Η διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Με εισήγηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη πραγματοποιείται σήμερα η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με θέμα τη διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας και τις προτεινόμενες αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς με κεντρική νομοθετική ρύθμιση.

Η ΕΣΕΕ πρόσφατα έδωσε μια μάχη με στόχο την ανατροπή της απόφασης της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων στην Αθήνα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Οι ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και η απόφαση του τέως Νομάρχη δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και προκάλεσαν την αντίδραση των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα. Με την έγκαιρη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη αυτή κερδήθηκε και η Κυριακάτικη Αργία, με τις εξαιρέσεις του νόμου, παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, την 10η Ιανουαρίου, συζήτησε τις ασάφειες του «Καλλικράτη» και εντόπισε τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε θέματα, όπως το ωράριο, η Κυριακάτικη Αργία, η εγκατάσταση και λειτουργία υπερκαταστημάτων και αλλοδαπών επιχειρήσεων, το παραεμπόριο καθώς και τη δεύτερη απόφαση, αυτή της Νομαρχίας Κυκλάδων, που ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές σε πολλά νησιά για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Προκειμένου να τεθούν δικλείδες ασφαλείας και να αποφεύγονται εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί στο μέλλον, το Προεδρείο αποφάσισε να ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο εντός των εμπορικών οργανώσεων αλλά και όλων των φορέων εργοδοτών και εργαζομένων της αγοράς ως προς τα θέματα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.  Αποτελεί πεποίθησή μας ότι, εφόσον υπάρχουν ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών, να επισημανθούν πρώτα από την ΕΣΕΕ και από τον εμπορικό κόσμο ολοκληρωμένα, παρά να συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις με πρόσχημα το Μνημόνιο, την Οδηγία 2006/123/ΕΚ  και τις αυθαίρετες αποφάσεις της «Καλλικρατικής» Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πνεύμα αυτό, προγραμματίστηκε για σήμερα 24/1/2011 κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λιανεμπορίου της ΕΣΕΕ, όπου μετέχουν επίσης εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων για να συζητηθούν οι δέκα ελεγχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την επέκταση ή μη της εξαίρεσης σε μία ή δύο επιπλέον Κυριακές τον χρόνο και τη μεταφορά έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων την 1η εργάσιμη του έτους.

Στη διευρυμένη αυτή συνεδρίαση, έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του εμπορίου (ΟΙΥΕ), της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΛΠΕ και των ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ. Στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ δεν είναι ούτε να παραπλανήσει, ούτε να μεταπείσει, αλλά να σημάνει συναγερμό και να καλέσει του συναδέλφους μας να σκεφτούμε και να προτείνουμε από κοινού λύσεις πριν μας επιβληθούν ανεπιθύμητες αλλαγές. Όπως λοιπόν ακολουθείτε απαράβατα τον τελευταίο χρόνο σε κάθε κρίσιμο και σοβαρό θέμα, έτσι και τώρα η Διοίκηση της ΕΣΕΕ δεν πρόκειται να υποβάλλει προς την Κυβέρνηση σχετικές προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Το κόστος της αστοχίας από πλευράς ΕΣΕΕ είναι απαγορευτικό και δεν μας επιτρέπεται να αιφνιδιαστούμε.

Πρέπει να επιλέξουμε, εάν θέλουμε να καταλήξουμε να αποφασίζουν σιωπηρά άλλοι για εμάς, ή να σκεφτούμε μεγαλόφωνα όλοι μαζί και να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, επιλέγοντας αυτό που αντέχουν οι δυνάμεις μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η σημερινή ΕΣΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένας από τους «παραπλανήσαντες», αλλά ούτε και ένας από τους «παραπλανηθέντες» και σίγουρα δεν θα παίξει τα «πολυεθνικά παιχνίδια» συγκαλυμμένων συμφερόντων.

Η συμπερίληψη από το Μνημόνιο του Λιανεμπορίου στα περίπου 160 κλειστά επαγγέλματα ενέχει κινδύνους άνισου ανταγωνισμού με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών χωριών, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Μια σειρά από ξένες εταιρίες επιδιώκουν με νόμο να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της ελληνικής αγοράς, να καταργήσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν στις πολυεθνικές να αλωνίσουν, στραγγαλίζοντας οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο «ευρωπαϊκός μύθος» περί ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε χώρες της Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να καταρρεύσει, αφού σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Επίσης, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πρόσφατο διωγμό του ελληνικού φαρμακείου, το οποίο  αφού βαφτίστηκε «κλειστό επάγγελμα» και με το γνωστό πρόσχημα του Μνημονίου, προωθείται στην Βουλή Σχέδιο Νόμου, το οποίο καταργεί ιδιοκτησιακούς περιορισμούς, μειώνει τα πληθυσμιακά κριτήρια εγκατάστασης, παραδίδει το φαρμακευτικό επάγγελμα στα πολυεθνικά συστήματα και φυσικά επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

Γνωστό αμερικάνικο Ινστιτούτο σε πρόσφατη έρευνά του κατέταξε την Ελλάδα στην 88η θέση στη Διεθνή Κατάταξη Ελευθερίας στην Οικονομία, δηλαδή κάτω ακόμα και από τα νησιά Φίτζι και μια θέση πάνω από το Λίβανο. Μεταξύ μάλιστα των 10 κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του δείκτη αξιολόγησης επίδοσης κάθε χώρας είναι η ελευθερία του εμπορίου, των επιχειρήσεων και των όρων απασχόλησης.

Μέσα σε διάστημα 4 μηνών θα διαπιστώσουμε ότι οι διατάξεις του Νομοσχεδίου περί «Επαγγελματικής Ελευθερίας» θα μας αγγίξουν όλους, καθώς έχουν γενικό χαρακτήρα και για λόγους «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος» θα σαρώσουν σχεδόν όλους τους προστατευτικούς περιορισμούς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα «ενδιαφερόμενα θηρία».

Η ΕΣΕΕ όχι μόνο δεν ανοίγει «κερκόπορτα», αλλά πρόθεσή της είναι να κλείσει ερμητικά τις πόρτες και να τις κλειδώσει με ένα λειτουργικό νόμο, που θα διαφυλάττει και θα προάγει τον ενεργό ρόλο των Εμπορικών Συλλόγων σε κάθε απόφαση και για κάθε θέμα λειτουργικότητας της ελληνικής αγοράς.

Ο «πόλεμος της Κυριακής» δεν θα κερδηθεί ούτε με σχόλια και δηλώσεις τύπου Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν. αλλά ούτε με τον «κλεφτοπόλεμο» στον οποίο όλοι έχουμε εμπλακεί, χωρίς όμως κάποιοι να αναγνωρίζουν τον πραγματικό εχθρό και συνεχίζουν να αναλώνονται σε ασκήσεις «συνδικαλιστικού εμφύλιου». Αυτό που χρειάζεται είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνολικού σχεδίου και όχι ημίμετρα.  Γι’ αυτό, αντί να στεκόμαστε απλοί θεατές σε όλη την «εξωτερική» προσπάθεια αναμόχλευσης του θέματος κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας, η διαφύλαξη της οποίας ξεκαθαρίζω αποτελεί διαχρονική και πάγια θέση της ΕΣΕΕ,θα πρέπει όλοι ενωμένοι να θέσουμε το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων, με στόχο να καταλήξουμε και να προτείνουμε εμείς, οι Μμε έμποροι, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και να το διασφαλίσουμε με ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ.  Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και εάν αυτό απαιτεί γενικευμένη ρήξη που θα μας οδηγήσει όμως σε μια ξεκάθαρη και δίκαιη λύση.

Ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι των Μμε εμπόρων οφείλουμε να προειδοποιήσουμε, να επισημάνουμε και να περιορίσουμε εδώ και τώρα τις αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις του «Καλλικράτη» που μπορεί να μετασχηματίσουν την αγορά σε ένα «μωσαϊκό», καθώς και να αποτρέψουμε την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας της αγοράς με το πρόσχημα της ύπαρξης του μνημονίου και της Οδηγίας ανοίγματος των «κλειστών» ή «προστατευόμενων» επαγγελμάτων με το νόμο «σκούπα» που θα οδηγήσει στην οριζόντια και την βίαιη ανατροπή του καθεστώτος που διέπει την σημερινή λειτουργία του ελληνικού εμπορίου.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1.     Ποιους τομείς της εμπορικής επιχειρηματικότητας αφορά. Ποιες επιχειρηματικές πρακτικές επηρεάζει.

  • Προσφορές και εκπτώσεις, προωθητικές ενέργειες και μέθοδοι marketing.
  • Εμπορική χωροταξία, οικονομική γεωγραφία κεντρικών οδικών αξόνων και αναβάθμιση εμπορικών κέντρων των πόλεων.
  • Πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί εγκαθίδρυσης πολυκαταστημάτων, υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.
  • Καθεστώς λειτουργίας καταστημάτων stock & outlet, shop in a shop, στοκατζίδικα κ.λπ..
  • Προϋποθέσεις καθορισμού τουριστικών περιοχών και τουριστικών ζωνών εντός των κέντρων των πόλεων - εποχιακός προσδιορισμός.
  • Συνολική επικαιροποίηση των νόμων 2323, 3377 και 3557 καθώς και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με κεντρική νομοθετική ρύθμιση.
  • Καθεστώς εκποίησης – διάλυσης.
  • Διασφάλιση Κυριακάτικης Αργίας και ωραρίου λειτουργίας.
  • Περιορισμός της δυνατότητας παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία της αγοράς, μόνο κατόπιν αιτήματος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.
  • Προϋποθέσεις χορήγησης αδειών στάσιμου και πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών.

Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Αλλαγές που έρχονται στο εμπόριο σύμφωνα με την

Οδηγία των Υπηρεσιών (Μπόλκεσταϊν)

Δραστηριότητα

Τι ισχύει

Τι προβλέπεται από την Οδηγία

Εμπόριο

Μικτά πρατήρια καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο)

Ποσοτικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί (Όχι στα σούπερ μάρκετ)

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί

Πωλητής λαϊκών αγορών

Μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας

Καταργείται

Κάθε πωλητής διαθέτει προϊόντα μόνο σε μια περιοχή

Υπό αναθεώρηση

Το 90% των αδειών αφορά αγροτικά προϊόντα

Υπό αναθεώρηση

Χορήγηση αδειών με κοινωνικά κριτήρια

Υπό αναθεώρηση

Μόνο μια άδεια ανά δικαιούχο

Υπό αναθεώρηση

Απαγόρευση άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας

Υπό αναθεώρηση

Πλανόδιος πωλητής

Μόνιμος κάτοικος Ελλάδος

Καταργείται

Ο δικαιούχος άδειας δεν μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο

Υπό αναθεώρηση

Το πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους

Καταργείται

Καταστήματα λιανικού εμπορίου

Οι άδειες εγκατάστασης δίνονται με βάση τον αριθμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τον πληθυσμό της περιοχής, οικονομικοτεχνικές, κυκλοφοριακές και μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων

Υπό αναθεώρηση

Δημιουργία καταστημάτων μεγάλου μεγέθους και εμπορικών κέντρων, σύμφωνα με γεωγραφικούς, πληθυσμιακούς και νομοθετικούς περιορισμούς.

Αίρονται οι περιορισμοί

Η οδηγία καλύπτει το σύνολο του τριτογενούς τομέα (με σημαντικές εξαιρέσεις που προαναφέρθηκαν). Με την έννοια αυτή είναι γενική και δεν υπεισέρχεται εκ των πραγμάτων σε τομεακές λεπτομέρειες.

Η οδηγία δεν συνοδεύεται από κατάλογο δραστηριοτήτων που υπάγονται σε αυτή, γιατί θα ήταν πάντα ανοιχτός, αφού η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί συνεχώς νέες κατηγορίες υπηρεσιών.

Αν χρησιμοποιήσει κανείς τις βασικές διακρίσεις της οικονομικής επιστήμης, η οδηγία καλύπτει τόσο τις ενδιάμεσες υπηρεσίες που παρέχονται σε επιχειρήσεις (business to business), όσο και σε τελικούς καταναλωτές.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: