Ο Προϋπολογισμός του 2011 αγνοεί τη βαθειά ύφεση.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

«Ο Προϋπολογισμός του 2011 αγνοεί τη βαθειά ύφεση, βασίζεται σε μια εικονική  πραγματικότητα και υπολογίζει σε έσοδα από μια φτωχή αγορά».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2011 προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μπορεί να κατανοήσει τους λόγους, αλλά μάταια προσπαθεί να διακρίνει τους στόχους του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος Προϋπολογισμός σκορπίζουν σε όλους μας ανησυχία και αβεβαιότητα. Αντανακλούν μια αγωνιώδη προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα με αύξηση τωνφόρωνκατά 7,83 δις και επιπλέον περικοπή δαπανών κατά 6,5 δις σε σχέση με το 2010.  

Η «ταμειακή λογική» που διέπει την 2η κατά σειρά αναθεώρηση του Μνημονίου αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό σε μια σειρά από δείκτες όπως: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία. Κυρίως, όμως,επικεντρώνεται στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, στην «έκτακτη» εισφορά χρήσης 2009 στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το φορολογικό πληθωρισμό.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν έναν Προϋπολογισμό χωρίς καμιά επαφή με την πραγματική κατάσταση της αγοράς, αφού η κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε αφανισμό τις εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επίσης, η αύξηση της ανεργίας απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

Είναι προφανές ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την οικονομική εξάντληση του 2010 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός.  Πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι το «σεντούκι» των Μικρομεσαίων όχι μόνο δεν κρύβει τίποτα αλλά έχει αδειάσει τελείως.

Τέλος, όπως κάθε Προϋπολογισμός, έτσι και αυτός, λόγω των αναπόφευκτων αποκλίσεων, αναμένεται κατά τη διάρκεια του απρόβλεπτου 2011 να υποστεί πολλές διορθωτικές αναθεωρήσεις. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση το αυτονόητο που μοιάζει να λησμονεί: η οικονομία οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι η κοινωνία να εξυπηρετεί την οικονομία.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: