Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον νέο Επενδυτικό νόμο.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΕΣΕΕ συμμετείχε και κατέθεσε τις προτάσεις της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σχέδιο νόμου: «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή». Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και της άμβλυνσης των ανισοτήτων, το εμπόριο θα συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Νέου Επενδυτικού Νόμου που αφορούν στα ειδικά επενδυτικά σχέδια, στη δημιουργία συνεργασιών και την επιχειρηματική δικτύωση (clusters). Επίσης, θα εξεταστεί η δυνατότητα εξομοίωσης των εφοδιασμών πλοίων με εξαγωγές, όπως ισχύει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε ώστε να μην λογίζονται πλέον ως «πωλήσεις ειδικού προορισμού».

Με αυτή την ευκαιρία, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια αναφορικά με το φλέγον θέμα της αποπληρωμής δανείων του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ «Α’ και Β’ φάση, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης».  Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Το ΤΕΜΠΜΕ έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτει τη γνώση της αγοράς και τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων της χώρας. Ιδιαίτερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ως εκπρόσωπος της εμπορικής επιχειρηματικότητας, χαιρετίζει την περαιτέρω ανάπτυξη φορέων που προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις μέσω στοχευμένων δράσεων και για το λόγω αυτό προσβλέπουμε σε ακόμα στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκε, και συνεδριάζει τακτικά, Τεχνική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με στόχο την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών και την διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Ένας ακόμη στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων προς δημόσιους φορείς όπως το ΤΕΜΠΜΕ ώστε να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων και να συμβάλουμε με τον τρόπο στην ενίσχυση του ρόλου του.  

Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε υπόψη σας ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά αρκετές επιχειρήσεις και σχετίζεται με την αποπληρωμή των δανείων του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ «Α’ και Β’ φάση, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί μεν τη στιγμή που εφαρμόστηκε να ενίσχυσε την ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων σήμερα, όμως, στην κορύφωση της κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή και τόσο οι φορείς της αγοράς όσο και οι τράπεζες συμφώνησαν ότι η παράταση της αποπληρωμής των δανείων αποτελεί μια θετική πρόταση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.  Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε το ΤΕΜΠΜΕ να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που να επιτρέπουν τη παράταση των εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν πρόβλημα αποπληρωμής. Στην ίδια επιτροπή συμφωνήθηκε επίσης με τις τράπεζες, οι επιχειρηματίες που θα επωφεληθούν από την παράταση αυτή να επωμιστούν και ένα επιτόκιο που να είναι της τάξεως εκείνου που ισχύει στα τρέχοντα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ (EUR+6%)».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: