Κόστος πασχαλινού τραπεζιού και κίνηση εορταστικής αγοράς


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Φθηνότερο Πασχαλινό τραπέζι προβλέπει για φέτος το ελληνικό εμπόριο σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, αλλά και την τιμοληψία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε σούπερ μάρκετ, κεντρικές και λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, τα κρέατα εμφανίζονται φθηνότερα 4% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μείωση στα λαχανικά είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται στο 5%. Η σύγκριση αφορά στις τιμές της αγοράς το Σάββατο 16/4/11 σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα του 2010 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει το 13,5%, το νωπό κατσίκι μείωση 11%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 28%, το νωπό μοσχάρι μείωση 9,6% καιτο νωπό χοιρινό μείωση 7,5%.

Παράλληλα, οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μειώσεις που φθάνουν και το 43%. Ενδεικτικά, το αγγουράκι τεμάχιο μειώθηκε κατά 28,1%, τα κολοκυθάκια κατά 17,8%, η μελιτζάνα κατά 30,5%, το πράσο κατά 54,6% και το σπανάκι 25,2%, πάντοτε σε σχέση με  πέρυσι. Ωστόσο, ακριβότερη διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9%  και 6,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.(Πίνακας 1).

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω στοιχεία, του ΙΝΕΜΥ το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται από 80 έως 145 ευρώ, (90 ως 150 το 2010), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Η τιμή του πασχαλινού οβελία καθηλώνεται στα 8,5 έως 11 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, 7 έως 10 ευρώ στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και 7 έως 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά για εγχώρια αμνοερίφια τα οποία φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Διαψεύδονται έτσι οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος, που ήδη προχώρησαν σε προμήθειες για το Πάσχα, ότι το αρνί φέτος θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς τελικά εκτιμάται ότι η μέση τιμή του κιλού φέτος θα διαμορφωθεί οριακά φθηνότερα.

Όσον αφορά την κατηγορία των πασχαλινών δώρων το κόστος για την εφετινή περίοδο κυμαίνεται: λαμπάδες απλές σε πολυκαταστήματα 7,90 με 15, λαμπάδες απλές σε καταστήματα κέντρου Αθηνών-Πειραιώς 5,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος – απλά 9,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος – διακοσμημένα 15 με 25 ευρώ, σοκολατένια αυγά 4 με 17 ευρώ και καλαθάκια 4 με 6 ευρώ.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζητούμενης ποσότητας τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και από αυτήν των λιανεμπόρων, με τους τελευταίους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας των ελληνικών νοικοκυριών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των παραγγελιών τους κατά περίπου 10% σε σύγκριση με παλαιότερα έτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«…Η αγορά έχει αποκτήσει μία πασχαλινή διάθεση με την κίνηση να εστιάζεται στα παραδοσιακά εποχιακά προϊόντα, όπως λαμπάδες, παιδικά ρούχα, παιχνίδια, είδη δώρων, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και φυσικά στα απαραίτητα τρόφιμα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, του οποίου το κόστος διαμορφώνεται φέτος οριακά φθηνότερα από πέρυσι. Μάλιστα

Οι Έλληνες έμποροι αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε μείωση τιμών δε μπορεί να αναπληρώσει τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος ούτε την περικοπή του δώρου του Πάσχα και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις τιμές στις πραγματικές δυνατότητες των καταναλωτών.

Καλούμε τον Έλληνα καταναλωτή να επιλέξει για τις αγορές του εγχώρια προϊόντα,  να εκμεταλλευτεί την επάρκεια αγαθών και τις χαμηλές πασχαλινές τιμές. Να συγκρίνει προσεκτικά ποιότητα και τιμές και να αγοράσει όσα πραγματικά χρειάζεται για τις πασχαλινές του ανάγκες.

Ευχόμαστε σε όλους τους Έλληνες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση…»

 

 

 Πίνακας 2: Κόστος Πασχαλινών Δώρων

Προϊόντα

Κόστος

Λαμπάδες απλές στα πολυκαταστήματα

7,90 – 15,00€

Λαμπάδες με απλές σε μαγαζιά κέντρου Αθήνας - Πειραιά

5,90€

Αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - απλά

9,90€

Αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος διακοσμημένα

15,00 – 25,00€

Σοκολατένια αυγά

4,00 – 17,00€

Καλάθια

4,00 – 6,00€

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: