Η Κατάρα του Έλληνα φορολογουμένου


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

·           Όλοι αγωνίζονται, όπως λένε, να πατάξουν την φοροδιαφυγή στη χώρα μας. Θεσπίζουν νόμους, εκδίδουν ερμηνευτικές εγκυκλίους αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Φαίνεται ότι μια από τις κατάρες της φυλής μας, εκτός των άλλων δεινών που κουβαλάμε είναι η φορολογική χαρτούρα.

·           Ζητάμε από τον Έλληνα φορολογούμενο να αποκτήσει φορολογική συνείδηση. Τον κατηγορούμε για αδράνεια και μη συμμόρφωση στις φορολογικές του υποχρεώσεις και όταν ανταποκρίνεται τον απογοητεύουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συλλογή αποδείξεων δαπανών για τη δικαιολόγηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 € από το εισόδημά του.

·           Εδώ και ένα χρόνο μας έβαλαν να μαζεύουμε του κόσμου τις αποδείξεις και ώ του θαύματος δεν μας αναγνωρίζουν την δυνατότητα δικαιολόγησης του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις δαπανών βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας, εισιτήρια. Και δεν σταματάει η κακοτυχία του φορολογούμενου εδώ, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χαμένων στοιχείων, στις αποδείξεις που έλαβε, τυπωμένα σε θερμικό χαρτί, εάν δεν έλαβε μέτρα προστασίας, που δεν τα γνώριζε. Η εξαφάνιση των τυπωμένων στοιχείων από τις αποδείξεις δαπανών στερούν από το φορολογούμενο την δυνατότητα αναγνώρισης του αφορολόγητου ποσού του εισοδήματός του.

·           Καταγγέλλουμε τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι αν και γνώριζαν, ότι εάν η απόδειξη δαπάνης είναι από θερμικό χαρτί, τα τυπωμένα στοιχεία σε αυτές εξαφανίζονται με την πάροδο ημερών και σε πολλές περιπτώσεις ωρών, εάν δεν διατηρούνται σε κλειστούς φακέλους και σε κανονικές θερμοκρασίες.

·           Γραφειοκράτες του ΥΠ.ΟΙΚ, φταίει ο Έλληνας φορολογούμενος εάν οι φορολογικές ταμιακές μηχανές δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν διαχρονικά ανεξίτηλες αποδείξεις δαπανών; Οφείλατε να είχατε ενημερώσει τους φορολογούμενους για αυτό το γεγονός και απαιτούμε λύση στο πρόβλημα.

·           Καλούμε τους πολίτες-φορολογούμενους να ελέγξουν τις αποδείξεις των δαπανών τους και εάν υπάρχουν τυπωμένα στοιχεία υπό εξαφάνιση, να προσπαθήσουν την επαναφορά τους ευδιάκριτα με στυλό. Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να εμφανίζονται στις αποδείξεις δαπανών είναι η επωνυμία της επιχείρησης, ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης και τα αναγραφόμενα ποσά.

·           Όμως μην απογοητεύεσθε ακολουθεί και η φοροκάρτα που θα «γιατρέψει» τα κακώς κείμενα, που όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε φορά, ότι δεν θα δυσκολεύουν τη ζωή μας και όλα θα γίνουν πολύ απλά..

·           Επειδή δεν έχετε εργασία να κάνετε διότι είστε άνεργοι λόγω της ανεργίας από την ύφεση.

-       Προσπαθήστε να κάνετε ευδιάκριτα τα στοιχεία των αποδείξεών σας

-       Αρχειοθετήστε και αριθμείστε τις αποδείξεις σας

-       Ασκηθείτε στην πρόσθεση όλων των ποσών των αποδείξεων.

-       Τσουβαλιάστε όλες τις αποδείξεις σε ένα φάκελο και στον κατάλληλο χρόνο που θα μας πουν θα τον ταχυδρομήσετε στην εφορία σας ή θα τον παραδώσετε με τα χέρια σας και

-       Μην ανησυχείτε για την τύχη αυτών, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να ελέγξουν όλες τις αποδείξεις που θα τους υποβάλλουμε. Ο έλεγχος αυτών θα είναι δειγματοληπτικός.

·           Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ούτε το απλό ότι οι αποδείξεις θα μπορούσαν να παραμείνουν στον φορολογούμενο και εάν υπήρχαν απορίες κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο να καλείται για διευκρινήσεις ο φορολογούμενος.

·           Ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα ερωτήματα ποια είναι αυτή η ειδική ηλεκτρονική φόρμα βάση της οποίας θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τις αποδείξεις των δαπανών τους και εάν θα τις κρατήσουν ή θα τις αποστείλουν στις εφορίες τους.

·           Δυστυχώς στη χώρα μας χρόνια τώρα βασιλεύει σε κάθε τι μια «κρατική συνταγή» χωρίς ρεαλιστικές λύσεις.

·           Η πραγματικότητα είναι πως τα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Οι προοπτικές δεν θέλουμε να είναι δυσοίωνες, αλλά όσο διαιωνίζονται οι τρόποι, οι μεθοδεύσεις και η αντιμετώπιση των φορολογικών θεμάτων αβασάνιστα ο Έλληνας φορολογούμενος θα συνεχίσει να κουβαλάει την κατάρα της φορολογικής ταλαιπωρίας του.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: