Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 11/01/2011 η συνάντηση εκπροσώπων των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Eλλάδος, με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε μετά από αίτημα των Συνδέσμων, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες των φορέων και από την πλευρά του Υπουργείου ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας, κ. Δ. Σταματόπουλος και αρμόδιοι συνεργάτες του Υφυπουργού.
Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον καθορισμό της λίστας των «μη συνεργάσιμων χωρών», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χώρες όπως η Π.Γ.Δ.Μ. και το Χονγκ-Κονγκ. Σύμφωνα με το άρθρο 51Β του ΚΦΕ που εισήχθη με το άρθρο 78 του Φορολογικού Νόμου 3842/10, δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε «μη συνεργάσιμη χώρα».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων εξήγησαν το ανυπέρβλητο πρόβλημα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις ο τρόπος αντιμετώπισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές των «μη συνεργάσιμων κρατών». Πρότειναν την άμεση και μόνιμη επίλυση του προβλήματος με την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο Φορολογικό Νόμο που σύντομα θα κατατεθεί. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η αντιμετώπιση των «μη συνεργάσιμων χωρών» να εξομοιωθεί με εκείνη των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 51Β.2, δηλαδή οι δαπάνες να αναγνωρίζονται με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών.
Ο Υφυπουργός αντιλήφθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται, τόνισε ότι επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι η παρακώλυση της επιχειρηματικότητας και δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί σύντομα το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Με την ευκαιρία της συνάντησης τέθηκαν στον Υπουργό άλλα δύο σοβαρά θέματα: Το πρώτο θέμα αφορά στη διευκρίνηση του τρόπου απόδειξης της νομιμότητας της συναλλαγής για χώρες που ανήκουν σε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα (άρθρο 51.Β.2), ενώ επισημάνθηκε από πλευράς Υπουργείου ότι η Βουλγαρία και η Κύπρος δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μη προνομιακά φορολογικά καθεστώτα, λόγω της επικείμενης μείωσης της φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο 20% καθώς δεν θα συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 51Α.7.του ΚΦΕ.
Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον επιχειρηματικό κόσμο αφορά στην επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Για ακόμα μια φορά επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας και έχουν ανάγκη από άμεσα μέτρα, αρχής γενομένης με τις οφειλές του Δημοσίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ. Για το θέμα αυτό τονίσθηκε από πλευράς Υπουργείου ότι οι επιστροφές θα γίνονται με γρηγορότερους ρυθμούς, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: