Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η πρόσφατη προαναγγελία της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κας. Άννας Διαμαντοπούλου στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για ριζική αναδιάρθρωση στη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.
Αυτό επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, εκφράζοντας την καταρχήν ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από τώρα και στο εξής, τα κονδύλια θα κατευθύνονται σε πέντε συγκεκριμένους τομείς, συγκεκριμένα Αγροβιοτεχνολογία, Πράσινη Ανάπτυξη και Ενέργεια, Πληροφορική και Τεχνολογία, Χημικά Προϊόντα και Ιατρική. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά, οι πέντε αυτοί καινοτόμοι κλάδοι, είναι κλάδοι παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίοι διέπονται από υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές.
Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ τονίζει ότι είναι σημαντική η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την Έρευνα και Τεχνολογία που στοχεύει σε συγκεκριμένους τομείς και χρονοδιαγράμματα και αναμένει την υλοποίησή του, με ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δηλώνοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι στη διάθεση του Υπουργείου για να συμβάλλει με προτάσεις στην πρωτοβουλία αυτή.
Εξάλλου η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒΕ στην εφαρμοσμένη έρευνα που έχει ως στόχο την αγορά (market driven) και μάλιστα την εξωστρεφή και λειτουργεί με όρους αγοράς. Με τη «σοφή διαχείριση της γνώσης» ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να συνεργάζονται στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων για την έρευνα και την ανάπτυξη ενός προϊόντος, με στόχο αυτό το προϊόν: 1) να είναι ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά (εξωστρέφεια), 2) να έχει προστιθέμενη αξία, 3) να παράγει κέρδος. Σύμφωνα άλλωστε με μελέτη του ΟΟΣΑ ένα καινοτομικό προϊόν για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να απευθύνεται τουλάχιστον σε 40 εκ. καταναλωτές. Θα πρέπει πραγματικά να πιστέψουμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής και να την εξάγουμε με επιτυχία στο εξωτερικό.
Θέση του ΣΕΒΕ αποτελεί ο πλήρης διαχωρισμός της βασικής έρευνας από την εφαρμοσμένη έρευνα και η σύνδεση της δεύτερης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, “key performance indicators”, όπως ακριβώς συμβαίνει στις Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Φινλανδία και Σουηδία. Ως προς την κατανομή των κονδυλίων που προορίζονται για έρευνα, ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 2/3 θα πρέπει να δίδεται στην εφαρμοσμένη έρευνα, είτε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα είτε σε ανάπτυξη εσωτερικά από την επιχείρηση (in House R&D), και το 1/3 να δίδεται στη βασική έρευνα.
Το τρίπτυχο Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της εξωστρέφειας, με την προϋπόθεση να έχει εξαγωγική κατεύθυνση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: