτύχει και αξιοποιήσει πολλά προγράμματα. Η ύπαρξη όμως κάποιας σταθερής πίστωσης για τις διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες του που δεν καλύπτονται από προγράμματα καθώς και κάποιου μόνιμου προσωπικού είναι απολύτως αναγκαία. Η λειτουργία του δεν μπορεί πλεον να στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά κάποιων ατόμων!
Για αυτά όμως θα υπάρξουν αναλυτικότερες εισηγήσεις από τους συναδέλφους Δημάρχους Μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ κ.κ. Νικολακάκη και Μπομπολάκη.
Ευχαριστώ
Γιώργης Μαρινάκης
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ
Δήμαρχος Ρεθύμνου
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
Σχολιάστε: