Προϋπολογισμός 2011: ένα σχέδιο προς αναθεώρηση


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη δημοσίευση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2011 προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μελετά με ιδιαίτερη προσοχή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με σκοπό τη σύνταξη ολοκληρωμένου υπομνήματος.Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος Προϋπολογισμός σκορπίζουν εύλογες ανησυχίες. Αντανακλούν μια αγωνιώδη προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος μέσω νέων φόρων 6,7 δις, εκ των οποίων 5,3 δις προέρχονται από νέα μέτρα και 1,4 δις από την απόδοση των φόρων που επιβλήθηκαν το 2010,  χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται πρόνοιες για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ανάπτυξης.

Από την πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έδωσε βάρος στην αύξηση των εσόδων. Η ταμειακή λογική που διέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται σε μια σειρά από δείκτες όπως: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία. Κυρίως, όμως,επικεντρώνει στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και στην έκτακτη εισφορά χρήσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις που αναμένεται να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου ένα δισ. ευρώ. Μας ανησυχεί, ιδιαίτερα, η μείωση μισθών και συντάξεων και η πρόβλεψη για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε ζωτικής σημασίας μεγέθη για την υγεία της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε ασφυξία τις εμπορικές επιχειρήσεις και πλήττει γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η αύξηση της ανεργίας επιτείνει το παραπάνω φαινόμενο και απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μπορεί οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και της επιχειρούμενης αύξησης των εσόδων εν μέρει να εκπληρωθούν, ταυτόχρονα όμως προοιωνίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη ζητούμενη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός. Πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι η δεξαμενή των Μικρομεσαίων έχει αδειάσει. Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού θα υποπέσει σε αστοχίες και εκ των πραγμάτων θα υποστεί στην πορεία πολλές αναθεωρήσεις». 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: