Σχετικά με τις παρατηρήσεις του κ. Ν. Νίνου για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σχετικά με τις παρατηρήσειςτου κ. Ν. Νίνου για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσηςπουδημοσιοποιήθηκαν χθες από τα τοπικά ΜΜΕ, θα ήθελα να κάνω τις εξής διευκρινιστικές επισημάνσεις:

Σε ότι αφορά την πρόσκληση των επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων που συμμετέχουν ως μειοψηφία στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις συνεδριάσειςτης Δημοτική Επιτροπής Διαβούλευσης, ο Νόμος τον οποίο αποσπασματικάεπικαλείταιο κ. Νίνοςπροβλέπει επακριβώς :«Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων καθώς και επικεφαλήςτων δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Δεν μπορεί λοιπόν να μας προσάψει ο κ. Νίνος ότι είχαμε εκ του Νόμου υποχρέωση να τους απευθύνουμε πρόσκληση και δεν το πράξαμε.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Νίνος παρέστη στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσηςως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, όπως δήλωσε ό ίδιος, από την οποία όμως αποχώρησε επικαλούμενος άλλη υποχρέωση χωρίς να τοποθετηθεί ούτε ως εκπρόσωπος του ΕΒΕ ούτε ως Επικεφαλήςτης Μείζονος Μειοψηφίας.

Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής προσκλήθηκε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μέσω e- mail και επιβεβαίωσε στη γραμματέα της Επιτροπής ότι έλαβε την πρόσκληση. Συνεπώς γνώριζε για την ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης.

Στη 2η συνεδρίαση, μάλιστα, συμμετείχε και ο κ. Γ. Βλαστός – Επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησηςτων Πολιτών ενώ παρευρέθηκε και άλλος πολίτης που δήλωσε ότι εκπροσωπείτη Λαϊκή Συσπείρωση χωρίς όμως να δώσει τα στοιχεία του όπως άλλωστε δεν υποχρεούται να κάνει.

Επισημαίνεται πάντως ότι, όλες οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης δημοσιοποιούνταιστο επίσημο site του Δήμου μας www.rethymno.gr και ανακοινώνεται μέσω των τοπικών ΜΜΕ.

Εξάλλου, έχουμε κι άλλες φορές ανακοινώσει πως οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές για όποιον επιθυμεί να τις παρακολουθήσει απλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου αν δεν είναι μέλος της Επιτροπής. .

Θα ήθελα ωστόσονα διαβεβαιώσω τον κ. Νίνο και κάθε ενδιαφερόμενο ότι, εδώ και αρκετές ημέρες, έχω δώσει εντολή στη Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης να ενημερώνει με ατομικές προσκλήσεις τις οποίες θα αποστέλλει μέσω e - mailστους αποδέκτες όλους τους Επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων ώστε να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν,στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Αυτά επί του τύπου.

Επί της ουσίας, δράττομαι της ευκαιρία για να παραθέσω κάποια στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή των φορέων και πολιτών στην Επιτροπή. Στην 1η συνεδρίαση λοιπόν της Επιτροπής Διαβούλευσης συμμετείχαν 27 φορείς από τους 34 και μόλις 5 δημότες από τους 16 που κληρώθηκαν.

Στη 2η συνεδρίαση έλαβαν μέρος 24 από τους φορείς και 5 από τους δημότες. Καις στις δυο συνεδριάσεις έγινε εξαντλητικός διάλογος που στη μεν 1η ξεπέρασετις 3 ώρες στη δε 2η, η διάρκεια του ήταν πλέον των 2 ωρών.

Γι' αυτό και οφείλω να καταθέσω την εκτίμηση και την ικανοποίηση μου στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των φορέων θεωρούν υποχρέωση τους να ενημερώνονται για τα μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν την πόλη μας με ακρίβεια και πληρότητα από τους αιρετούς, το Δήμαρχοκαι τους συνεργάτες τους, αλλά και τους διοικητικούς παράγοντες ενώ καταθέτουν σε κάθε συνεδρίαση τις απόψεις και προτάσεις τουςκι έτσι γίνεται κάθε φορά ένας γόνιμος διάλογος. Διαπιστώνουμε ότι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις προσκλήσεις μας οι κληρωθέντες συμπολίτες τους οποίους παρακαλώ να μας γνωρίσουν εάν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ως Μέλη στην Επιτροπή οπότε να φροντίσουμε να επιλεγούν άλλοι που ενδιαφέρονται πραγματικά και μπορούν να λαμβάνουν μέροςστις συνεδριάσεις.

Θα ήθελα πάντως να επισημάνω με έμφαση πως όλο τοΔημοτικό Σύστημα αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ως μια διαδικασία ιδιαίτερα εποικοδομητική που εξασφαλίζειτην αμφίδρομη επικοινωνία της δημοτικής Αρχής με τους συμπολίτες είτε είναι εκπρόσωποι φορέων είτε είναι απλοί πολίτες. Αντί λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να κοιτάζουμε το δέντρο, ας δούμε το δάσος.

Ας αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του θεσμού, ας διακρίνουμε τον πρωτοποριακό και δημοκρατικόχαρακτήρα του και ας επωφεληθούμε από αυτή την εξαιρετική δυνατότητα επικοινωνίας όπου η κοινωνία αποκτά ένα βήμα διαλόγου και έκφρασης της γνώμης της αντί να τον υποβαθμίσουμε σε ένα στείρο πεδίο όπου θα ευδοκιμεί η βαρετή επανάληψη των αντεγκλήσεων που πολλές φορές «κατ΄ υποχρέωση «παρατηρούνται στη διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύτων αιρετών του Δήμου μας.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα που θίγει ο κ. Νίνος, θα μπορούσα προσωπικά ακόμη και τηλεφωνικά αν έμπαινε στον κόπο να με ρωτήσει,να τον ενημερώσω για τιςπροθέσεις και κυρίως τον Προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για την οργάνωση των υπηρεσιών και των Επιτροπών του Δήμου σε χωροταξικό πλέον επίπεδο. Γνωρίζει ο κ. Νίνος ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Ρεθύμνης υποδέχθηκε υπηρεσίες και προσωπικό χωρίς να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους για να φιλοξενηθεί η λειτουργία τους.

Τον διαβεβαιώνω πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα έχουν διευθετηθεί όλα αυτά τα θέματα. Προτεραιότητα θα δοθεί στην τακτοποίηση των υπηρεσιών ώστε και οι υπάλληλοι να εργάζονται σε αξιοπρεπείς και λειτουργικούς χώρουςαλλά και οι δημότεςνα εξυπηρετούνται χωρίςταλαιπωρία.

Στη συνέχεια,θα γίνει κατανομή των υπολοίπων χώρων ώστε να έχουν το δικό τους γραφείο όσοι κατά το Νόμο δικαιούνται.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣΡΕΘΥΜΝΗΣ

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: