Επίσκεψη της ΕΣΕΕ στο ΣΔΟΕ.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 1η Ιουνίου 2011 ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ του νέου Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, π. εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από φλέγοντα θέματα του αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και αμφότερες πλευρές διατύπωσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης αφορούσαν στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, στη σημασία του σεβασμού των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.  

Η ΕΣΕΕ επανειλημμένως έχει δηλώσει την επίσημη θέση της για την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας των περίπου 60 και πλέον δις ευρώ (25-30% του ΑΕΠ) και του παράνομου εμπορίου των 25 δις ευρώ που στερούν έσοδα τουλάχιστον 13 δις ετησίως τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από τα ταμεία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία   από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δις, από το «μαύρο» χρήμα 8 δις, από το λαθρεμπόριο 3 δις, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δις, από τα καύσιμα 1 δις και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εφαρμογής ενός κώδικα αλληλοσεβασμού μεταξύ κράτους και φορολογούμενων αλλά και της θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα χρηστής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, προτάθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης είσπραξης του ΦΠΑ να εξεταστεί η δυνατότητα μηχανισμού σύνδεσης online των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία των Πληροφοριακών Συστημάτων και των Τραπεζών, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, απαλλάσσοντας τους εμπόρους από το ρόλο του «φοροεισπράκτορα».

Εκτενής αναφορά έγινε στα παράνομα κυκλώματα δανεισμού και τοκογλυφίας, η οποία επίσης δεν έχει στίγμα και συγκαλυμμένα μπορεί να κάνουν αυτή την ξεδιάντροπη πράξη άτομα υπεράνω υποψίας, με πολλά δυστυχώς θύματα στην αγορά.

Από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ ζητήθηκε να εξετάσει τα ενεχυροδανειστήρια χωρίς άδεια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και τους «νεοσαράφηδες» που σαφώς και δεν εντάσσονται στα «ανοικτά» επαγγέλματα, ούτε νομιμοποιούνται ως αργυραμοιβοί να εμπορεύονται εκτός από  τα οικογενειακά τιμαλφή την ανάγκη και την ανέχεια των χρεοκοπημένων  Ελλήνων.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, για την επίτευξη της οποίας η ΕΣΕΕ πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων, μεταξύ των οποίων ο Ειδικός Γραμματέα συμπεριέλαβε και τις ακόλουθες τρεις ενέργειες:

- αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,

- αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης, και

- συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ., όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.

Τέλος, Η ΕΣΕΕ η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του νόμιμου ελληνικού εμπορίου εκδήλωσε την επιθυμία της να υποβοηθήσει στο δύσκολο έργο πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου για το καλό της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: