Ομιλία δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη χ. Μαρινάκη στην τελετή ανακήρυξης α/γες κ. Φράγκου Φραγκούλη.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Αξιότιμε …….

Κυρίες και Κύριοι

Η πόλη μας καλωσορίζει και τιμά σήμερα σε τούτο τον ιστορικό χώρο, το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνης, ένα διακεκριμένο στρατιωτικό, ακαδημαϊκό και Άνθρωπο που υπηρετεί την Πατρίδα αλλά, κυρίως, τις ηθικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά με ευσυνειδησία, φιλοπατρία, εντιμότητα και αξιοσύνη.

Ο Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος είναι από τους ανθρώπους για τους οποίους η Κρήτη δικαίως αισθάνεται υπερήφανη.

 Η ιστορικότητα της γενέτειράς των προγόνων του προφανώς εμβολίασε από νωρίς την προσωπικότητα του, εφοδιάζοντας την μ’ ένα πλούσιο ψυχικό οπλοστάσιο το οποίο διέθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας και στους σύγχρονους αγώνες της να επιβιώσει με αξιοπρέπεια στις εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές θύελλες που την ταλανίζουν, απειλώντας την υπόστασή της.

   

Δεν είχα την τιμή να διατηρώ στενή προσωπική σχέση με τον τιμώμενο .

Τον γνωρίζω όμως μέσα από τη θεσμική μου ιδιότητα ως Δήμαρχος και είχα την ευτυχή ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας του Στρατιωτικού Μουσείου που μας φιλοξενεί απόψε. Ενός χώρου που αποπνέει τη γοητεία μιας αρμονικής και γόνιμης συνάντησης εποχών και ιστορικών περιόδων και αντανακλά το μεγαλείο των αγώνων των Ελλήνων αφυπνίζοντας την ιστορική μνήμη, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση  ενώ αναμφίβολα σημαντική είναι και η αναπτυξιακή διάσταση της λειτουργίας του Μουσείου για τον τόπο μας, όπως θα πούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω στην παρούσα φάση είναι πως το Μουσείο δεν θα λειτουργούσε αν δεν μεσολαβούσε ο αξιότιμος αρχηγός ΓΕΣ του οποίου η προσωπική παρέμβαση ήταν καταλυτική στην απεμπλοκή μιας γραφειοκρατικής μεν αλλά ουσιαστικής διαδικασίας που παρεμπόδιζε την αξιοποίηση της Βίλας Κλόντιο για την οποία το ΓΕΣ είχε ήδη χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα την αναστήλωσή της. 

Αυτός, εξάλλου, είναι μεταξύ άλλων ένας  λόγος που ώθησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Χρωμοναστηρίου ν΄ αποφασίσει ομόφωνα την ανακήρυξη του Αρχηγού ΓΕΣ σε επίτιμο δημότη του Ρεθύμνου. Μια επώνυμη κατάθεση ευγνωμοσύνης που έρχεται να προστεθεί στην πλειάδα των τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει, όχι τυχαία, ο Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Α/ΓΕΣ

Προτού όμως εντρυφήσουμε στην ουσία της αποψινής τελετής και μοιραστούμε την αφορμή της διοργάνωσης της θα ήθελα να επιχειρήσω μια διακριτική σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Αρχηγού ΓΕΣ που όπως θα διαπιστώσετε δικαιολογεί την αποδοχή και την εκτίμηση που απολαμβάνει ο τιμώμενος τόσο από το χώρο των Ενόπλων δυνάμεων όπου και δραστηριοποιείται όσο και από το χώρο της διπλωματίας αλλά και το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Διότι ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από τον τίτλο και το αξίωμα υπάρχει πάντα ο Άνθρωπος. Που κρίνεται πολύ περισσότερο γι’ αυτά που τελικά κάνει απ’ ότι για όσα λέει.

Μελετώντας τις αναφορές που έχουν γίνει στην προσωπικότητα του Αρχηγού ΓΕΣ, συνομιλώντας με αξιόλογους και αξιόπιστους ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά και κρίνοντας από την προσωπική μου συνεργασία μαζί του, την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα και τη γενναιοδωρία με την οποία ανταποκρίθηκε σ’ ένα χρονίζον αίτημα του Ρεθύμνου, αυτό της λειτουργίας Στρατιωτικού Μουσείου, αβίαστα προκύπτει η ασφαλής εκτίμηση πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο, ευγενικό, μειλίχιο και προσηνή άνθρωπο.     

Η ηπιότητα του χαρακτήρα του και η θετική διάθεση που προσεγγίζει κάθε συνάνθρωπό του από τον απλό φαντάρο μέχρι τους συναδέλφους του ανώτερους στρατιωτικούς στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, κυριολεκτικά καταρρίπτει την εικόνα του απρόσιτου και αυστηρού στρατιωτικού που οι περισσότεροι έχουμε σχηματίσει για τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Γνωρίζω πως αφιερώνει πρόθυμα το χρόνο του σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά του ακόμη κι αν αυτό επιβαρύνει χρονικά την εκτέλεση των πολύπλευρων και απαιτητικών στρατιωτικών και ακαδημαϊκών του καθηκόντων.

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι είναι πολύ υπερήφανος για την καταγωγή του. Ο παππούς του ήταν πράγματι ένας ηρωϊκός Σφακιανός που αποκηρύχθηκε επειδή αντιστάθηκε γενναία και με αυτοθυσία στους Τούρκους γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Κρήτη και να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Βόρειο Ελλάδα. Εκεί στην ακριτική Κομοτηνή γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Στρατηγός. Την προσωπικότητά του σμίλευσαν η κρητική παλικαριά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού που χαρακτηρίζει τους ακρίτες.

Φλογερός πατριώτης ο ίδιος, διάγει την στρατιωτική του καριέρα σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων με αξιοπρέπεια, θέτοντας στην υπηρεσία της πατρίδας μας τις αδιαμφισβήτητες ηγετικές του ικανότητες, την οργανωτικότητα και μεθοδικότητα του και την πίστη του στα υψηλά ιδανικά.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οι ακαδημαϊκές γνώσεις του τιμούν τη χώρα μας που εκπροσωπείται επάξια από τον Αρχηγό ΓΕΣ σε σημαντικές συναντήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και σε Συνόδους που αφορούν την Άμυνα σε χώρους που δεν ομιλείται η ελληνική. Συνοπτικά αναφέρουμε ώστε να αντιληφθούμε όλοι οι παριστάμενοι το υψηλό μορφωτικό του επίπεδο πως ο τιμώμενος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ μετά την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Τις μειονότητες στην Τουρκία», η οποία διήρκησε    6 χρόνια και χαρακτηρίστηκε από ειδικούς στο χώρο των Γραμμάτων ως μια πρωτότυπη και υψίστης εθνικής σπουδαιότητας εργασία, αναγορεύτηκε Διδάκτορας Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μιλά άπταιστα 3 ξένες γλώσσες: την αγγλική, τη ρώσικη και την τουρκική ενώ προσφάτως συνέγραψε το ιστορικό βιβλίο «Χωρίς Ιππείς» το οποίο εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή στο πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Χαρακτηρίστηκε από ειδικούς επιστήμονες ως ένα από τα σημαντικότερα πονήματα στρατιωτικής επιστήμης και τέχνης,  ένα σπουδαίο σύγγραμμα που θέτει νέες θέσεις και αντιλήψεις πάνω στη Μάχη του Μαραθώνα και δεν εξαντλείται απλώς στην περιγραφή και παράθεση των ιστορικών γεγονότων. Στην ουσία μαθαίνουμε την ιστορία των αιώνων εκείνων διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε για το συγκεκριμένο βιβλίο η Δρ Λίτσα Χατζοπούλου – Ιστορικός διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας: “Η επιστημονική τεκμηρίωση, η συστηματική αξιοποίηση των πηγών, η άνεση στη χρήση της βιβλιογραφίας, ο σαφής λόγος και η ορθολογική και νηφάλια αντιμετώπιση του υλικού αποτελούν ουσιώδη γνωρίσματα του βιβλίου ”Χωρίς ιππείς”.

Και μόνον αυτά θα αρκούσαν για να θεμελιώσουν τη θετική αξιολόγηση του πονήματος του αντιστράτηγου κ. Φράγκου. Αλλά η σημαντικότερη ίσως αρετή του είναι ότι, παρέχοντας πληροφορίες, δεδομένα, κρίσεις και θεωρίες, επιτρέπει στον αναγνώστη να συναγάγει τα δικά του συμπεράσματα και τις δικές του ερμηνείες για τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι, το ίδιο το κείμενό του δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών αναγνώσεων”.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Πέραν της επιτυχημένης του ακαδημαϊκής του διαδρομής, η   στρατιωτική του σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται λαμπρή από τους ανωτέρους του. Σε κρίσιμες για την πατρίδα περιόδους, όπως η 3ετία 1998-2001, υπηρέτησε στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα ως Ακόλουθος Άμυνας, αποδίδοντας άριστο έργο ενώ ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών.

Είναι γνωστή εξάλλου η άποψη του για την ιστορική, όπως την αποκαλεί, αναγκαιότητα διατήρησης καλών σχέσεων με τη γειτονική μας Τουρκία. Ο ίδιος επιστρατεύοντας την αποδεδειγμένα εκπληκτική διπλωματική του ικανότητα έχει καταφέρει να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα την οποία πλέον συχνά επισκέπτεται όπως προσφάτως έπραξε προσκεκλημένος του  Διοικητή των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων  αλλά και του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον υποδέχτηκε εγκάρδια στο Φανάρι και εξήρε την στρατιωτική και ακαδημαϊκή προσωπικότητα του Αρχηγού ΓΕΣ ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο σημαντική είναι η εξοικείωση του Στρατηγού Φραγκούλη με την τουρκική γλώσσα ειδικά τούτη την κρίσιμη συγκυρία.

Η στρατιωτική διπλωματία του Αρχηγού ΓΕΣ και η υψηλή μαχητική και επιχειρησιακή του ικανότητα ξεδιπλώνονται στα πολλά και σημαντικά για την Άμυνα της χώρας μας ταξίδια του στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρες με ιδιαίτερη γεωπολιτική αλλά και στρατιωτική σημασία όπως είναι το Αφγανιστάν, η Ιορδανία, το Κόσοβο όπου μέσω των επαφών που έχει με τους εκεί Επικεφαλής στρατιωτικών Δυνάμεων ο Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης προάγει με τις παρεμβάσεις του την εικόνα του Ελληνικού Στρατού και τροφοδοτεί την προοπτική μελλοντικών συνεργασιών.

Στο εσωτερικό της χώρας μας διέπρεψε σε όλες τις υπεύθυνες θέσεις που κατέλαβε. Αναφερόμαστε στους ανώτατους σχηματισμούς στους οποίους διοίκησε δηλαδή στη Μεραρχία στον Έβρο, στο Β’ Σώμα Στρατού που αποτελούσε το ισχυρό σώμα στρατού και μετά ως Διοικητής Στρατιάς καθώς και στη θέση που σήμερα κατέχει Αρχηγός ΓΕΣ. Ταπεινός και μετριόφρων, συνεχίζει να τιμά, να σέβεται και να συμβουλεύεται πρώην ανωτέρους του όπως το συντοπίτη μας Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσο Παραγιουδάκη ο οποίος αξίζει το σεβασμό και την αγάπη όλων μας και πραγματικά του είμαστε ευγνώμονες όλοι οι Ρεθεμνιωτες για την πολύτιμη   προσφορά του στο Ρέθυμνο και ιδιαίτερα για την αναστήλωση αυτού του εκπληκτικού μνημείου , με τον οποίο απ’ όσο γνωρίζουμε διατηρούν και άριστες φιλικές σχέσεις μια και έχουν και οι δυο κοινές αρετές.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, σύμφωνα με συνεργάτες του αλλά και αξιόπιστες αναφορές μέρος των οποίων έχει δημοσιευθεί, χαράζει με την αδιάκοπη δράση του, την οργανωμένη   σκέψη του και τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του, νέους δρόμους για το Γενικό Επιτελείο Στρατού αλλά και για τον Ελληνικό Στρατό γενικότερα.

Το υψηλό πνευματικό και μορφωτικό του επίπεδο και οι πολυδιάστατες ικανότητές του στο Στρατό και τη διπλωματία σε συνδυασμό με την διαπιστωμένη ικανότητά του στη συγγραφή επιστημονικών πονημάτων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής του στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε θέματα στρατιωτικών επιστημών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου η συμβολή του αναμένεται να είναι πολύτιμη.

Είμαι βέβαιος πως παρόλο που επιχείρησα να προσεγγίσω με πληρότητα και ρεαλισμό, την προσωπικότητα και προσφορά του Αρχηγού ΓΕΣ στην πατρίδα σίγουρα υπάρχουν πολλά και σημαντικά που δεν ανέφερα αφού δεν είναι ευρέως γνωστά μια και άπτονται απορρήτων στρατιωτικών αποστολών και ενεργειών όπως όλα όσα αφορούν την εθνική μας ασφάλεια.

Γι’ αυτό δεν θα επεκταθώ άλλο στα χαρίσματα και τις ικανότητες του Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου τα οποία εύκολα γίνονται αντιληπτά ακόμη και μέσα από μια απλή συνομιλία μαζί του.

 Η αποψινή τελετή εξάλλου έλκει την αφορμή της από μια συγκεκριμένη δράση του Αρχηγού ΓΕΣ που κόμισε πολλαπλά οφέλη στην τόπο μας.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόκειται, όπως σας είπα και στην αρχή της τοποθέτησης μου για το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνης, τούτο τον εξαιρετικό χώρο που στεγάζει το Μουσείο.

Το ενετικό κτίσμα η «Βίλα Κλόντιο», στην οποία στεγάζεται το Μουσείο σήμερα ήταν κυριολεκτικά ένα ερείπιο. Το 1998, η Κοινότητα Χρωμοναστηρίου δώρισε το κτίσμα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου, αφού αναστηλωθεί, να λειτουργήσει ως Στρατιωτικό Μουσείο.
Το 2006, το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Για την αναστήλωσή του, η οποία μάλιστα απέσπασε τις θερμότερες κριτικές σε τέτοιο βαθμό ώστε η «Βίλα Κλοντιο» να θεωρείται ως το καλύτερα αναστηλωμένο ενετικό κτίσμα της Μεσογείου, το ΓΕΣ δαπάνησε ένα μεγάλο ποσό με στόχο τη να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα πληρούσε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει και να εκθέσει στρατιωτικό υλικό, θα ήταν επισκέψιμο από το κοινό και θα αναβάθμιζε τη δωρήτρια περιοχή.  

Όμως,  δύο χρόνια μετά την αναστήλωσή του,  η Βίλα   «Villa Claudio» παρέμενε κλειστή και αναξιοποίητη.  

Οι προφορικές παραστάσεις αλλά και τα υπομνήματα που στείλαμε στους αρμόδιους Υπουργούς τόσο εμείς ως Δήμος όσο το Δ.Σ της τοπικής κοινότητας Χρωμοναστηρίου δυστυχώς δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Και ήταν πραγματικά θλιβερό διότι στο στάδιο που είχε φτάσει η διαδικασία δεν έμενε παρά να διατεθεί το πολύτιμο υλικό που είχε διαχωριστεί από το πολεμικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από άλλους χώρους του Στρατού για να τοποθετηθεί στο Μουσείο αυτό. Για να ολοκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία αξιοποίησης έλειπε μόνο η βούληση  της ηγεσίας να μεταφέρει αυτό το υλικό και να το εκθέσει στο Στρατιωτικό Μουσείο.

Μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο Αρχηγός ΓΕΣ και στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνης η οποία διοργανώθηκε πέρυσι στο Ρέθυμνο για να απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον κ. Φράγκο για την ουσιαστική συμβολή του στην αποκατάσταση της ιστορικής τάξης που αφορά τη μετονομασία της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε «V Μεραρχία Κρητών», θέσαμε στον Αρχηγό ΓΕΣ το αίτημα του Ρεθύμνου για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε το χώρο του σημερινού Μουσείου κι έμεινε έκπληκτος από τη θαυμάσια δουλειά που είχε γίνει και τις εξαιρετικές δυνατότητες του χώρου. Αμέσως δραστηριοποιήθηκε, έστειλε το υλικό για να εκτεθεί, ξόδεψε χρήματα κι ενεργοποίησε το Μουσείο το οποίο δίχως τη δική του παρέμβαση ίσως να ήταν ακόμη ένα κενός χώρος. Μάλιστα επίσπευσε σε τέτοιο βαθμό τις διαδικασίες ώστε τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν μόνο λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του, στις 21 Μαϊου 2010.

Δε σταμάτησε όμως εκεί αλλά συνέχισε και συνεχίζει ως σήμερα να στέλνει υλικό και να φροντίζει με πατρική αγάπη τη λειτουργία του Μουσείου. Μόλις προχθές αγοράστηκε μετά από αναζήτηση κι εγκαταστάθηκε ένας ειδικός μηχανισμός ηλεκτρονικής ξενάγησης στους χώρους του Μουσείου. Δικαίως λοιπόν θεωρείται ως το καλύτερο Στρατιωτικό Μουσείο στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε, χωρίς διάθεση υπερβολής, να γίνει το καλύτερο στις χώρες Μέλη του  ΝΑΤΟ γιατί πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί.

Τη φιλοδοξία μας αυτή εξάλλου ενθαρρύνουν και οι στρατιωτικοί μας που επισκέπτονται συχνά αντίστοιχα Μουσεία σε άλλες χώρες και μας διαβεβαιώνουν πως το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου έχει τις προδιαγραφές να υπερβεί τα όρια της Περιφέρειας και να διεκδικήσει μια τέτοια πρωτιά λειτουργώντας ως πυρήνας ανάδειξης της ένδοξης ιστορίας του Έθνους μας εκτός των συνόρων του. 

Ελπίζουμε το συγκινητικό ενδιαφέρον του Αρχηγού ΓΕΣ που ενισχύεται πάντα από την αγάπη ανθρώπων όπως ο εκλεκτός κ. Παραγιουδάκης Μανούσος για τον τόπο τους να παραμείνει ζωηρό και να συνεχίσει να μας προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια και συμπαραστασή του και σε αυτό τον ευγενή στόχο.

Ας μην παραλείψουμε επίσης να τονίσουμε την πολύτιμη συνδρομή στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν αναλάβει την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου όπως είναι ο Αντισυνταγματάρχης Κλάδος Ανδρέας - Δ/ντης του Μουσείου, οι κ.κ. Μαρκάκης Γιώργος και Μιχελάκης Μανόλης – Ταγματάρχες και 3 υπηρετούντες στο Στρατό με αξιόλογο μορφωτικό επίπεδο, ξενόγλωσσοι, οι οποίοι μεριμνούν για τις ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και τους συγχαίρουμε.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι τον ουσιαστικό ρόλο του Στρατιωτικού Μουσείου στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν είναι απλά ένα ακόμη Μουσείο για τις σχολικές εκδρομές και μέσο προσέλκυσης ξένων επισκεπτών. Είναι ένας   χώρος Πολιτισμού στον οποίο αναβαπτιζόμαστε όλοι: οι έχοντες μνήμες από περιόδους που οι Έλληνες έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και αυτοθυσίας στους αγώνες για την Ελευθερία αλλά και οι νέοι μας που, μέσα από τη βιωματική κατά κάποιο τρόπο γνώση της ιστορίας, καλλιεργούν τα ψυχικά εφόδια που χρειάζονται για να πορευτούν με αξιοπρέπεια στη ζωή. Παράλληλα, επικαιροποιεί τη σταθερή μέσα στο χρόνο συμβολή του Στρατού τόσο στην ιστορία όσο και τον Πολιτισμό μας. 

Είναι ένας χώρος που ευνοεί τις κοινωνικές συνευρέσεις μας αφού συχνά φιλοξενεί αξιόλογες κοινωνικές και πολιτιστικές διοργανώσεις εγνωσμένου κύρους.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που μεταξύ άλλων υποδηλώνει την αντίληψη που έχουμε για τη διαχείριση των μνημείων μας που είναι πολλά και διάσπαρτα σε όλο το Νομό.  

Παράλληλα, η παρουσία ενός τόσο σύγχρονου και άριστα οργανωμένου Μουσείου προσέφερε μια ουσιαστική αναπτυξιακή ανάσα στο Χρωμοναστήρι  όσο και σε ολόκληρο το Νομό. Η επισκεψιμότητα του Οικισμού, ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και φιλοξενεί αξιόλογες λαογραφικές και παραδοσιακές γωνιές που υποστηρίζονται με μεράκι από τους ντόπιους, αυξήθηκε, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω αειφόρας ανάπτυξής του ενώ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για του υπόλοιπους Οικισμούς του Ρεθύμνου που επίσης διαθέτουν εξαιρετικά ενετικά κτίσματα και φυσικό πλούτο. 

Χάρη στην ευαισθησία και αποτελεσματικότητα του Αρχηγού ΓΕΣ και τις πρωτοβουλίες διακεκριμένων Χρωμοναστηριανών όπως ο κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, αλλά και επίλεκτα Στελέχη του Στρατού, που μας παραδίδουν μαθήματα αξιοσύνης και προσφοράς σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο που διδάσκει τη νεότερη ιστορία της χώρας μας και θα αποτίει φόρο τιμής σε κείνους που την έγραψαν. 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όσα σας προανέφερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τοπικού Συμβουλίου Χρωμοναστηρίου ενέκρινε ομόφωνα την ανακήρυξη   του Αρχηγού ΓΕΣ - Αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη σε επίτιμο Δημότη του Ρεθύμνου.

Αφορμή για την απόφαση αυτή σαφώς αποτέλεσε η συνδρομή του στην ίδρυση και λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου. Η ουσία όμως που διέπει τη φιλοσοφία μας επί τέτοιων υψηλών τιμητικών διακρίσεων είναι ότι αυτές θα πρέπει να απονέμονται σε προσωπικότητες που διακρίνονται σε ολόκληρη των χώρα για τη συνολική τους προσφορά και δράση. Για το λόγο αυτό είμαστε πολύ φειδωλοί στην ανακήρυξη επίτιμων δημοτών. Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρω ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνης έχει απονείμει τη συγκεκριμένη διάκριση στην κα Ειρήνη Παππά, την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τον Αντονι Κουϊν και, πριν από 3 χρόνια, στον αείμνηστο Συνταγματολόγο – Καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτριο  Τσάτσο, για την προσφορά τους στα Γράμματα και τις Τέχνες .

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Φραγκούλης Φράγκος τιμάται σήμερα ως εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Διπλωματία και στον ακαδημαϊκό χώρο, ως φιλόπατρις, που διαθέτει ανώτατη μόρφωση και υπερασπίζεται με πίστη, τιμή και ψυχή μέχρις αυτοθυσίας τα υψηλά ιδανικά.     

Αξιότιμε Κύριε Αρχηγέ ΓΕΣ

  • Ο Δήμος μας, καταθέτοντας την βαθιά της εκτίμηση και σεβασμό
  • Για τη συνολική σας προσφορά στην προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων της Χώρας μας ,
  • Τη συμβολή σας στην αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων στον τομέα της Εθνικής μας Άμυνας σε συμμαχικές και μη χώρες μέσω των διπλωματικών σας ικανοτήτων και του υψηλού μορφωτικού σας επιπέδου
  • Τη δυναμική υπεράσπιση εκ μέρους σας των υψηλών ιδανικών της για τα οποία η χώρα μας έχει ματώσει όπως η Ελευθερία και την αδιασάλευτη επιμονή σας στο Δίκαιο και το Αληθινό.
  • Την παραδειγματική σας ηθική, στρατιωτική και επιστημονική σας διαδρομή.
  • Την καθοριστική συμβολή σας στην ίδρυση και λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνης

 σας παρακαλεί να της κάνετε τη μεγάλη τιμή να γίνεται Μέλος της. 

Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας , σας καλούμε να δεχθείτε την κατάθεση της ευγνωμοσύνης μας για τη σπουδαία προσφορά σας στον τόπο μας. Σας προσκαλούμε να σμίξετε νοερά με τους Κρήτες προγόνους σας, το Σφακιανό παππού σας τη μνήμη και την αυταπάρνηση του οποίου τιμάται σταθερά με τη δράση σας, με την ευχή από τούτο το σμίξιμο να αναγεννηθεί η αγάπη σας για την Κρήτη που σας θεωρεί άξιο τέκνο της και σας εκτιμά.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μας και με τη δική τους εξουσιοδότηση, σας παρακαλώ να δεχθείτε την ανακήρυξή σας σε επίτιμο δημότη της πόλης του Ρεθύμνου που συνοδεύεται από την παράδοση σε σας του κλειδιού της πόλης με τη διαβεβαίωση, ότι οι θύρες του Ρεθύμνου θα είναι πάντοτε ορθάνοιχτες για σας και την ελπίδα ότι με το συμβολικό αυτό κλειδί θα συνεχίσετε να ανοίγετε νέους ορίζοντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά και τις σφαλισμένες θύρες των χωρών του κόσμου προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη και την αγαστή συνεργασία τους με τη δική μας χώρα.  

Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου να αναγνώσει το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: