Παραχωρήθηκε σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2010, η καθιερωμένη πλέον εορταστική συνέντευξη τύπου του ΣΕΒΕ στους δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλάδας. Η συνέντευξη τύπου είχε περισσότερο απολογιστικό χαρακτήρα για την εξαγωγική δραστηριότητα του 2010, για τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τους Έλληνες εξαγωγείς, αλλά και για τα βήματα που έγιναν αυτό το δύσκολο ομολογουμένως χρόνο, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, σχολίασε τη μέχρι τώρα πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το 2010, οι οποίες στο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν με ένα ρυθμό κοντά στο 3%. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτήν την –έστω και οριακά- αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί το γεγονός ότι αδυνατούν να ακολουθήσουν τις ανοδικές τάσεις του διεθνούς εμπορίου και πιο συγκεκριμένα της Ε.Ε-27 όπου για το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του 17%. Ο κ. Λακασάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιαίτερα χαμηλή εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι οι ελληνικές εξαγωγές συνεισφέρουν μόλις το 6,4% στο ΑΕΠ, καθώς είναι η μόνη οικονομία μαζί με την Κύπρο που παρουσιάζει τέτοια εικόνα εσωστρέφειας σε επίπεδο Ε.Ε-27.
Ωστόσο, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι, παρά τη σημαντική ύφεση που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ελληνική οικονομία, η συγκυρία αυτή ανέδειξε έστω και με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, στρεφόμενη σε ένα μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην ισχυρή εξαγωγική πολιτική.
Ο κ. Λακασάς επεσήμανε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και για την υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΕΒΕ για ενίσχυση της εξωστρέφειας και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το «κλειδί» για την ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας σύμφωνα με τον κ. Λακασά, βρίσκεται στη στρατηγική επανατοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ποιοτικά, κάποια ακόμα και μοναδικά και διαθέτουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως πρέπει να αναδειχθούν στις σωστές αγορές και με το σωστό τρόπο. Ήδη από μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος των πόρων αναλώνεται στην παραγωγή λιγότερο ανταγωνιστικών αγαθών, αλλά κυρίως ότι τα ελληνικά αγαθά δεν ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και κατευθύνονται σε λάθος αγορές.
Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε με ικανοποίηση και στο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΜΜΕ» και στο Ταμείο Εξωστρέφειας Go 2 Market, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από 2 περίπου εβδομάδες από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΜΜΕ», ο κ. Λακασάς ανέφερε ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η ουσιαστική διαφοροποίηση του προγράμματος αυτού σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα –εν γένει- επιχειρηματικά προγράμματα που έτρεχαν κατά καιρούς είναι το γεγονός ότι σε πρώτο πλάνο έρχονται οι άυλες δαπάνες, όπως οι δράσεις προώθησης-προβολής, η εκπόνηση ερευνών, μελετών αγορών και marketing plans, η συμβουλευτική υποστήριξη σε εξαγωγικά θέματα, η πιστοποίηση, η τυποποίηση και η απόκτηση σημάτων συμμόρφωσης, ο σχεδιασμός προϊόντων, η κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας και πατεντών, καθώς και η επιδότηση μισθών για εξειδικευμένα στελέχη εξαγωγικού marketing. Ωστόσο, το κονδύλιο των 30 εκ. ευρώ είναι πολύ περιορισμένο και με την έναρξη του 1ου κύκλου απαιτείται ο άμεσος σχεδιασμός του 2ου κύκλου του προγράμματος με κονδύλια, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 3 φορές περισσότερα του αρχικού.
Αναφορικά με το Ταμείο Εξωστρέφειας «Go 2 Market», ο κ. Λακασάς ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν με ανυπομονησία, καθώς έρχεται να δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας, που αποτελεί το νούμερο ένα αναπτυξιακό αντικίνητρο σήμερα για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση του ΣΕΒΕ για το Ταμείο Εξωστρέφειας είναι το ταμείο αυτό να μην παρέχει απευθείας δάνεια στις επιχειρήσεις, αλλά εγγυοδοτήσεις, σε διάφορες μορφές. Η λογική αυτής της πρότασης του ΣΕΒΕ, στηρίζεται στο γεγονός ότι μέσω των εγγυοδοτήσεων μπορεί να δημιουργηθεί στην αγορά μόχλευση έως και 8 φορές περισσότερο από ότι αν οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος δινόντουσαν στην αγορά με μορφή δανείων.
Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά αντικίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, σημαντικές καθυστερήσεις υπάρχουν γενικότερα σε οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις όπως η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και η επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας προς τις επιχειρήσεις της Θράκης. Επιπλέον, πέρα από τις συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι τελευταίες αιφνιδιάζονται από φορολογικά μέτρα όπως έγινε πρόσφατα με το Ν. 3842/10 και την ΑΥΟ ΔΟΣ Α 11500236/09.11.10 βάσει των οποίων χώρες όπως η πΓΔΜ και η Βουλγαρία εντάσσονται στα καθεστώτα των μη συνεργάσιμων κρατών και των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των δαπανών που αφορούν συναλλαγές με τις χώρες αυτές ως δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα ή από το φορολογητέο εισόδημά τους.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Λακασάς, αναφέρθηκε και στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τονίζοντας ότι η μη αποτελεσματική λειτουργία και οι δυσκολίες στη λειτουργία του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου υπαγορεύουν την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου, που θα είναι επί της ουσίας αναπτυξιακός και όχι μόνο στον τίτλο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ο νέος Νόμος να στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ είναι υπέρ του μέτρου της φοροαπαλλαγής που φαίνεται να δίνει έμφαση ο νέος Νόμος, ωστόσο θα πρέπει να καλυφθεί το κενό το οποίο δημιουργείται για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι κερδοφόρες και στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετές. Αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί είτε μέσω κάποιας ρύθμισης στο νέο αναπτυξιακό νόμο, είτε μέσω παράλληλης ανάπτυξης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, πρέπει να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία που απαιτείται για τη λειτουργία του Νόμου, καθώς προβλέπεται η ψήφιση 29 Υπουργικών Αποφάσεων και 3 Προεδρικών Διαταγμάτων. Εάν ο δημόσιος τομέας ήταν τα τελευταία 10 χρόνια όσο παραγωγικός είναι σήμερα αυτός της Κύπρου, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα αυξανόταν κατά 1% επιπλέον σε ετήσια βάση μέσα στη δεκαετία.
Ο κ. Λακασάς, τόνισε και την ανάγκη για αναθεώρηση και ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν μόνο έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ήδη τις προηγούμενες μέρες γίναμε γνώστες μίας ιδιαίτερα αρνητικής είδησης. Συγκεκριμένα, από τα 1,5 και πλέον δις ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ για την έρευνα και την καινοτομία, έχει δεσμευθεί ένα ποσό της τάξης των 48 εκ. ευρώ και ουσιαστικά μόλις 6 εκ. ευρώ έχουν απορροφηθεί από τα συνολικά κονδύλια. Από τα 220 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις ερευνητικού και καινοτομικού χαρακτήρα, οι δαπάνες σε έργα είναι μηδενικές, ενώ σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ανέρχεται και η απορρόφηση πόρων για την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των ΜΜΕ, καθώς από τα συνολικά 606,4 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί 2,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, ο κ. Λακασάς εστίασε και στην ανάγκη για περιορισμό της σπατάλης των πόρων, χρηματοοικονομικών και όχι μόνο, καθώς οι πρακτικές αυτές του παρελθόντος αποδείχθηκαν καταστρεπτικές για το μέλλον της χώρας. Πέραν του γεγονότος ότι από τη σπατάλη των δημόσιων πόρων εξανεμίζεται σχεδόν το 25% των εισπρακτέων φόρων, επιπρόσθετα αποθαρρύνονται οι επενδύσεις και αμαυρώνεται περαιτέρω η εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Ωστόσο, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι, εξαιτίας των περιορισμένων χρηματοοικονομικών πόρων, απαιτείται η βέλτιστη αξιοποίηση τους και η στόχευση σε ενέργειες που θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Τέλος, ο ΣΕΒΕ, σύμφωνα με τον κ. Λακασά αλλάζει φιλοσοφία και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δημιουργεί εφαρμοσμένα επιχειρηματικά εργαλεία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, μέλη του και μη. Συγκεκριμένα, εκτός από τους κύκλους σεμιναρίων Εξαγωγικής Στρατηγικής, οι οποίοι τρέχουν, αναμένεται να τρέξει σε συνεργασία με τον ΠΣΕ, τον ΣΕΚ και τη Eurobank το πρόγραμμα GO International στις αγορές της Κύπρου, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ ξεκινάει την εκπόνηση μίας σειράς κλαδικών μελετών για συγκεκριμένες αγορές-στόχους, οι οποίες θα παρέχονται στις επιχειρήσεις σε πραγματικά χαμηλό κόστος.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: