Για την «απελευθέρωση» του υπαίθριου εμπορίου και την «φοροδιαφυγή» του παρεμπορίου.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σε μια ένδειξη πρωτοφανούς πρωτοτυπίας στην παραγωγή νομοθετικού έργου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκήρυξε διαγωνισμό για απευθείας ανάθεση σε ανεξάρτητο εργολάβο (!) του έργου: «Βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου κάθε είδους και μορφής».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά και με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταδίκασε την παράδοξη αυτή διαδικασία και έθεσε προς τον Υπουργό τρία σοβαρά ερωτήματα:

  1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους, κάτι που αποτελεί θεσμική του αρμοδιότητα και πολιτική του υποχρέωση; Χρειάζεται πράγματι εργολάβος για να κάνει αυτή την αυτονόητη λειτουργία της εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας; 
  2. Είναι απορίας άξιον πώς σε μία εποχή που οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία είναι ασφυκτικές και μία σειρά δημόσιοι οργανισμοί είναι στο χείλος της κατάργησης, βρίσκονται χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η «βελτίωση» του «κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου» από κάποια ιδιωτική εταιρία συμβούλων; Δεν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες στο ίδιο το Υπουργείο, για να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση;
  3. Να υποθέσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, ο θεσμοθετημένος κοινωνικός διάλογος θα διενεργείται αποκλειστικά μεταξύ Υπουργείου και ανεξάρτητων εργολάβων, που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς εταίρους; Μήπως, αντίθετα, αναζητούνται επ’ αμοιβή εργολάβοι - τεχνοκράτες, προκειμένου να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης προειλημμένων αποφάσεων;

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανέκαθεν ενέτασσε το υπαίθριο εμπόριο στην προμετωπίδα των θεμάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση. Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο να καλέσει την ΕΣΕΕ, το τριτοβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί το ελληνικό εμπόριο, για να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και μάλιστα δωρεάν, προκηρύσσει διαγωνισμό για την εξεύρεση ανεξάρτητου και επ’ αμοιβή εργολάβου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπορικός κόσμος της χώρας δηλώνει έκπληκτος και καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις νομοθετικές «πρωτοτυπίες», που απομειώνουν τόσο την εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, όσο και τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου καθαυτή.  Το υπαίθριο εμπόριο είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για να αφεθεί στα χέρια θεωρητικά «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων».

Μια μελέτη «εμπειρογνωμόνων» είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου κάτι που θα ισοπεδώσει κάθε έννοια νομιμότητας στην αγορά, θα γεμίσει την Ελλάδα πάγκους και παράνομα παζάρια και θα οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Σε τελική ανάλυση, θα ζημιώσει και το ίδιο το Δημόσιο, αφού η αναπόφευκτη έξαρση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων, με απόλυτη ανυπαρξία προδιαγραφών και εγγυήσεων, θα στερήσει το Κράτος από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, που τόσο τα έχει ανάγκη αυτή την εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ δεν δέχεται την κωδικοποίηση και «βελτίωση» του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο από ανεξάρτητο εργολάβο και:

Καλεί το Υπουργείο να κηρύξει άγονο το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αν θέλει να νομοθετήσει- ας νομοθετήσει το ίδιο, προσκαλώντας πρώτα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις.

Ζητά την άμεση και αποφασιστική παρέμβασή του Υπουργού και κυρίως την τόλμη, την οποία έχει ο ίδιος επανειλημμένως δείξει ότι διαθέτει για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την διαβούλευση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες της και οι Εμπορικοί Σύλλογοι δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους θεσμούς και την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και να κινητοποιήσουν το οργανωμένο εμπόριο στο σύνολο της επικράτειας.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: