ΠΟΠ Κρήτης


Κατηγορία: Γεωργικά

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ   ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Δ/νση : Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου 1, 73134, Χανιά

ΤΗΛ: (28210) 50800/1 FAX: (28210) 50818, info@sedik.gr

www.sedik.gr

 

 

Χανιά  25-8-09              Αριθ. Πρωτ. 230

 ΠΡΟΣ: Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αξιότιμο κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

 ΚΟΙΝ. Βουλευτές Κρήτης

Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κρήτης

 

 


Κύριε Υπουργέ

 Με μεγάλη θλίψη αλλά και έκπληξη    πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις σας, της 19 Αυγούστου στο Ρέθυμνο, σχετικά με την απόφαση σας να απορρίψετε το επί πέντε έτη υποβαλλόμενο αίτημα για την ΠΟΠ Κρήτη. Αυτό όμως που μας ανησύχησε περισσότερο είναι ότι από τις δηλώσεις σας αυτές  προκύπτουν σαφώς δυο σοβαρές διαπιστώσεις.

Η πρώτη διαπίστωση είναι  ότι βασικός λόγος της άρνησης σας να δεχτείτε την συνάντηση που επανειλημμένα σας ζητήθηκε, έγγραφα, με τους Φορείς της Κρήτης,  δεν είναι η έλλειψη χρόνου - την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος επισκεφθήκατε την Κρήτη -  αλλά η  έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων για  την αιτιολόγηση της πολλαπλά  επιζήμιας και επικίνδυνης για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης απόφασής σας.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις σας, οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η   απορριπτική απόφασή σας δεν είναι εκείνοι που   αναγράφονται στην ίδια την απόφαση, δηλαδή η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενστάσεων ή η Εισήγηση των Υπηρεσιών  σας για την  δήθεν «ανομοιογένεια των κλιματικών συνθηκών της Κρήτης, ανομοιομορφία του Κρητικού ελαιόλαδου…κλπ » ,   αλλά άλλοι, τελείως διάφοροι!

Γιατί  κατά τις δηλώσεις σας, βασικός λόγος της απορριπτικής απόφασής  σας, είναι η καινοφανής και βέβαια εξωπραγματική αιτιολογία ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει ένα ελαιόλαδο που να ονομάζεται ΠΟΠ Κρήτη γιατί κάτι τέτοιο θα υποχρεώνει όλους του παραγωγούς να δίνουν το λάδι τους σε ένα συνεταιρισμό ή σε ένα ιδιώτη. Δεν είναι εφικτό και δεν μπορεί να λειτουργήσουν όλοι οι παραγωγοί σε ένα συνεταιρισμό ή ιδιώτη..»

Όμως, κύριε Υπουργέ, αν αυτός ήταν ο λόγος στον οποίο στηρίχτηκε η απορριπτική σας απόφαση δεν θα έπρεπε να τον αναγράφετε στο σκεπτικό της; Έτσι και εμείς θα γνωρίζαμε τις πραγματικές ανησυχίες σας αλλά και τα ένδικα μέσα εύκολα θα μπορούσαν να κηρύξουν την απόφαση σας άκυρη! Γιατί κύριε Υπουργέ,   όπως μπορούν και οι Υπηρεσίες σας να σας βεβαιώσουν, η καινοφανής αυτή αιτιολογία είναι τελείως εξωπραγματική, αφού και η Κοινοτική και η Εθνική Νομοθεσία πουθενά δεν  αναφέρει κάτι σχετικό. Πέρα από αυτό όμως, οι παραγωγοί όλου του Κόσμου  και βέβαια και της Κρήτης, γνωρίζουν ότι, η αναγνώριση από την ΕΕ μιας ΠΟΠ δεν εχει καμμια σχέση η εξάρτηση με συγκεκριμένο συνεταιρισμό η ιδιώτη και μάλιστα ένα, όπως ισχυρίζεστε!  Οι παραγωγοί της ζώνης ενός ΠΟΠ μπορούν να προσφέρουν το προϊόν τους σε όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις που τυποποιούν ελαιόλαδο και τέτοιες στην Κρήτη σήμερα υπάρχουν πάνω από 80!

Επομένως γίνεται πλέον τελείως φανερό ότι,  άλλοι λόγοι, τους οποίους το Υπουργείο σας οφείλει κάποτε να αποκαλύψει, είναι εκείνοι οι οποίοι παρεμποδίζουν την επί 5 έτη προώθηση του Φακέλου για την ΠΟΠ Κρήτη.

Και παρακαλούμε μην επανέλθετε πλέον στην αιτιολογία των άλλων ΠΟΠ που έχουν αναγνωριστεί στο νησί κλπ, η ύπαρξη του πλείστου των οποίων έγινε γνωστή όχι από την επί 17 χρόνια ανύπαρκτη εμπορική παρουσία τους, αλλά από την ανακίνηση του θέματος για την ΠΟΠ Κρήτη. Γιατί, όπως οι Υπηρεσίες  σας μπορεί να σας βεβαιώσουν, η ύπαρξη μιας ΠΟΠ δεν ορίζεται και δεν εξαρτάται μόνο από την γεωγραφική της ζώνη. Εξαρτάται και από τις προδιαγραφές της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και άλλους παράγοντες.

 

Και όπως αποδείξαμε με στοιχεία στις Υπηρεσίες σας και στην Επιτροπή Ενστάσεων, οι παράμετροι αυτές είναι τελείως διαφορετικές και αυστηρότερες στο ΠΟΠ Κρήτη από ότι οι αντίστοιχες αναχρονιστικές που έχουν οριστεί το 1992/3  για τα υπάρχοντα  ΠΟΠ  μικρών περιοχών στην Κρήτη.

Επίσης θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι με την δήλωση σας ότι  «δώσατε εξηγήσεις με το Δελτίο Τύπου σας που μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να τις καταλάβουν…» μάλλον προκαλείτε όχι μόνο τους ΣΕΔΗΚ και ΣΠΑΚΕ που με τις διευκρινήσεις που σας έδωσαν με το Υπόμνημα  (αρ. πρ. 212/24-7-08 ) που σας υπόβαλλαν σας απέδειξαν ότι όλες οι αιτιάσεις που προβάλλονταν στην ανακοίνωση αυτή, ήταν αβάσιμες. Αλλά προκαλείτε και προσβάλετε όλους τους Φορείς της Κρήτης που κατά καιρούς με έγγραφες δηλώσεις τους υποστήριξαν το αίτημα για την ΠΟΠ Κρήτη. Και σας υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από τον ΣΕΔΗΚ και τον ΣΠΑΚΕ που εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφεία των Δήμων και ΑΣΟ της Κρήτης, δεν μπορεί να κάνουν λάθος οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν υποβάλλει πολυάριθμες ερωτήσεις στην Βουλή, οι Νομαρχίες της Κρήτης που έχουν εκφραστεί με κοινή δήλωση τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλογών, η Παγκρήτιος Ενωσις Αττικης, η Πανελληνιά Ομοσπονδία, Κρητικών Σωματείων και τόσοι άλλοι που έχουν εκφράσει επίσημα την υποστήριξη τους  στο αίτημα για την ΠΟΠ Κρήτη!

 

Όμως το ότι άλλοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν στην απορριπτική απόφαση σας γίνεται φανερό και από τις επίσης αβάσιμες και καινοφανείς, δηλώσεις του συναδέλφου σας κ. Κιλτίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν, αλλά και ότιη Κρήτη είναι πολύ μεγάλη περιοχή για να εχει ένα μόνο ΠΟΠ! Σχετικά όμως και με αυτές σας απαντήσαμε ήδη, ότι:

(α)Αφού αναγνωρίζεται ως λάθος η αναγνώριση τόσο πολλών αλλά αδύναμων να αξιοποιηθούν ΠΟΠ στο νησί, δεν είναι μεγαλύτερο λάθος να μην γίνεται προσπάθεια για την επανόρθωση του; 

(β) Το μέγεθος της Κρήτης δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο για τον Κανονισμό 510/2006 της ΕΕ ο όποιος στο άρθρο 2 παρ.1α ορίζει ότι ως «Ονομασία Προέλευσης νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου η ακόμη σε εξαιρετικές περιπτώσεις και το όνομα μια χώρας. Επομένως θέμα μεγέθους δεν υπάρχει.

 

 

Κύριε Υπουργέ

Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε πλέον με την ελπίδα να επιτύχουμε αλλαγή της επιζήμιας για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης απόφασής σας. Για μια τέτοια ενέργεια δεν φαίνεται να υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία και   υπευθυνότητα. Τα αναφέρουμε κυρίως για σωστή ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης ώστε να κατανοήσουν το πώς κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται  τις υποχρεώσεις της έναντι  των  συμφερόντων τους.

Εμείς, πάντως, αφού οι ελπίδες από την πλευρά του Υπουργείου σας, όπως και από τις μεροληπτικές θέσεις  του στα άλλα θέματα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης διαπιστώνεται, έχουν πλέον εξαλειφθεί, δεν έχουμε άλλη λύση από το να καταφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούμε.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα

Σχολιάστε:
Παλαιότερα άρθρα Γεωργικά

Περισσότερα >>

Θέσεις & Απόψεις
Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Ποιά πιστεύετε είναι η πιο κερδοφόρα εκμετάλευση της γής;
Αμπελουργία
Ελαιουργία
Οπωροκηπευτικά
΄Αλλη
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα

Καιρός

Καιρός Ρέθυμνο

Στατιστικά Καιρού

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: