Πανελλαδική εκστρατεία της ΕΣΕΕ κατά των αγωγών έξωσης από «Ιδιοκτήτες - Ιδρύματα» σε εμπορικές επιχειρήσεις


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την ακαμψία που επιδεικνύουν πολλά Διοικητικά Συμβούλια Ιδρυμάτων και ΝΠΔΔ στην έκκληση που είχε απευθύνει για μειώσεις ή έστω «πάγωμα» των μισθωμάτων εμπορικών ακινήτων, απέστειλε ανοιχτή επιστολή ζητώντας τους για μια ακόμα φορά να συμβάλλουν στην προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανές οι εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Δεν ζητάμε να χαριστούν ενοίκια, αλλά να δοθεί επαρκής χρόνος να ρυθμιστούν οφειλόμενες και τρέχουσες υποχρεώσεις. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι διοικήσεις των φορέων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» οφείλουν να αποδείξουν τον πραγματικό σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας τους και να επιλέξουν την μόνη κοινωνικά αποδεκτή λύση που δεν είναι άλλη από την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών με τους ενοικιαστές τους. Όσοι επιμείνουν στην επιλογή της έξωσης, θα προκαλέσουν την τοπική κοινωνία και θα ζημιώσουν ανυπολόγιστα και τις δύο πλευρές, αφού το πιθανότερο είναι ο επαγγελματικός χώρος να παραμείνει ξενοίκιαστος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο αφορολόγητος «αέρας», που είχε θεσπιστεί σιωπηρά, δεν υπάρχει πλέον και η άϋλη εμπορική αξία των καταστημάτων, τελευταία, έχει εξανεμιστεί».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΣΕΕ προς μια κατεύθυνση στη στήριξη των Εμπορικών Επιχειρήσεων στο δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Ακολουθεί το κείμενο της Ανοιχτής επιστολής της ΕΣΕΕ.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί στον εμπορικό κόσμο της χώρας η ακαμψία που επιδεικνύουν πολλά Διοικητικά Συμβούλια Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ τα οποία, παρά τις εκκλήσεις της ΕΣΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με μείωση ή έστω «πάγωμα» των μισθωμάτων μέχρι το τέλος του 2011, επιλέγουν να αγνοούν τη δραματική πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρηματίες. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και τα εκκλησιαστικά συμβούλια ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκλησή μας. Επίσης, με την παρότρυνση της ΠΟΜΙΔΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έδειξαν υπομονή, κατανόηση και στάθηκαν αλληλέγγυοι στους επαγγελματίες ενοικιαστές τους, δείχνοντας την αναγκαία προσαρμοστικότητα στις σημερινές δυσχερείς συνθήκες μειώνοντας σημαντικά τα μισθώματα.

Η ΕΣΕΕ καλεί τις διοικήσεις αλλά και τους νομικούς συμβούλους των Δ.Σ. εκατοντάδων ΝΠΔΔ, φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κληροδοτημάτων, νοσοκομείων, γηροκομείων, ορφανοτροφείων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, ΟΤΑ και γενικά όλους τους φορείς «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», που είναι ιδιοκτήτες πολλών και σημαντικών ακινήτων εμπορικής χρήσης σε όλη την χώρα, να ανακαλέσουν κάθε δικαστική διαδικασία και ιδιαίτερα τις αγωγές έξωσης, εξαναγκάζοντας με υποτιμητικό τρόπο τους επί σειρά ετών αξιόλογους και συνεπείς μισθωτές τους να εγκαταλείπουν, ανήμποροι να αντιδράσουν, τα καταστήματά τους.

Είναι ήδη γνωστό από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ ότι, το 70% περίπου των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα. Το μίσθωμα δε αποτελεί, ανάλογα με την περιοχή, το 20% - 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του ύψους του μισθώματος στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ θα σταθεί στο πλευρό όλων των εμπόρων της Ελλάδας και καλεί όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με μισθώσεις ακινήτων που έχουν ως ιδιοκτήτες «Ιδρύματα», να κοινοποιούν στην Νομική της Υπηρεσία κάθε περίπτωση αγωγής έξωσης και να ζητούν νομικές συμβουλές αλλά και την δυναμική παρέμβαση της ΕΣΕΕ. Η συμπαράσταση της ΕΣΕΕ πρέπει να θεωρείται δεδομένη και καλούνται οι διοικήσεις και των 257 τοπικών Εμπορικών Συλλόγων να στηρίξουν τους συναδέλφους μας, ακόμη και ως μάρτυρες υπεράσπισης στα Δικαστήρια, καταθέτοντας την μία και μοναδική αλήθεια για τη δεινή κατάσταση της αγοράς, όσο και την ανάγκη υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Η μείωση των ενοικίων επαγγελματικών χώρων είναι μονόδρομος και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή των Ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, ώστε να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επαγγελματικοί χώροι που μένουν ελεύθεροι, αφενός παραμένουν ξενοίκιαστοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου η άτυπη πρακτική του αφορολόγητου «αέρα» που είχε θεσπιστεί σιωπηρά στο παρελθόν δεν υφίσταται πλέον.

Τέλος, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι διοικήσεις των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οφείλουν να αποδείξουν τον πραγματικό σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας τους και να επιλέξουν την μόνη κοινωνικά αποδεκτή λύση, που δεν είναι άλλη από την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών με τους ενοικιαστές τους.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: