Στήριγμα για τις επιχειρήσεις αποτελεί η δημιουργία του ΕΤΕΑΝ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας


Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαγγελία για τη δημιουργία του ΕΤΕΑΝ. Η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη σύγχρονων φορέων και στην αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αναπτυξιακές προκλήσεις και το διεθνή ανταγωνισμό.

 

Την ίδια στιγμή, όμως, οι μικρές επιχειρήσεις βιώνουν σήμερα μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Η περιορισμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, η αδυναμία επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η μείωση της ζήτησης έχουν φέρει σε «ασφυξία» την αγορά.

 

Η δημιουργία του ΕΤΕΑΝ, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας και αναζητούν κεφάλαια κίνησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

 

Η ΕΣΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΕΜΠΜΕ και έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, αναμένουμε την ταχύτερη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ και την ανακοίνωση μίας λεπτομερέστερης ανάλυσης του τρόπου λειτουργίας, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στη βελτίωσή του με γόνιμες προτάσεις. Σε συνέχεια των πρώτων ανακοινώσεων, ωστόσο υπογραμμίζουμε, κάποια σημεία που θεωρούμε σημαντικά:

 

1.      Τα 460 εκ. ευρώ που θα εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ είναι ένα μεγάλο πόσο που θα βελτιώσει την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι επίσης σημαντικό αυτή η αρχική λογιστική απορρόφηση να μετατραπεί σύντομα και σε ουσιαστική για να καταλήξουν τα κονδύλια αυτά στην πραγματική οικονομία.

 

2.      Πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων που θα διαχειριστούν τα χρήματα αλλά και αυστηροί κανόνες διαχείρισης και διάθεσης των χρημάτων με σαφείς περιορισμούς στο ύψος των εξασφαλίσεων και επιτοκίων.

 

3.      Πρέπει, επίσης, να υπάρξει συγκεκριμένη στοχοθέτηση επιχειρήσεων ώστε στην πράξη τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ να ωφελήσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα μικρών επιχειρήσεων, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να μην λειτουργήσουν ως περαιτέρω διασφάλιση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση ήδη ασφαλών πελατών τους.

 

4.      Τέλος, είναι σημαντικό να τεθούν και να γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων στους ενδιαφερόμενους σαφή κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, ώστε η πιθανή απόρριψη να συνοδεύεται από συγκεκριμένη αιτιολογία.    

 

Το ΕΤΕΑΝ δεν είναι απλό Ταμείο αλλά δεν είναι και Τράπεζα. Είναι ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο πραγματικός ρόλος που θα παίξει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η προοπτική είναι να διοχετεύσει 2,5 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε περίπου 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την επίδραση αυτών των παρεμβάσεων στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς θα καθοριστεί και η αποτελεσματικότητα αυτού του σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: