Ελληνικό εμπόριο: η εμπειρία του 2010 και οι προσδοκίες του 2011
Μήνυμα προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τη νέα χρονιά: «Η χρόνια που έφυγε αφήνει μόνο βαθειά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το 2010 ήταν ένα έτος πρωτόγνωρων ανατροπών σε όλα τα πεδία: στο πολιτικό, στο κοινωνικό και κυρίως στο οικονομικό. Εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «χρονιά παρακμής» και αφετηρία μιας δομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και για το ελληνικό εμπόριο. Ίσως η κατάρρευση είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτό που υπέστη η κατανάλωση και η εμπορική κίνηση, την ίδια στιγμή που 43.000 «λουκέτα» απαξίωσαν την επόμενη μέρα 50.000 εργοδοτών και 170.000 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
Η μεγάλη ανησυχία της αγοράς είναι ότι οι προβλέψεις της Τρόικας δεν επιβεβαιώθηκαν και τα μέτρα του Μνημονίου δεν απέδωσαν, τουλάχιστον για το 2010, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όσο και αν θέλει κανείς να είναι αισιόδοξος, αφού και το 2011 θα είναι ακόμη μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων και νέων θυσιών.
Για τη νέα χρονιά προβλέπονται μέτρα ύψους 14,3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 8,2 δις ευρώ περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ενώ 6,13 δις ευρώ θα είναι επιπρόσθετα μέτρα και φόροι. Για άλλη μια χρονιά θα ισχύσουν η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και ο μειωμένος φόρος στα αδιανέμητα κέρδη.
Κατά την διάρκεια του νέου έτους το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 153% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 348,5 δις ευρώ, ενώ αναζητούνται 21 δις ευρώ από άμεσους και 32 δις ευρώ από έμμεσους φόρους. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε ένα τρίτο κύμα λιτότητας και θα ζητηθούν από τους φορολογούμενους επιπλέον κρυφοί φόροι ύψους 4,3 δις ευρώ, παρά τις μειώσεις κατά 1,5 δις ευρώ των οικογενειακών εισοδημάτων και των αποδοχών των μισθωτών ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Πλήγμα στην αγοραστική δύναμη εξακολουθούν να είναι και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές την διετία 2010-2011 συνολικά κατά 2,45 δις ευρώ ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση τη ίδια περίοδο έχει μειωθεί κατά 7 δις ευρώ.
Οι αλλαγές που έρχονται την νέα χρονιά θα είναι πολλές, τόσο στην φορολογία όσο και στην λειτουργία των Μμε ελληνικών επιχειρήσεων, αφού στα πλαίσια του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων αναμένονται άρσεις των περιορισμών και καταργήσεις κανόνων της αγοράς με «οριζόντιες διατάξεις», που ίσως κρύβουν κινδύνους άνισου ανταγωνισμού από τα πολυεθνικά μεγαθήρια. Θα πρέπει από το καθεστώς «ανοίγουν μέτωπα και κλείνουν μαγαζιά» να περάσουμε επιτέλους στη λύση «κλείνουν μέτωπα και ανοίγουν μαγαζιά».
Το 2010 είχε ανακηρυχθεί από την Ε.Ε. ως «Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» αλλά δυστυχώς έτσι εξελίχθηκε στην κυριολεξία για την Ελλάδα. Θέλουμε όλοι να πιστεύουμε ότι το 2011, παρά τις δυσκολίες, δε θα διευρύνει τον κύκλο της φτώχειας, αφού ήδη κατέχουμε τη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη και την 4η χειρότερη στην Ε.Ε. των 27 μετά από τις Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, στην Ελλάδα, ένας στους πέντε κατοίκους ζει ως «απόλυτα» φτωχός, ένας ως «σχετικά» φτωχός, ένας ως πάμπτωχος και μόνο δυο στους πέντε θεωρούνται επισήμως ως «μη πτωχοί».Επιπλέον επτά στους δέκα πιστεύουν ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα μειωθεί δραματικά, αφού ένας στους τρεις ζει με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και στερείται βασικών αγαθών.
Το ελληνικό εμπόριο πρέπει το 2011 να κινηθεί με καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν όλο τον χρόνο και για να το επιτύχει πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του κόστους αγοράς, στην μείωση των δαπανών και στην άντληση ρευστότητας. Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσει τα κατά πολύ χαμηλότερα ενοίκια διαθέσιμων καταστημάτων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων και να εξετάσει ακόμη την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής στέγης.
Το 2011 είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον μας, αφού ουσιαστικά για την αγορά θα είναι το «πέρασμα» από την θεωρία στην πράξη, από την χρεοκοπία στην σωτηρία και ελπίζουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη.
Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι και πάλι το εμπόριο, η ναυτιλία μας και ο τουρισμός, με τη προϋπόθεση ότι αυτή την φορά το κόστος της αστοχίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης δεν θα είναι δραματικό.
Ας ελπίσουμε το 2011 να είναι η χρονιά διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.
Το στοίχημα της νέας χρονιάς για όλους τους Έλληνες εμπόρους είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες ετών, να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα μας και με την ευρηματικότητα μας να ξανανοίξουν τα «λουκέτα» που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Εύχομαι ολόψυχα το 2011 να είναι μια χρονιά με υγεία, ειρήνη, σύνεση, ενότητα, αλληλεγγύη και ελπίδα για όλους μας».![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: