Κατάσταση πολιορκίας από τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πολιορκημένοι πολίτες αισθάνονται οι καταναλωτές από τις εξαγγελίες αυξήσεων των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. Είναι πασιφανές ότι οι επιλογές της Δ.Ε.Η δεν είναι ιδεολογικού τύπου επειδή δεν έχει ιδέες. Γνωρίζει μόνο από τιμές, όχι από αξίες.

Η αναζήτηση του κέρδους με κάθε τρόπο από τη Δ.Ε.Η διαμορφώνει και τους όρους της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Περίμενε ο πολίτης να του διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και διαψεύστηκε, διότι το ύψος της αξιοπρέπειας το κρίνει και η Δ.Ε.Η υποκειμενικά.

Εν μέσω γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πληθωρισμού κινούμενου σε αδιανόητα επίπεδα και υπερκερδών της ΔΕΗ (άνω του 1 δις Ευρώ η περσινή της κερδοφορία), ανακοινώθηκε μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η., με την παράλληλη θέσπιση εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και μέτρα αναθεώρησης των τιμολογίων στην αγροτική παραγωγή, την βιομηχανία και το εμπόριο. Το μέτρο της θέσπισης τιμολογίου με κοινωνικά κριτήρια είναι τα μοναδικά με τα οποία συμφωνούμε και αποτελούν πάγια πρότασή μας που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. και ζητούμε την ανάκληση όσων ανακοινώθηκαν για τους εξής λόγους:

Α.        Εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ύφεσης που συνοδεύεται από μεγάλο πραγματικό και καταγραφόμενο επίσημα πληθωρισμό, είναι αδιανόητο να γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΚΟ, που διαχειρίζονται βιοτικά αγαθά, όταν ήδη αυτές καταγράφουν τεράστιες κερδοφορίες. Οι κερδοφορίες των επιχειρήσεων αυτών είναι χρήματα που στερούνται αντίστοιχα οι πολίτες – καταναλωτές.

Β.        Οι αυξήσεις αφορούν και επιβάλλονται στις μικρές και μέσες οικιακές καταναλώσεις. Αντίθετα, στις μεγάλες καταναλώσεις και υπερκαταναλώσεις προβλέπεται μείωση τιμολογίων !!!. Τιμωρείται συνεπώς ο μικρός και μέσος καταναλωτής, τιμωρείται όποιος προσπαθεί να κάνει οικονομία στην κατανάλωση για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους και επιβραβεύεται η σπατάλη, η κατοχή ενεργοβόρων και μεγάλων ιδιοκτησιών. Τα κριτήρια της αύξησης είναι αντικοινωνικά και ευθέως ταξικά, στρεφόμενα κατά των μη προνομιούχων και όσων προσπαθούν να σέβονται ή να προφυλάσσουν το περιβάλλον και υπέρ των σπάταλων, των «εχόντων και κατεχόντων».

Γ.         Οι αυξήσεις και ρυθμίσεις είναι ασυνεπείς και αντίθετες με τις δαπανηρότατες καμπάνιες και εκστρατείες της Δ.Ε.Η. και άλλων φορέων για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την συνειδητοποιημένη κατανάλωση και οικονομία. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αντίθετες με την φιλοσοφία του καταναλωτικού κινήματος που θέλει να δημιουργήσει συνειδητοποιημένους καταναλωτές που αποφεύγουν την υπερκατανάλωση και την σπατάλη και σέβονται το περιβάλλον. Αυτοί οι πολίτες – καταναλωτές θα έπρεπε να επιβραβευτούν με χαμηλότερες τιμές και όχι να τιμωρούνται.

Δ.         Οι αυξήσεις στις χαμηλές και μέσες οικιακές καταναλώσεις συνοδεύονται από αυξήσεις για τα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια και μειώσεις για τα εμπορικά τιμολόγια. Πρόκειται για πολιτική κυβερνητικής τρέλας, που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνίας και λαού μας καθώς :

-           Δυσκολεύει την θέση της πραγματικής οικονομίας, της οικονομίας που παράγει, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Η αύξηση των τιμολογίων στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία ανεβάζει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Αντί αυξήσεων θα έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις.      

-           Δυσκολεύει την θέση του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή καθώς θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών των προϊόντων υπό την πραγματική, αλλά και προσχηματική θέση της αύξησης του κόστους παραγωγής. Τις αυξήσεις αυτές θα τις πληρώσει διπλά ο Έλληνας καταναλωτής. Αντίθετα, δεν τίθεται κανένας όρος ανάλογων με τα μέτρα μειώσεων τιμών στο εμπόριο. Είναι βέβαιο ότι τις μειώσεις στο εμπόριο δεν θα τις επωφεληθεί ο καταναλωτής.

-           Ακόμα και στο εμπόριο, από τις μειώσεις ευνοούνται οι μεγάλοι καταναλωτές (πολυεθνικές, αλυσίδες κλπ.) που καταγράφουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους μικρομεσαίους οι μειώσεις θα είναι ουσιαστικά ασήμαντες

 

Τέλος και από την άποψη του δικαίου, καταπατάται και παραβιάζεται από τα μέτρα η αρχή της χρηστής διοίκησης. Το ανωτέρω περιεχόμενο θα έχει και η αγωγή που θα καταθέσουμε κατά των μέτρων αυτών.    

             

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση των μέτρων, όσο αφορά τις αυξήσεις και την αναθεώρηση αυτών προς τον συμφέρον του ελληνικού λαού και την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της εθνικής πραγματικής οικονομίας, της οικονομίας που παράγει.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: