Ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Στη σημερινή συγκυρία δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς την συμμετοχή όλων των μερών απειλούνται με οικονομική κατάρρευση. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των Διοικήσεων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, η καθίζηση των εσόδων κατά 16,5% ανάγκασε το ΙΚΑ να εκταμιεύσει από το πρώτο δίμηνο του έτους το 33% της ετήσιας πίστωσής του και τον ΟΑΕΕ το 39%.

Για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους που ανέρχονται στα 11 δις ευρώ ετησίως, θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις και ανακυκλούμενα δανεικά, αφού η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΙΚΑ φαίνεται να μην μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων λογιστικών απωλειών ύψους 1 δις, από τις επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία και ομόλογα. Όσο για τον ΟΑΕΕ, η ακίνητη περιουσία από περίπου 97 εκ. ευρώ πέρσι εκτιμάται σήμερα στα 75 εκ. ευρώ και η κινητή από περίπου 608 εκ. ευρώ κατρακύλησε στα 137 εκ. ευρώ. Συνολικά, οι 68 φορείς κοινωνικής ασφάλισης διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 1,4 δις, ενώ η εμπορική της αξία υπολογίζεται στα 3 δις. Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να αξιοποιηθούν με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών τους σε ιδιόκτητα κτίρια και τη μίσθωση του  20% της αναξιοποίητης περιουσίας τους.

Παράλληλα, οι ετήσιες απώλειες εισφορών στα ταμεία ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  φθάνουν τα 5 δις ευρώ στο ΙΚΑ και 4 δις ευρώ στον ΟΑΕΕ. Οι άμεσα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είναι 835.000, οι συνταξιούχοι 320.000 και υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός 350.000 ανενεργών ασφαλισμένων. Περίπου 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή ο 1 στους 2, δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, ενώ 130.000 επαγγελματίες έχουν σταματήσει οριστικά την δραστηριότητά τους δημιουργώντας επισφάλειες 700 εκ. ευρώ. Από τα 3,7 δις ευρώ που αναζητά ο ΟΑΕΕ τα 1,2 δις έχουν ήδη ρυθμιστεί.

Οι 800.000 ασφαλισμένοι εργοδότες και εργαζόμενοι του ελληνικού εμπορίου κατανοούν ότι η βιωσιμότητα των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις Μμε επιχειρήσεις, αλλά δεν κατανοούν τις κατασχέσεις ως μέτρο αναγκαστικής είσπραξης και δεν δέχονται το «κλείσιμο» των επιχειρήσεων ως τιμωρία.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους 287.000 ασφαλισμένους εμπόρους να ανταποκριθούν στην στήριξη του Ταμείου μας και προτείνει σε όσους έχουν οφειλές και φυσικά μπορούν να υπαχθούν στις πάγιες και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ που προβλέπουν μικρή προκαταβολή, μηνιαίο διακανονισμό και μια μικρή έκπτωση για προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Σημαντική αλλαγή για την παροχή συντάξεων θεωρούμε την μετάθεση της υποβολής του εγγράφου διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την έκδοση της σύνταξης και όχι με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των κοινωνικών εταίρων στην προσφορά κοινωνικής εργασίας που μπορεί σε μια περίοδο όπου η ανεργία καλπάζει, να απασχολήσει 55.000 ανέργους και προτείνει την ένταξη στο πρόγραμμα αυτοαπασχολουμένων εμπόρων και εργοδοτών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Τέλος, η ΕΣΕΕ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα σε θέματα αρμοδιοτήτων ΟΑΕΕ. (επισυνάπτεται).

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: