Έντονα τα προβλήματα των ΜμεΕ από το Taxisnet.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης του Taxisnet, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διατυπώνοντας τις επακόλουθες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα :

«…Μετά από τους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας του Τaxisnet και παρά τις 1,7 εκατ. ηλεκτρονικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ακόμη ότι αξιοποιείται πλήρως ηλεκτρονική πλατφόρμα τουπληροφορικού συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών.

Τεράστιαπροβλήματακαι απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Επιχειρηματίες και λογιστές χαιρέτησαν με πολλές ελπίδες την προαναγγελία των νέων υπηρεσιών-εφαρμογώντης Γ.Γ.Π.Σ.,οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, παρακρατουμένων φόρων κ.λπ. των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόμησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Από τις αρχές του Απριλίου άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα και να εντείνονται με κορύφωση τηνπροσωρινήδιακοπή λειτουργίας του Taxisnet (11-04-2011), λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ που στεγάζεται σε υπόγειο του κτηρίου της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο.

Ειδικότερα :

· Υπήρξαν περιπτώσεις που κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων συνέβαινε μετάπτωση από το λογαριασμό του νομικού προσώπου στο λογαριασμό test με αποτέλεσμα εμφάνιση λανθασμένων στοιχείων.

· Το σύστημα είναι αργό και πολλές φορές εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος με ταυτόχρονηδιακοπή της επικοινωνίαςμε το Taxisnet.

· Αδυναμία υποβολής δήλωσης Ε3 των επιτηδευματιών που επιθυμούσαν να υπαχθούν στον«αυτοέλεγχο» με μηδενικές δαπάνες ή με ζημιογόνα αποτελέσματα.

· Έντονα προβλήματα εκτύπωσης των εντύπων και των δηλώσεων που έχουν τη μορφή pdf.

· Δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο θα λειτουργήσει χωρίς λάθη η ηλεκτρονική απόδοση φόρου μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται για την «ταυτότητα πληρωμής».

· Η δυσλειτουργία του Τaxisnet προκαλεί καθυστερήσεις στην Υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, λόγω της προβληματικής σύνδεσης με την κεντρική βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ.

Αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα έχουν επιλυθείμετά από παρεμβάσεις καιεπισημάνσεις των φορολογουμένων και άλλα όχι. Η ταχύτητα και οι συχνές πτώσεις του συστήματος δύσκολα θα βρουν λύση. Βέβαια μετά από την πρόσφατη κατάρρευση του συστήματοςυπάρχει φόβος ότι τα προβλήματα θα ενταθούν καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβληθεί μεγάλο πλήθος δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατουμένων φόρων, ακινήτων από όλο και περισσότερους επιτηδευματίες και λογιστές που θα κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Taxisnet.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι έως τώραεπιβεβλημένες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών νέων προθεσμιών υποβολής, ελάχιστα έχουνβοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων,θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστεί συνολικά η καθημερινή δύσκολη κατάστασηπου αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι αλλά και λογιστές και να δοθούν ρεαλιστικές παρατάσεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αξιοποίηση των δέκα διακριτών ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣκαθώς και την ορθή – χωρίς λάθη- υποβολή όλων των δηλώσεων, όπως Φ1, Φ2, Φ4, Φ5, Φ012, Ε1, Ε2, Ε3, ΦΜΥ και Ε9 από τον Ιούνιο 2011.

Η ΕΣΕΕ στηρίζοντας απόλυτα την ηλεκτρονική υποβολή και απόδοση φόρου ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Τaxisnet και κατανοώντας την ανάγκη του κράτους να εισπράξει άμεσατους φόρους που προκύπτουν από τις δηλώσεις εισοδήματος θεωρεί αναγκαίο οι καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεωνόλων των νομικών και φυσικών προσώπων να παραταθούν σταδιακά έως την 31η Μαΐου 2011».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: