Παράνομη η μονομερής αύξηση ασφαλίστρων από την εθνική ασφαλιστική.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Το εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση ενώ η εθνική ασφαλιστική συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Με την υπ’ αρ. 33/2010 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε επί έφεσης τόσο της Ε.ΚΠΟΙ.ΖΩ. όσο και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, επικυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές οι αυξήσεις που είχε επιβάλει η Εθνική Ασφαλιστική σε χιλιάδες ασφαλισμένους της με συμβόλαια με ρήτρα ECU.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια αυτά περιλαμβάνουν όρο σύνδεσης με το ECU, δηλαδή ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων με βάση την ετήσια αύξηση της τιμής ECU.Για όσο διάστημα ίσχυε το ECU, η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων από τη μία χρονιά στην επόμενη γινόταν, με βάση το ποσοστό της αύξησης της τιμής του ECU, δηλαδή η αναπροσαρμογή γινόταν με όρους και κριτήρια αντικειμενικά, σαφή και ορισμένα και εκ των προτέρων γνωστά στους ασφαλισμένους.Με την κατάργηση της νομισματικής μονάδας του ECU η ασφαλιστική εταιρεία διατήρησε για ορισμένα χρόνια σταθερά τα ασφάλιστρα, στην συνέχεια όμως προχώρησε σε αυθαίρετες αυξήσεις.

Η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου έκρινε ότι η αναπροσαρμογή που έγινε τα έτη 2006 και 2007 από την ασφαλιστική εταιρεία με αποστολή προδιατυπωμένης επιστολής, με την οποία απλώς ανακοίνωνε την ήδη αποφασισμένη αύξηση και το ποσοστό αυτής χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση της αναπροσαρμογής και των όρων αυτής με τους καταναλωτές,ήταν μονομερής και ως εκ τούτου παράνομη και καταχρηστική.

Τώρα η απόφαση του Εφετείου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και ειδικότερα:

  • ότι οι καταναλωτές βρίσκονταν σε θέση διαπραγματευτικής αδυναμίας αφού σε περίπτωση που αρνούταν να καταβάλουν τα έστω μονομερώς επιβληθέντα ασφάλιστρα κινδύνευαν να καταστούν τα συμβόλαιά τους αυτοδικαίως άκυρα
  • ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν δικαιούται να προβαίνει στο μέλλον κατά τρόπο μονομερή, παράνομο και καταχρηστικό σε αύξηση των ετησίων ασφαλίστρων στα συμβόλαια αυτά
  • την υποχρέωση της εταιρείας να επιστρέψει το ποσό που αντιστοιχεί στην παράνομη αύξηση σε κάθε ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ασφαλιστικού Τύπου, η Εθνική Ασφαλιστική θεωρεί ως νίκη (!) την απόφαση αυτή του Εφετείου, επειδή της δίνει το δικαίωμα για το αυτονόητο, να μπορείνα προβαίνει σε αυξήσεις των ασφαλίστρων με τη σύμφωνη γνώμη των ασφαλισμένων και τηρώντας τις διατάξεις του νόμου. Όπως μάλιστα αναφέρεται στα δημοσιεύματα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων έχουν αποδεχθεί τροποποιήσεις των συμβολαίων σχετικά με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, ενώ ελάχιστοι δεν έχουν αποδεχθεί οποιαδήποτε αύξηση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα στοιχεία αυτά. Γνωρίζει όμως με ποιούς τρόπους πέτυχε η Εθνική Ασφαλιστική τη συναίνεση των περισσότερων ασφαλισμένων. Με ψεύδη, ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς ότι θα διακόψει τα συμβόλαια, εκμεταλλεύτηκε την ανασφάλεια των πελατών της και τους ανάγκασε στην ουσία να υπογράψουν: κανείς δεν παίζει με την υγεία του. Αρνείται πεισματικά τα δύο τελευταία χρόνια να εισπράξει τα ασφάλιστρα στις τιμές πριν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι ασφαλισμένοι, αν είναι στην πραγματικότητα ελάχιστοι, όπως διαρρέεται, να αναγκάζονται να καταθέτουν το χρηματικό ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει κι αυτή το τεράστιο πρόβλημα των αυθαίρετων, χωρίς σαφή και ορισμένα κριτήρια, αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων για τα συμβόλαια ζωής και υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και, παραβαίνοντας τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, προβαίνουν σε αυξήσεις με αδιαφανείς και μη υπολογίσιμους από τον καταναλωτή τρόπους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:

  • Την Εθνική Ασφαλιστική να επιστρέψει στους χιλιάδες ασφαλισμένους της τα ποσά που παράνομα και καταχρηστικά εισέπραξε και να παύσει τις αθέμιτες τακτικές τροποποίησης των συμβολαίων.
  • Την κυβέρνηση να προβεί επιτέλους σε νομοθετική ρύθμιση της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, τέλος, επιφυλάσσεται για την επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων ποσών με κάθε νόμιμο μέσο.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: