Δικτύωση των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πραγματοποιήθηκε χθες 4 Απριλίου συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ καθηγητή κ. Χρήστο Πιτέλη και τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη και μέλη του Προεδρείου της ΕΣΕΕ. Ο κ. Πιτέλης ενημέρωσε το Προεδρείο για τις δράσεις που έχει  ήδη αλλά και προτίθεται να αναλάβει ο ΕΟΜΜΕΧ, ζητώντας παράλληλα και την υποστήριξη του ελληνικού εμπορίου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ αναφέρθηκε στη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), ιδιότυπων μεγάλων συστάδων (megaclusters) καθώς και τη διαμόρφωση «οικοσυστημάτων» με τη δικτύωση διαφορετικού τύπου επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να συγκροτηθούν μόνιμες δομές σύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με τον εμπορικό τομέα.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, αφού εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Συνομοσπονδίας στο έργο του ΕΟΜΜΕΧ, στο ΔΣ του οποίου η ΕΣΕΕ συμμετέχει με εκπρόσωπό της, συμφώνησε σε μία σειρά από δράσεις, οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας σε ανεξάρτητη βάση αποτελούν πάγιες θέσεις του ελληνικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, σκοπός θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της «εσωτερικής» αγοράς και η ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ΜμΕ από τις τράπεζες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εγκυμονεί ο κίνδυνος κατάργησης της δυνατότητας του ΕΤΕΑΝ να παρέχει εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο από το 2012 και μετά. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο επιτρέπεται να χορηγεί εγγυήσεις που ανέρχονται για το 2010 μέχρι 2 δις ευρώ, για το 2011 μέχρι 1 δις ευρώ, ενώ το 2012 προβλέπεται να μη χορηγηθούν καθόλου εγγυήσεις.

Αναφορικά με το ΤΕΜΠΜΕ, η ρύθμιση των υφιστάμενων εγγυήσεων με αλλαγή στους όρους χορήγησης, όπως η διάρκεια του δανείου και το ύψος του επιτοκίου θεωρείται ως νέα εγγύηση και συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο που έχει οριστεί. Η πρόταση της ΕΣΕΕ, στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, είναι η προσφυγή στα κοινοτικά όργανα και η έντονη αντίδραση για την εξαίρεση της Ελλάδας από το θεσμό των εγγυήσεων. Και αυτό γιατί η προώθηση πρωτοβουλιών όπως οι δικτυώσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη χρηματοδότησης και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απορροφηθούν τα προγράμματα από τις ΜμΕ.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι ο ΕΟΜΜΕΧ είναι ο κύριος φορέας των Μικρομεσαίων και οφείλουμε όλοι να του εμπιστευτούμε αυτόν το ρόλο.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: