Άμεση προτεραιότητα στα προβλήματα της αγοράς σηματοδοτεί η υπογραφή «Συμβολαίου» Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συνυπέγραψε, με πρωτοβουλία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λούκας Κατσέλη, το «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Σ.ΜμΕ) 2010-2013», το οποίο θέτει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενισχύοντας τη δυναμική τους και αναδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας πάνω σε βασικούς άξονες δράσης όπως η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και κυρίως η στήριξη της ρευστότητας των ΜμΕ.

Επιπλέον, θεμελιώνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση θεσμικών παρεμβάσεων, υποστηρικτικών προγραμμάτων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στη βάση των αρχών του Small Business Act for Europe (SBA). Το Συμβόλαιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μία καλύτερη θεραπεία των προβλημάτων του κλάδου μας και να ενισχύσει τη δημιουργική συναίνεση μεταξύ των παραγωγικών φορέων και της Κυβέρνησης σε θέματα στρατηγικής σημασίας, τόσο για το εμπόριο όσο και για το σύνολο της οικονομίας. Η ΕΣΕΕ ελπίζει ότι τόσο το Συμβόλαιο Στήριξης όσο και ο επικείμενος Αναπτυξιακός νόμος θα συμβάλλουν στη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «….Για εμάς, τους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου, η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δικαιώνει παρεμβάσεις μηνών και έντονες επισημάνσεις για την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα, πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να στρέψουν την προσοχή τους και να προσεγγίσουν «φιλικά» τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία διαχρονικά αποτελεί την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής, το θεματοφύλακα της απασχόλησης και τον πυρήνα της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι μικρές σε μέγεθος ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται μέτρα της «πιάτσας» και άμεσα «ζεστό» χρήμα για να ανακουφιστούν και να βοηθήσουν με τη σειρά τους τη διατήρηση της απασχόλησης, την ανάταξη της αγοράς και την τόνωση της οικονομίας μας.

Προτεραιότητα όλων των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η σωτηρία της ελληνικής αγοράς και η ολική ανατροπή της σημερινής μίζερης κατάστασης».

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη

στην Ημερίδα για την παρουσίαση του

«Εθνικού Σχεδίου Στήριξης ΜμΕ 2010-2013»

19 Ιουλίου 2010

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Κυρία Υπουργέ,

 

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Για εμάς, τους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου, η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δικαιώνει παρεμβάσεις μηνών και έντονες επισημάνσεις για την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα πολύ δύσκολη οικονομική, και όχι μόνο, συγκυρία.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται και η αποφασιστικότητα της ηγεσίας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των πολλών και πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία ολοένα και διευρύνονται, καθώς και η πίστη όλων των εκπροσώπων της κοινωνίας, ότι με συντονισμένη δράση είναι δυνατόν να προκύψουν οι αναγκαίες απαντήσεις στην κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Δεν τρέφω αυταπάτες. Υπάρχουν εδραιωμένες νοοτροπίες, οι οποίες παρήγαν πολλές από τις παθογένειες που εμφανίστηκαν σε μεγάλη ένταση τώρα. Ενδεχομένως, στο πλαίσιο μίας ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου ζωής μας, να υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε ζητήματα που άλλοτε φαίνονταν λυμένα. Οφείλουμε όμως να δείξουμε υπευθυνότητα και να αποδείξουμε σε όλες τις Κασσάνδρες ότι οι Έλληνες μπορούμε να υπερβούμε την κρίση και θα το επιτύχουμε.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, δεν είναι απλά ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής, το θεματοφύλακα της απασχόλησης και τον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κρίση μας χτύπησε γερά και διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη δραστηριοποίησή μας. Ως ΕΣΕΕ, επανειλημμένως θέσαμε επί τάπητος το ζήτημα της στήριξης των ΜΜΕ, κυρίως γιατί κατανοήσαμε ότι οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική πρέπει να τις θέτει στο επίκεντρο.

Θεωρούμε ότι το εν λόγω «Συμβόλαιο» θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μία καλύτερη θεραπεία των προβλημάτων του κλάδου μας, ένα «Συμβόλαιο» που το περίμεναν με ανυπομονησία και με πολλές ελπίδες όλες οι ΜμΕ της πατρίδας μας.

Οι μικρές σε μέγεθος ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται μέτρα της «πιάτσας» και άμεσα «ζεστό» χρήμα για να ανακουφιστούν και να βοηθήσουν με τη σειρά τους τη διατήρηση της απασχόλησης, την ανάταξη της αγοράς και την τόνωση της οικονομίας μας.

Τα 9,2 δις ευρώ που θα πέσουν στην αγορά, εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης και άλλο 1,5 δις ευρώ σε δράσεις με νέες προκηρύξεις μέσα στο 2010, θα δώσουν το φιλί της ζωής σε πολλές ΜμΕ και το δικαίωμα να σωθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Εκφράζω για άλλη μια φορά την ικανοποίησή μου και τη βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση της από κοινού προσπάθειάς μας.

Εκφράζω για άλλη μία φορά την ικανοποίηση μου και τη βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση της από κοινού προσπάθειάς μας.  

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: