Η πρόταση της ΕΣΕΕ για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% θα έχει ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η σοβαρή μείωση των λιανικών πωλήσεων και η «παραμονή» του φορολογικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα ενισχύουν την πρόταση του ελληνικού εμπορίου για υιοθέτηση ενιαίου ΦΠΑ 15%.

Οι εξελίξεις στην αγορά καταγράφονται ως ζοφερές, αφού οι επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικό τούτου είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το τελευταίο τρίμηνο και να καταβάλουν το ΦΠΑ το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα μέχρι και να απειλούνται με ποινικές διώξεις. Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 9%, του όγκου κατά 12% και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου, (περισσότερο από 40%), ένδυσης - υπόδησης (-15,6%), επίπλων – ηλεκτρικών ειδών –οικιακού εξοπλισμού (-16%), φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (-17,6%), ακόμα και των τροφίμων (-6,9%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική αποσπασματικών και σπασμωδικών κινήσεων με τις μικρές και σε δόσεις αυξήσεις του ΦΠΑ που επιβαρύνουν όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και το κλίμα στην αγορά.  Οφείλει να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ενόψει της κατάθεσης του Φορολογικού Νομοσχεδίου τον Νοέμβριο και κυρίως να προχωρήσει σε ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το υψηλότερό της σημείο και σίγουρα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ, συμβάλλοντας στην εξεύρεση μιας αποδοτικής λύσης, κατέθεσε και θα εμμείνει στην πρότασή της για καθιέρωση ενός ενιαίου ΦΠΑ 15% σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών ευρείας διατροφής και των τουριστικών υπηρεσιών. Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 11% σε 15%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 15% που αφορούν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης λιανικής που κυμαίνεται στα 65 δις.

Με αυτό το μέτρο θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά και ίσως δεν θα χρειαστεί μείωση στα τέλη ταξινόμησης και στο φόρο πολυτελείας στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα βρεθεί το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο που είχε προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο και ακόμα αναζητείται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης

Είναι απαραίτητο σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία να αναζητήσουμε τολμηρές λύσεις που θα δώσουν άμεσες απαντήσεις στα προβλήματα που όλοι μας βιώνουμε και θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά και την απραξία στην αγορά.  Η μέχρι σήμερα φορολογική πολιτική έχει πυροδοτήσει έκρηξη της ακρίβειας και έχει καταγράψει την οικονομική και κοινωνική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι οι ενδοιασμοί της Κομισιόν για αναταξινόμηση ομάδων αγαθών μπορούν να καμφθούν, αλλά και η τελική έγκριση από την Τρόικα μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον αναδειχθεί ότι η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ είναι μια πρόταση ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης.

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: