«Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από 01-01-2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο 5,2%, παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθωρισμού.
Τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά όσο και αυτές που πρόκειται να περάσουν στον καταναλωτή, δυστυχώς ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά «φορολογική ακρίβεια».
Η αύξηση του τιμάριθμου σε περίοδο εκπτώσεων και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών ακόμα και πριν από το επίσημο ξεκίνημά τους θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή από 2,4%, τον περυσινό Ιανουάριο, ξέφυγε, δημιουργώντας στασιμοπληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι παρενέργειες του πληθωρισμού είναι οι εξής:
Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια.
Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, η οποία σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά».
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: