H υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης για το Εμπόριο από την ΕΣΕΕ.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η «Τρόικα», συνεπής έως τώρα στις επισκέψεις της, επέστρεψε και ως συνήθως άνοιξε παλιά και νέα μέτωπα θέτοντας καινούργιες προϋποθέσεις και ασκώντας «βέτο» για την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου. Στην ατζέντα των ελεγκτών συμπεριλαμβάνονται οι πιέσεις για μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ακόμα και των ατομικών συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζομένου.

Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει η Τρόικα το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν ένα μήνα καθώς και οι επιφυλάξεις για την πρακτική αποδοτικότητά του, μας παραπέμπουν περισσότερο σε μια εκ των έσω επιθυμία παρά στη συνήθη «Μνημονιακή» πίεση.

Το νέο «κούρεμα» και η ισοπέδωση των μισθών που επιχειρείται στον ιδιωτικό τομέα στρώνει το έδαφος για «φθηνή» και «ευέλικτη» εργασία και επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Ασιατική» χώρα, χαμηλού εργατικού κόστους. Το μύθευμα ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών Μμε επιχειρήσεων περνάει μέσα από το μισθολογικό κόστος έχει στόχο να αρθούν όλα τα «εμπόδια» που προβλέπει η υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας την είσοδο νέων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Πολλοί, μάλιστα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για το μερίδιο των «δοκιμαζόμενων» ΜμΕ ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων  «συμπτωματικά» έχουν την έδρα τους στις ανεπτυγμένες χώρες των δανειστών μας.

Στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% έως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στην πίεση  προσαρμογής του νόμου υπέρ των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, απαντάμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου Έλληνα προς το χειρότερο και δεν συμφωνεί με αυτές τις μεθοδεύσεις. Αντιθέτως, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης του Εμπορίου με την ΟΙΥΕ, σύμφωνα με τους  όρους της ΕΓΣΣΕ.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας,  μας είναι ήδη γνωστό, όπως και αυτά που θα συμβούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, τα ερωτήματα των εργοδοτών για διευκρινίσεις εφαρμογής των ειδικών συμβάσεων ξεπερνούν τα 1.000, ενώ στα Πρωτοδικεία έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχει εκπροσώπηση.

Μήπως η μαζική προετοιμασία για αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων και η έκρηξη των ευέλικτων μορφών εργασίας το επόμενο διάστημα, προετοιμάζει την ελληνική αγορά για νέα «αυτόνομη» εισβολή πολυεθνικών μεγαθηρίων;

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: