Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους διατήρησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στο 5,5%, σε αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου 1997. Οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά μέσω των αυξήσεων στα καύσιμα, στις μεταφορές, στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στις επικοινωνίες, στην στέγαση και στην εκπαίδευση επιβάρυναν τον καταναλωτή και παγίωσαν τους τελευταίους 5 μήνες ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας».
Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά στη φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο, για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου και να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα δεδομένα, οι αρχικές φορολογικές στοχοθετήσεις,
Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,8% πέρυσι τον Αύγουστο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε στο 5,5% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί παρενέργειες, αφού παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα, πλήττει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή και επιδεινώνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από τη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες κατά 4 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του Ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται ξεκάθαρα στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πιο συγκεκριμένα, αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στους πίνακες μεταβολής του ΔΤΚ όπως στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -8,1%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,5%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η ΕΣΕΕ εμμένει στην αντίθεσή της στα σενάρια αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ και προτιμά τη λύση της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, να παγώσει ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει 1,5 δις ετησίως. Προτείνουμε μάλιστα οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να καλύψουν την ετήσια επιδότηση του 1,4 δις ευρώ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης των ασθενέστερα οικονομικά ομάδων.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: